4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi başladı

Paydaşlarının Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Karabük Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin olduğu 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi başladı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kongrenin açılışına Ak Parti Mersin Milletvekili Doç. Dr. Yılmaz Tezcan, Ak Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ile çok sayıda ulusal ve uluslararası akademisyen katıldı. Bu yıl 4.’sü düzenlenen kongre şehitler anısına saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı, kuran-ı kerim okunması ile devam etti. Kongre Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül Açış konuşmasını gerçekleştiren Kongre Başkanı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu'nun şimdiye kadar 3 kongre, 10 adet çalıştay, sayısız panel ve konfrans düzenlediğini belirterek 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi için ana temayı 'helal yaşam, helal gıda, helal ürün, helal hizmet' olarak belirlediklerini söyledi. Temel hedeflerinin yaşadığımız dünya ve ahiret hayatı için vazgeçilmez bir gündem olan 'Helal' kavramının gıdanın ötesinde her anlamda insanoğlunun hayatında yer edinmesini sağlamak olduklarını ifade eden Prof. Dr. Kürtül, " bu bakış açısıyla, günümüz toplumunda daraltılarak sadece yeme-içme bahsinde gelenekselleştirilerek gündeme gelen helal kavramı yaşamın her alanında aktif bir şekilde hak ettiği yeri bulmuş olacak, kanuni ancak vicdanlarda helal olmayan pek çok etik dışı davranışın sorgulanmasıyla ilgili yeni ufuklar açılmış olacaktır" dedi. Açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Kongre Dönem Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Gültekin gerçekleştirdiği konuşmasında kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Helal ve Sağlıklı Gıda Platformunun bugüne kadar yaptığı faaliyetler hakkında sunum yaptı. Rektör Prof. Dr. Refik Polat Kongre'nin açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Uluslararası 4. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresinin üniversite paydaşlarından biri olarak, Türkiye başta olmak üzere, İslam ülkelerinde bu meseleye hassasiyetin giderek arttığını ifade ederek, helal ve sağlıklı gıdanın insanların gündeminde daha fazla yer ettiğini söyledi. Helal ve Sağlıklı Gıda'nın iyi ve sağlıklı yaşam demek olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Polat 'bilimsel temelleri bu ve benzeri kongrelerde, sempozyumlarda atılan helal ve sağlıklı gıda toplumun her kesiminde karşılığını buluyor' şeklinde konuştu. Konuşmasında Karabük Üniversitesi'nde okuyan uluslararası öğrenciler hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Refik Polat "Üniversitemiz'de 50'ye yakın ülkeden 4000'e yakın uluslararası öğrencimiz bulunuyor. Dünyanın her yerinden gelmiş bu öğrenci kardeşlerimiz sevinerek görüyoruz ki kendilerini sosyal yaşam içerisinde yabancı görmüyorlar. Sosyal yaşam içerisinde onlara yabancı öğrenci diyenlere karşı hayır bizler yabancı değiliz, biz de sizlerden biriyiz diyorlar, bu da bizi son derece memnun ediyor " dedi. Son olarak kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Refik Polat kongrenin yeni ilmi çalışmalara, somut önerilere ve çözüm yollarına vesile olması temennisinde bulundu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat'ın ardından sırasıyla kürsüye gelen Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Ak Parti Mersin Milletvekili Doç. Dr. Yılmaz Tezcan ve Ak Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan sempozyumun önemi hakkında birer konuşma yaparak düzenleyicilere teşekkür etti. 4. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Kampüsü'nde 5 Kasım Pazar gününe kadar devam edecek.