Boğaziçi Caz Korosu Şefi'nden KBÜ'de söyleşi ve konser

Boğaziçi Caz Korosu Şefi ve Sanat Yönetmeni Masis Aram Gözbek, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Korusu ve Safranbolu IMKB Güzel Sanatlar Lisesi Korosu ile Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu'nunda atölye, söyleşi ve konser gerçekleştirdi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu'nda gerçekleşen söyleşide Boğaziçi Caz Korosu Şefi ve Sanat Yönetmeni Masis Aram Gözbek öğrencilerle bir araya geldi.

Yaptıkları çok sesli müzikle adını duyuran “Boğaziçi Caz Korosu”nun şefi Masis Aram Gözbek, kendisinin ve ekibinin en büyük misyonlarından birinin koro müziğini tüm Türkiye’ye anlatmak, hem yurt içinde hem de yurt dışında bunu en üst düzeyde icraat edebilmek ve aynı zamanda kültürümüzü tüm dünyaya başarı ve gururla duyurmak olduğunu belirtti.

Safranbolu IMKB Güzel Sanatlar Lisesi Koro ekibi ile uygulamalı olarak türküler ve şarkılar seslendirerek katılımcıların ilgisini toplayan Gözbek, “Şuan burada 4 farklı ses grubu var. İnce kadın seslerine soprano, kalın kadın seslerine alto, ince erkek seslerine tenor, kalın erkek sesine ise bas diyoruz. Koroda kullandığımız dört temel ses rengi var. Bunlar da kendi içerisinde bölünebiliyorlar. Dünya da 8-16-32-40 sese kadar ayrılan eserler var." ifadelerini kullandı.

Ayrıca koroda ki düzenlemeleri yaparken bestecilerin nelere dikkat ettiklerine de değinen Özbek şunları söyledi: "İnsanların doğal sınırlarına dikkat ediyorlar. Dolayısıyla bir koronun seslendirebileceği, bir insanın çıkarabileceği sesleri düşünüyorlar. Ayrıca bir düzenleme yaparken tabi ki söylediğimiz eserin gerçekten orijinalde neye benzediğini unutmamak, koro ya da bir orkestra seslendirdiği zaman ne söylüyorlar şeklinde bir hissiyat yaratmamak, benim tercih edeceğim bir şey, o yüzden ben bir düzenleme yaparken mutlaka türkünün ya da şarkının orijinalinin kaybolmamasına özen gösteriyorum.”

Söyleşi Boğaziçi Caz Korosu Şefi ve Sanat Yönetmeni Masis Aram Gözbek’in, katılımcıların sorularını cevaplamasıyla son buldu.

Haber: Eda Yalçın