Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selin Tekin Güven’in, “Afet Sonrası Grup Davranışı Üzerine Sosyal Psikoloji Vaka Çalışması: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sonrası Yardımlaşma ve Dayanışma Stratejileri” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Bu proje, Türkiye’nin yaşadığı büyük afetlerden biri olan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremin ardından toplumda gözlemlenen yardımlaşma ve dayanışma davranışlarını sosyal psikolojik bir perspektifle ele alıyor.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selin Tekin Güven’in yürütücülüğünde gerçekleştirilecek çalışmada, afet sonrası grup dinamikleri, dayanışma stratejileri ve kolektif davranışlar kapsamlı bir şekilde incelenecek.
Proje kapsamında özellikle afetzedeler ve yardım faaliyetlerinde yer alan bireylerin dayanışma ve yardımlaşma stratejileri üzerinde durulacak. Çalışma, afet sonrası toplumsal uyum ve birliktelik sağlama sürecine dair önemli veriler sunmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, toplumsal dayanışmayı güçlendirecek yöntemler ve stratejiler geliştirilmesi için önerilerde bulunulması amaçlanıyor.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Selin Tekin Güven, yaptığı açıklamada afet sonrası grup davranışını inceleyen sosyal psikoloji çalışmaları hakkında önemli bilgiler paylaştı. 2024 yılı Şubat ayında TÜBİTAK 1001 programı kapsamında kabul edilen “Afet Sonrası Grup Davranışı Üzerine Sosyal Psikoloji Vaka Çalışması” başlıklı projenin yürütücüsü olduğunu belirten Dr. Güven, projenin afet ve acil durum sonrasında yardımlaşma ve dayanışma stratejilerini anlamaya yönelik olduğunu vurguladı.
Projenin, alanında uzman beş farklı akademisyenle birlikte yürütüldüğünü belirten Güven, araştırma ekibinde Karabük Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İlknur Tayınmak ve Uzman Psikolog Mustafa Talha Türel ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Dr. İrem Eker’in yer aldığını ifade etti. Projeye katkı sunan danışmanlar arasında Karabük Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz ve Karabük Sosyal Hizmet Merkezi Psikoloğu Gözde Türel’in bulunduğunu ekledi. Projede bursiyer olarak ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Cansu Öz, Karabük Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Efe Harmacı ve Karabük Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Murat Erkoğlu görev almakta.
Çalışmanın, 6 Şubat 2023 depreminin ardından depremden etkilenmeyen bireylerin depremzedelerle bir araya geldiklerinde, grup davranışının yardımlaşma ve dayanışma stratejilerine etkisini anlamaya yönelik olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Selin Tekin Güven, “Projemizde afet sonrası yardımlaşma ve dayanışma stratejilerini sosyal psikoloji bakış açısıyla ele alıyoruz ve anlamaya çalışıyoruz. Daha açık ifade edecek olursak 6 Şubat 2023 depreminden sonra Türkiye'nin birçok farklı yerinde yaşayan, depremden etkilenmeyen insanların, defterden etkilenen halkla bir araya gelerek sürecin, depremin etkilerini, negatif etkilerinin üstesinden geldikçe nasıl stratejiler izlediklerini anlamaya çalışıyoruz. Yani grup davranışının afet sonrasında yardımlaşma ve dayanışma stratejilerinin üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Çalışmamızda psikoloji alanında elbette ki katkı sağlamak istiyoruz. Ancak çok önemli olarak bu projemizin sonunda afet alanında aktif çalışmalarını sürdüren bakanlıklar, özel ve devlete bağlı sivil toplum kuruluşlarında çalışan personelle bir araya gelerek önleme ve müdahale programlarının geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bir daha böyle trajik bir olayın yaşanmamasını diliyoruz ancak deneyimleme ihtimalimiz varsa bu çalışmamızda şimdiden önleme ve müdahale çalışmalarına destek sağlamak istiyoruz. Katkı da bulunmayı hedefliyoruz. Karabük Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TÜBİTAK’a bizi destekledikleri için teşekkür ediyoruz” dedi.