Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) iş birliğinde düzenlenen “2. Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü Konferansı” (FLSF 2024), 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen programa Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni, Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Perugia Üniversitesi CHAOS Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Piero Dominici, UNESCO Gelecek Okuryazarlığı Eski Başkanı ve Witwatersrand Üniversitesi Yönetişim Okulu Misafir Öğretim Üyesi Dr. Riel Miller, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, “Bu konferans, Karabük Üniversitesi UNESCO Kürsüsü bünyesinde Öngörü Çalışmaları, Gelecek Okuryazarlığı ve Stratejik Öngörü üzerine düzenlenmektedir. Konferansın ana teması “Kurumsal Yönetimin Geleceği”dir. Bu konferans farklı disiplinleri bir araya getirerek kurumsal yönetimin geleceğini daha net tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu konferansta, katılımcıların kolektif zekası ve uzmanlığının, teknolojik yeniliklerle nasıl başa çıkabileceğimizi anlamaya önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda, konferansın gerçekleştirilmesine katkıda bulunan isimlere teşekkür eden Prof. Dr. Çepni, “Öncelikle rektörümüze, rektör yardımcılarımıza, dekanlarımıza, üniversitemizin üyelerine, öğrencilerimize ve özellikle sponsorlarımıza, yani Marzinc Şirketi ve CEO'su Ceyhun Tatar’a, Saka Demir ve Çelik Şirketi’nin Başkan Yardımcısı Şükrü Saka’ya çok teşekkür ederim. Kendisi kalıcı sponsorumuz olmuştur, tüm UNESCO faaliyetlerimizin sponsoru olmuştur. Ayrıca organizasyon komitemizin üyelerine ve destek mektupları sağlayarak UNESCO kürsüsü kurmamıza yardımcı olan kurumlara teşekkür ederim. Dr. Oytun Haçarız ve Dr. Nihat Yılmaz'a da ayrıca teşekkür etmeliyim, onların desteği olmadan bu konferansı gerçekleştiremezdim. Özellikle Dr. Riel Miller ve Profesör Piero Dominici'ye teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Dr. Riel Miller, son on yıldır bana mentorluk yapıyor. Bana Gelecek Çalışmaları'nı öğreten kişi kendisidir ve her fırsatta bana öğretmeye ve destek olmaya devam ediyor. UNESCO Kürsüsü’nü kurmam konusunda beni motive eden ve destekleyen kişi de oydu. Profesör Piero Dominici, benim büyük bir dostum ve meslektaşımdır. Ne zaman ihtiyacım olsa bana tereddütsüz destek verir. Bir kez daha, konferansımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ederim. Eminim dünkü çalıştay gibi, bugünkü sunumlar da ufkumuzu genişletecektir.” Açılış konuşmalarının ardından konferans, farklı alanlardan gelen uzmanların sunumlarıyla devam etti. İlk olarak, Dr. Riel Miller Çevik ve Esnek Yönetim, Sürdürülebilir Yönetim, Yönetimde Yaratıcılığın Rolü, Şirket Yönetiminde Yapay Zeka Kullanımı ve Şirket Yönetiminde Gelecek Okuryazarlığı başlıkları altında sunumunu gerçekleştirilirdi.Ardından, Prof. Dr. Piero Dominici, “Karmaşıklığı Yönetmek mi? Epistemolojik bir Meydan Okuma ve Terimlerde bir Çelişki” sunumunu gerçekleştirildi.Ekin Karabulut ve Gül Beyza Kocamış ise, “Türk Havacılık ve Uzayında Teknoloji Öngörü ve Senaryo Analizi: Pratik Bir Vaka Çalışması” başlıklı sunumunu gerçekleştirildi.Farklı disiplinlerden gelen uzmanların etikileşimde bulunmasına ve geleceğe dair stratejik öngörülerin geliştirilmesine olanak sağladığı değerlendirilen konferans, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.