ASELSAN’dan, KBÜ'nün mühendis adaylarına radar sistemleri eğitimi
Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen “ASELSAN ve Radar Sistemleri Temelleri" konulu eğitimde ASELSAN’ın uzman mühendisleri tarafından KBÜ'nün mühendis adaylarına radar sistemleri hakkında bilgiler verildi.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından "ASELSAN ve Radar Sistemleri Temelleri" konulu eğitim düzenlendi. Eğitimde ASELSAN'ın (Askeri Elektronik Sanayii) uzman mühendisleri radar sistemlerinin teknolojik faaliyet ve önemine vurgu yaptı.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mücahit Coşkun ve Prof. Dr. İzzet Açar, ASELSAN temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar, Karabük Üniversitesinin bu tür etkinliklere her zaman önem ve destek verdiğini belirterek şöyle konuştu:
“ASELSAN’ın çok değerli uzmanları tarafından radar ve radarlı sistemler konusunda Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerimizi hedef kitle seçen bir eğitim programı. Gelen uzmanlarımıza teşekkür ediyorum. Karabük Üniversitesi benim de yeni mensubu olmaktan gurur duyduğum bir üniversite. Çok genç olmasına rağmen birçok başarılı işlere imza atmış ve atmaya da devam ediyor. Bu tip etkinliklere çok önem ve değer veriyor.”
Yeni hedef; S-Band uzun menzil radarları tamamlamak ve dışa bağımlılıktan kurtulmak
ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS) Radar Sistem Mühendisliği Direktörü Dr. Mustafa Akkul konuşmasında "ASELSAN ve Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS)" hakkında bilgi verdi.
Akkul, ASELSAN'ın radarlı sistemleri geliştirme işlerine 1991 yılında lisanslı bir üretimle başladığını ve ardından Kara Gözetleme Radarı ürettiklerini belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“ASELSAN daha sonra kalkan, mobil arama radarı gibi alçak ve orta irtifa hava savunma radar sistemleri, erken ihbar radar sistemleri S-Band’ta çalışan ve şu anda yurt dışı kaynaklı kullandığımız radarların yerini alacak radar sistemlerinin geliştirme çalıştırmalarına hızla başladı. Birçoğunu tamamladı. Bu radar sistemlerinin aslında birçoğu kara gözetleme radarımız, kalkan, mobil arama radarımız, atış kontrol radarımız, havan tespit radarımız şu anda özellikle Güneydoğu’da yürütülen operasyonlarda çok yoğun biçimde kullanılıyor. Yeni hedeflerimiz arasında bu S-Band uzun menzil radarlarını tamamlamak ve ülkenin uzun menzil hava sahasının korunmasında dışarıdan kaynaklı tüm radarlardan kurtulmak var. Bunun dışında havadan savaşan gücümüz, F-16’larımız, Türkiye’nin 200’ün üzerinde F-16’sı var. Bunlar aktif elektronik taramalı anten yapılarıyla, radar yapılarıyla değiştirilmesi gündemde. Bu konuda bir buçuk yıl önce başlattığımız bir Ar-Ge projemiz var. İlk radarımızı iki buçuk yıl sonra ortaya çıkarmış ve F-16 üzerinde entegrasyon çalışmalarına başlamış olacağız. Çalışmalarımız şu anda dört ana başlıkta devam ediyor. Hava platform radarları, hava savunma radarları, gözetleme ve silah tespit radarları ile silah yönlendirme ve güdüm radarları."
“Yerlileştirme anlamında büyük atılımlar yaptık”
ASELSAN’da yerlileştirme çalışmalarının hala devam ettiğini belirten Akkul şöyle devam etti:
“Yerlileştirme anlamında biz özellikle yarı iletken anlamında büyük atılımlar yaptık. Bilkent ile kurduğumuz AB mikro nano üzerinden yüksek RF güç üreten galyum nitrat tabanlı yarı iletkenlerin üretimine başladık. Diğer taraftan daha düşük güçlü ama çok fonksiyonlu monolitik devriyelerin tasarımlarını kendi bünyemizde yapıyoruz. Bunları Avrupa ve Amerika güdümünden uzakta Uzakdoğu'daki fabrikalarda ürettiriyoruz. Tamamen IP hakları bize ait olarak. Bunun dışında kart modül ve yazılım seviyesinde radar ile elektronik harp konusunda dışarıya hiçbir bağımlılığımız kalmadı. En baştaki anten elamanından en alttaki işlemci kartlarına kadar yurt içinde yerli olarak alt yüklenicilerimizle geliştiriliyor ve üretiliyor. Bu konuda özellikle enstitülerle, yan sanayi firmaları, üniversitelerle Ar-Ge projeleri başlatıyoruz ve onları sistemlerde kullanıma almaya çalışıyoruz."
Konuşmasında gençlere tavsiyelerde de bulunan Akkul, “Çok çalışsınlar, çok merak etsinler. Okumayı hiç kenara bırakmasınlar. Mühendislik aslında hayatımızın her alanında olması gereken bir birikim. Gençlere tavsiyem kendilerini iyi yetiştirsinler.” diye konuştu.
Akkul’un konuşmasının ardından ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS) Radar Sistem Mühendisi Görkem Narin tarafından “Radar Çalışma Prensipleri ve Radar Denklemi ” ve “Radar Sistemleri Mimari Yapıları” konulu sunumlar gerçekleştirildi. Program daha sonra ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS) Radar Sistem Mühendisliği Müdürü Dr. Bora Kartal’ın “Cw-FMCW, Pulsed Doppler Çalışma Prensipleri” ve “Radar Bileşenleri” konulu sunumları ile sona erdi.
ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığından Rektör Polat’a ziyaret
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen "ASELSAN ve Radar Sistemleri Temelleri" adlı eğitime katılmak üzere Karabük'e gelen ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı (REHİS) Radar Sistem Mühendisliği Direktörü Dr. Mustafa Akkul, Radar Sistem Mühendisliği Müdürü Dr. Bora Kartal ve
Radar Sistem Mühendisi Görkem Narin, programın ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.