Kampüs
"Modern Çağda Düşünce ve Algı Yönetimi" konulu konferans düzenlendi
"Modern Çağda Düşünce ve Algı Yönetimi" konulu konferans düzenlendi
Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda “Modern Çağda Düşünce ve Algı Yönetimi” konulu konferans düzenlendi. Programa konuşmacı olarak Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Kürtül ve Prof. Dr. Ali Güneş katıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Bu konuyla ilgili defalarca konferans verdim. Her seferinde konuyu tarihsel boyuttan inceliyorum. Geçmişe ve bugüne bakıyorum. Her şey artık çok hızlı gelişiyor. Sosyal medya çağında yaşıyoruz ve ortalıkta bilgiden çok bilgi kırıntıları var. Benim çocukluk dönemimdeki sakin hayata göre günümüzdeki hayatı kıyasladığımızda gündemimizi meşgul eden olayları telefonlarımızdan görüyoruz. Yıllar sonra bu olaylara çok daha hızlı şahit olacağız. Hayatımızı telefonlardan yaşıyoruz.” dedi.
"İnsanlar bilgiyi ortaya çıkaramadığı sürece dünyaya hükmedemez"
Düşünmenin ve bilginin değerlendirme sürecinin önemini anlatan Prof. Dr. İbrahim Kürtül, düşünme yetimizi kaybettiğimizi ve bu yüzden dünyada söz sahibi olamadığımızı ifade etti. Yaşadığımız çağda bizim yerimize başkalarının düşündüğünü söyleyen Kürtül, “Düşünme olayını gerçekten öğrenmezsek robotlardan farkımız kalmaz. Sadece düşünmek de değil eriştiğimiz her bilgiyi süzgeçten geçirmeliyiz. Yaklaşık 250 yıl önce düşünme yetimizi kaybettik. Düşünmedikçe üretemiyoruz. Mesela, biz toplum olarak dünya üzerindeki katma değerin yüzde birini bile üretemiyoruz.” diye konuştu.
"Bu coğrafyanın kaderi sizlerin ellerinde"
Konuşmasında öğrencilere özellikle İbn-i Haldun okumalarını tavsiye eden Prof. Dr. İbrahim Kürtül, öğrencilerin İbn-i Haldun’un toplumsal analizlerini dikkate alarak yaşadığımız coğrafyanın kaderini değiştirebileceğini söyledi ve ekledi: “Önce birbirimize saygılı olmayı öğrenmeliyiz. Farklılıkları kabullenmeliyiz. Farklılıkları kabullenme konusunda Osmanlı Devleti örnek bir toplumdu. Ancak farklılıkları kabullenip saygı gösterirsek birlikte yaşayabiliriz.”
"Hayatın her evresinde kritik analitik düşünme yapıyoruz"
Prof. Dr. Ali Güneş, kritik analitik düşünme üzerine yoğunlaşarak bu düşüncenin temelinde objektif ve eleştirel düşünce olduğunu ve hayatın her evresinde bilerek ya da bilmeyerek bunu yaptığımızı dile getirdi. Öğrencilerin kritik analitik düşünme yetisinin gelişmesi gerektiğini belirten Güneş, sadece ezbere dayalı öğrenme ile öğrencilerin hayatta başarılı olamayacağına dikkat çekti ve kritik analitik düşünceyle öğrencilerin düşünce sınırlarını zorlayıp yeni bir takım düşüncelerin doğmasına imkân tanıması gerektiğini aktardı. Kritik analitik düşünme tanımını olayı her yönüyle ele alıp değerlendirmek olarak belirten Prof. Dr. Ali Güneş, şu an yaşadığımız dönemde karmaşık bilgi trafiğinin içinde olduğumuzu söyleyerek karar vermenin zorluğuna dikkat çekti ve yöneticilerin bile karar vermede kritik analitik düşünme yapmasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.
"Kritik analitik düşünmenin boyutları var"
Kritik analitik düşünme tanımı yapan Prof. Dr. Ali Güneş, kritik analitik düşünmenin dört boyutu olduğunu söyleyerek bu boyutları açıkladı. Güneş, ilk boyutun problem çözme olduğunu ve kritik analitik düşünme için ortada ilk olarak bir problem olması gerektiğini söyledi. İkinci boyutun ise problem için çözülmesi gereken bir yol bulunması gerektiğini vurgulayarak üçüncü boyutun bilgi boyutu olduğunu ve gelen her bilginin son boyut olan analiz etme boyutunda analiz edilmesinin gerekli olduğunu söyledi.
"Özgür değilseniz, düşünemezsiniz"
Prof. Dr. Ali Güneş konuşmasında son olarak kritik analitik düşünmeyi etkileyen faktörler olan aile, çevre, din ve yaşanılan toplumun etnik yapısına değindi. Kritik analitik düşünmenin gelişmesinin bu faktörlerin gelişmesiyle mümkün olduğunu söyleyen Güneş, “En önemlisi de özgür düşünebilmek, özgür değilseniz düşünemezsiniz. Hem yenilikçi olup hem sorgulamayı öğrenmelisiniz. Kendinize bir kimlik ve duruş edinin.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Kübra Demirci, Canan Yurdakul - Fotoğraf: Soner Teski
https://www.youtube.com/watch?v=RV1sKwE5pfM