Öğrenci
"İslam medeniyeti kitap medeniyetidir"
"İslam medeniyeti kitap medeniyetidir"
Karabük Üniversitesinde düzenlenen “Medeniyet Tarihimizden Tablolar” adlı söyleşiye katılan Tarihçi Yazar Dursun Gürlek, İslam Medeniyeti'nin kitap medeniyeti olduğuna vurgu yaparak, "Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri tam bir kitap ve kütüphane medeniyetiydi." dedi.
Karabük Üniversitesi Sosyal Sorumluluk ve Dayanışma Kulübü ile Sesli Düşünme Kulübünün iş birliğinde “Medeniyet Tarihimizden Tablolar” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Tarihçi Yazar Dursun Gürlek katıldı.
“Bugün anadilimizi güzel konuşamıyoruz”
Konuşmasında gençlerin yeterince kitap okumadığının altını çizen Gürlek, "Bugün maalesef anadilimizi güzel konuşamıyoruz. Yahya Kemal, ‘Türkçe, ağzımda annemin sütüdür’ diyerek Türkçe'yi tertemiz bir gıda olarak teşbih ediyor. Ancak bugün gençlerimiz Fuzuli, Mehmet Akif Ersoy, Reşat Nuri Güntekin gibi yazarların eserlerini anlayamıyorlar. Sizlere anadilimizi güzel öğrenmek gibi çok önemli bir görev düşüyor. Önce Osmanlı Türkçesi daha sonra ise Arapça ve İngilizce öğrenmeniz gerekiyor. Beğendiğiniz bir kitabı en az üç defa okumanız gerekir. Eser kıymetliyse tekrar etmek faydalıdır. Bir kitabı en az üç dört defa okursak, o kitaptaki bilgiler zihnimize nakşedilir. Ayrıca Türkçesi güzel olan kitapları sesli okumakta da fayda vard. Bunu yaparsak konuşmamız daha da güzel olur.” şeklinde konuştu.
"Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri tam bir kitap ve kütüphane medeniyetiydi”
İslam Medeniyetinin ilim, fikir ve sanat yönünden güçlü olduğunu hatırlatan Gürlek dinleyicilere, “İslam medeniyeti kitap medeniyetidir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ilk emri ‘oku!’ emridir. Ancak bugün Kur’an’ın ilk emri sanki tam tersiymiş gibi okuma konusunda dünya milletlerinin maalesef gerisindeyiz. Bu bir hüsrandır, hicrandır, milletimizin bir ayıbıdır. Kendimizi zaman zaman hesaba çekmeliyiz” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
“İlim, irfan sahibi ve en büyük kitabiyat bilginimiz Ali Emirî Efendi”
Tarihin örnek şahsiyetlerinden biri olan Ali Emirî Efendi’nin hayatı hakkında bilgiler veren Yazar Gürlek, kültür hazinemize yaptığı katkılar hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Ali Emirî Efendi çok kitap okuyan bir şahsiyettir. O kadar çok kitap okuyordu ki gece rüyasında dahi sayıklar, okuduğu kitaplardan bahsederdi. Tam bir ayaklı kütüphanedir kendisi. Osmanlı şehirlerinde defterdar olarak görev yapmıştır. Görev yaptığı şehirlerden birçok yazma eser toplayarak kitaba yatırım yapmaktadır. O dönemin vakıflar bakanlığına dilekçe yazarak ömür boyu topladığı kitapları Türk milletinin gençlerine hediye etmek üzere yer talebinde bulunmaktadır. Dilekçesi kabul edilerek şuan İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Ali Emiri Millet Kütüphanesi kurulmaktadır. Ali Emiri efendinin kültür hazinemize kazandırdığı en önemli kitap ise Divan-ı Lügati’t-Türk eseridir. Onun sayesinde Kaşgarlı Mahmut’un bu eseri ilk defa basıldı ve orijinal nüsha halen Ali Emiri kütüphanesinde bulunmaktadır.”
Haber: Sefa Yılmaz Fotoğraf: Beyzanur Taş