Akademik
AB Destekli Projeyle Üç Ülke Mutfağı KBÜ'de buluştu
AB Destekli Projeyle Üç Ülke Mutfağı KBÜ'de buluştu
Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Belediyesi iş birliği ile Türkiye – İtalya – İspanya deniz mutfağının sentezi ile ortak bir tabak oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Birliği destekli projenin final etkinliği Karabük Üniversitesinin Turizm Fakültesi Zerde Mutfağında yapıldı.
''Deniz Ürünlerinin Uluslararası Pişirme ve Sunum Metotları Sentezi Projesi'' final etkinliğine KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, KBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. İzzet Açar, KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Anıl Ertok Atmaca, İş İnsanı Şefik Dizdar, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal ve aileleri katıldı.
Akdeniz Balık Mahsulleri Sentezi Projesi etkinliğinde proje kapsamında geliştirilen “Deniz Mahsullü Çullu Börek” ve “Ispanak Yatağında Tarhanalı Levrek” davetli protokolün beğenisine sunuldu.
Proje çalışmaları ile deniz ürünlerinin pişirilmesi ve sunum teknikleri konusunda uluslararası iş birliği yolu ile yenilikçi uygulamalar geliştirilerek proje ortaklarına özgün deniz ürünlerinin pişirilmesi, sunum tekniklerine yönelik mutfak kültürlerinin karşılaştırılması, uluslararası tanınırlığının arttırılması ve yemek kültürleri özelinde toplumlar arası kültürel köprülerin kurulması amaçlandı.
Projenin yürütücülüğünü KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt, projenin araştırmacılığını Safranbolu Şefik Yılmaz Dizdar Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dulkadir, Öğr. Gör. Adnan Çetinkaya ve Öğr. Gör. Emre Erdal, Safranbolu Turizm Fakültesi Arş. Gör. Özkan Süzer ve Nadire Nur Polat üstlendi. Proje’nin yürütücü ortakları İtalya’dan Giovanni Per'l Europa ve İspanya’dan M&M Profutura oldu.
Karabük Üniversitesi bünyesinde yürütülen "International Synthesis of Seafood Cooking and Presentation Methods" isimli proje Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı bünyesindeki Mesleki Eğitim Koordinatörlüğü tarafından desteklendi.
Proje yürütücüsü Safranbolu Turizm Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt proje ile ilgili "Projemiz farklı ulusların deniz ürünlerini birleştirmek, iki tarafında tereddüt etmeden yiyebileceği bir tabak oluşturmak. Bu projeyle kültürel bir etkileşim de söz konusu oluyor. Yaptığımız araştırmalar neticesinde bizim projemiz Türkiye'de bir ilki teşkil ediyor, belki Dünya'da çok orijinal kabul edilecek projelerden biridir. Aynı zamanda proje öğrencilerimiz için de ciddi bir fırsat oldu. Uluslararası kuruluşlardan, İspanyadan Erasmus teklifi aldılar. Bu gibi projelerde uluslararası çapta insanların birbirlerine olan algıları kırılıyor, arkadaşlıklar da pekişiyor." dedi.
Projenin kapsamında çalışan akademisyenlere, öğrencilere ve projede aktif rol alanlara sertifika takdim töreni düzenlendi.