Şehir

Antep Fıstığı “Barak Yıldızı” Karabük’te Parlıyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar’ın yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi kapsamında Karabük’te antep fıstığı yetiştiriciliğine başlandı. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan antep fıstığı aşı çalışmalarına KBÜ Rektör Yardımcısı Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Açar’ın önderliğinde, İran Tarım Bakanlığı Fıstık Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Hokmabadi, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Kâmil Sarpaya, Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürü Seyit Şahin, Orman Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Alan, KBÜ Peyzaj Şube Müdürü Mimar Esra Yılmaz ve köylüler katılım sağladı. Karabük Çerçiler köyünde 5 Nisan’da aşılama çalışmaları için budaması yapılan sakız ağaçlarına antep fıstığının barak yıldızı ve uygur erkeği türü aşıları yapıldı.   KBÜ Demir Çelik Kampüsünde bulunan atlantik sakızı ağaçlarına da antep fıstığı barak yılıdızı türü ve uygur erkeği türü aşıları yapıldı. Karabük yöresine katkı sağlaması maksadıyla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında Karabük’ün diğer köylerinde de antep fıstığı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması amaçlanmaktadır. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar proje hakkında “Karabük’te çok yüksek miktarda sakız ağaçları var ve menengiç ağaçları var. Bunlar aşı ile antep fıstığına çevrilebiliyor. Antep fıstığı 25 derecenin üstünde ortalama sıcaklık istiyor ki bu sayede içini doldurabilsin. Biz buranın dezavantajına uygun bir çeşit getirdik buraya. Barak yıldızı diye bir çeşit var güneydoğu anadolu bölgesinde temmuz sonunda olgunlaşıyor. Normalde antep fıstığı ağustos - eylül başında olgunlaşırken barak yıldızı bir ay daha erken olgunlaşıyor. Bizim üniversitemizin topluma katkı, sosyal sorumluluk projesi oldu. Projemizin herhangi bir bütçesi yok. 5 Nisan’da buradaydık, sizlerle beraber aşı hazırlık budaması yaptık. İlgili kişiler geldi toplandılar, onlara o noktada bir bilgilendirme yaptık. Bugün de aşılama yapıyoruz. Dün Gaziantep Nizip Teketaşı köyünden Abdurrahman Açıkgöz isminde bir arkadaşım, sağ olsun bizim projemize aşı kalem desteği oldu Gaziantep’ten bize barak yıldızı aşını gönderdi.  Bunun adını da “Barak Yıldızı Karabük’te Parlıyor” diye koyduk. İnşallah antep fıstığının barak yıldızı türünü Karabük’te yaygınlaştırmak istiyoruz. Civar köylerde bu işi yapmak isteyen köylülere, çiftçilere de aşı kalemi dağıtarak bu şekilde projeyi yaygınlaştırmak istiyoruz. “dedi.