Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü son sınıf öğrencisi Yusuf İçel'in çalışmalarından oluşan "Engeller Aşılmak İçin Orada" isimli resim sergisi, Edebiyat Fakültesi Fuaye Alanı'nda düzenlenen törenle açıldı.
Karabük Üniversitesi Coğrafya Bölümü son sınıf öğrencisi Yusuf İçel'in kara kalem çalışmalarından oluşan ve 24 eserin sergilendiği "Engeller Aşılmak İçin Orada" isimli resim sergisi, düzenlenen törenle açıldı.
Sergiye üniversitenin de destek verdiğini belirten Coğrafya Bölümü son sınıf öğrencisi Yusuf İçel, "Resim çizmeye uzun zaman önce başlamıştım ama üniversite okurken yaşadığım bir kaza sonucu bir süre ara vermek zorunda kaldım." dedi.
Yaşadığı trafik kazası sonucunda iki yılının hastanelerde geçtiğini ifade eden İçel, "Bu yüzden hastane ortamlarında resim yeteneğimi geliştirecek ve sergileyecek bir ortam olmadı ama bu yeteneğimin de körelmesine asla izin vermedim ve ilk fırsatımda tekrardan başladım. Şu an için yalnızca kara kalem çalışmaları yapıyorum." diye konuştu.
Her çalışmasının farklı bir anlamı olduğunu belirten İçel şunları söyledi:
"Kendimce bir anlam yükledim ya da insanların anlatmak isteyip de anlatamadıkları şeyleri çizdim fakat en çok vurgulamak istediğim ise engellilerin de toplumda var olduklarını göstermek, engellilerin daha çok hayata atılmalarını ya da atılmaları için yapabildikleri bazı şeyler olduğunu göstermek için bu çalışmaları yaptım.”
"Hiçbir engelli eve kapanmamalı"
“Bize engelli sıfatını yakıştırıyorlar ama benim nezdimde herkes hayatında birçok engelle karşılaşıyor, sizin adınız engelli değil." diyen İçer son olarak şunları kaydetti:
"Ben engelli kelimesini kullanmak istemesem de maalesef toplum bu algılar üzerine bazı kelimeleri yerleştirmiş ve bunu değiştiremiyoruz. Yani sizin karşınıza bir taş çıksa o benim için engel fakat sizin için değil. Ayrıca hiçbir engelli eve kapanmamalı dört duvar arasına kendisini kapatmamalı çünkü biz ne kadar kendimizi dört duvar arasına kapatsak da güneş yine doğudan doğup batıdan batıyor. Hayat devam ediyor. Bir günümüz var bugün geçti, yarın yaşamıyoruz ama biz bugünün içerisindeyiz. Bugünü en güzel şekilde yaşamamız ve çevremizdekilere de aktarmamız lazım. Bu benim hayat felsefem, bu şekilde ilerliyorum.”
“Yusuf’un kaleminin iyi olduğunu biliyorduk ama bu işin sergi derecesine gelebileceğini tahmin etmiyorduk." ifadelerini kullanan Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mücahit Coşkun ise duygularını şu sözlerle paylaştı:
"Yusuf bizi şaşırttı ve onunla gurur duyduk. Kabiliyetleri zaten yüksek bir arkadaşımız ve bu kabiliyetleri göstermiş olduğu başarıları da bugün sergilemek için üniversitemiz desteklemiş, destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun.”
Haber: Eda Yalçın -
Fotoğraf: Kübra Malkoç
https://www.youtube.com/watch?v=f43Tq_9-RFI