Şehir

Bölgesel Kalkınma İçin "İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu Zirvesi"

Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD) tarafından Eskipazar’da düzenlenen "İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu" temalı zirve, bölge iş dünyası ile akademik çevreleri bir araya getirdi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın katıldığı etkinlikte iş dünyasının gelecekteki yönelimleri,  üniversite-sanayi iş birliği ve bölgesel kalkınma projeleri ele alındı.

Karabük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİD) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın yanı sıra Eskipazar Kaymakamı Fatih Gülnar, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Nihat Yılmaz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Hadrianopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, KASİD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin İpek, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, akademik ve idari personel, iş insanları ve davetliler katıldı.

"İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu" temalı zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren KASİD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin İpek, “İş dünyasının ve gelecek vizyonunun amacı biz KASİD üyelerinin birbiriyle samimi bir ortamda vizyonlarını geliştirebilecek, ticari faaliyetlerini sürdürürken sıkıntı çektiği noktalarda yardımcı olabilecek, bir bilgi aktarımını yapabilecek bir organizasyon şeması kurduk. Bugünkü organizasyonumuzda vergi ve ekonomi ağırlıklı eğitim programı paylaşımı yapacağız.” dedi.

Programda gerçekleştirdiği konuşmada Karabük Üniversitesinin özellikle iş dünyasını ilgilendiren mühendislik sahasında çok büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Üniversitemiz özellikle iş dünyasını ilgilendiren bir konu olarak mühendislik sahasında çok büyük bir atılım yakaladı. 2023 yılında Türkiye'de 24’üncü basamakta olan Mühendislik Fakültemiz 2024 yılında bir sene içerisinde 13’üncü basamağa yükseldi. Yani 11 basamaklık büyük bir yükseliş kaydetti. Bu da Mühendislik Fakültemizin ilk 20’ye girmesi açısından son derece önemli. Aynı zamanda Mühendislik Fakültemizin pek çok teknik üniversite mühendislik fakültelerinin arasından sıyrılarak 13’üncü sıraya yerleşmesi de ne kadar iyi bir eğitim verildiğinin ne kadar başarılı bir Mühendislik Fakültesi olduğunun işaretidir. İnşallah şu anda çalışmalarımız Mühendislik Fakültemizin ilk 10’a girmesi noktasındadır. Bu konuda da almış olduğumuz öncü veriler inşallah 2025 yılı içerisinde Mühendislik Fakültemizin ilk 10’a gireceği noktasındadır. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Makine Mühendisliği bölümümüz ise Türkiye'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte ilk beşte yer almaktadır. Dolayısıyla Mühendislik Fakültesinde çok üstün bir üniversiteyiz. Makine Mühendisliği bölümünde ilk beşte yer alıyoruz. Bu sahada iş dünyamıza ciddi destekler sunabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitelerinin akademik birikimini sanayiyle iş birliği içinde kullanarak, önemli projelere imza attıklarını vurgulayarak, “Çeşitli çalışma takımları kurduk. Bu kadar çok çalışma takımının bir üniversitede kurulduğu ve faaliyet gösterdiği ilk üniversiteyiz. İlimiz demir çelik alanında yoğun faaliyet gösteriyor. Biz üniversitemizin akademik birikimini bu alana yansıtmak için demir çelik çalışma takımı kurarak demir çelik alanında bir yeni yapılanma oluşturduk. Bu konuda Kardemir ve diğer sanayi şirketlerimizle görüşmeler yaparak dedik ki ‘Biz bu konuda sizlere destek olmak istiyoruz. Yardım etmek istiyoruz. Ortak projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Dünya hızla bir yöne doğru gidiyor. Bizim de bu konuda size destek olmamız gerekiyor’ dedik ve demir çelik çalışma takımını kurarak ilgili sanayi kuruluşlarımızla iş birliği çalışmalarımıza, görüşmelerimize başladık. İlimizdeki hemen hemen bütün sanayi kuruluşlarımızın karbon ölçümlerini Karabük Üniversitesi olarak biz yapıyoruz. Yine ilimizde SKDM raporlama, yeşil dönüşüm gerçekleştirme, yeşil yakalı personel yetiştirme hizmetlerini Karabük Üniversitesi olarak hayata geçiriyoruz. Bu alanda sadece ilimizle sınırlı kalmayıp Bartın, Zonguldak, Ereğli ve OSTİM Teknik Üniversitesi gibi üniversite ve kurumlarla iş birliği yaparak çevremizdeki bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla ve illerle yakın diyalog ve iş birliği geliştirdik. Bunda da çok büyük bir başarı kazandık. Bölgemizde oldukça etkili bir çaba gösteren üniversite konumuna yükseldik. Bu anlamda demir çelik çalışma takımı olarak Kardemir'e beş tane proje sunduk ve Yönetim Kurulu Başkanımız İsmail Demir ile genel müdürümüzle ve diğer üyelerimizle görüşmeler yaparak bu projelerin hayata geçmesi için çalışmalarımızı demir çelik çalışma takımı sürdürüyor. Kardemir tarafından da son derece beğenilen bizim üniversite olarak danışmanlık yaparak bizzat uygulayabileceğimiz, birlikte hayata geçireceğimiz projeler oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesinin enerji, kentsel tasarım ve mimarlık alanındaki projelerine de değinen Rektör Kırışık, “Bir diğer çalışma takımımız olan enerji çalışma takımında da 40’a yakın akademisyenimiz görev alıyor ve Kardemir Enerji ile toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda belli kararlar aldık ve bunları hayata geçirmek istiyoruz. Enerji ve enerji verimliliği konusu son derece önemli bir konu. Bu konuda da Kardemir ile birlikte yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İlimizdeki ve bölgemizdeki diğer sanayi kuruluşlarına da destek olmaya hazırız. Belediyemiz ile yapmış olduğumuz toplantının gündemi enerji verimliliğiydi. Belediyemiz ile birlikte iki tane enerji verimliliği projesi yapıyoruz. Birisinde yürütücü biziz, yardımcı belediyemiz iken diğer projemizde de yürütücü belediyemiz, yardımcı biziz. İki tane projemizi belediyemiz ile birlikte yapıyoruz ve böylelikle hem üniversitemiz enerji verimliliği çalışmalarını özellikle bina enerji verimliliği çalışmalarını Avrupa Birliği projesi kapsamında yapıyoruz hem de belediyemizin parklarının ya da tesislerinin enerji verimliliği projesini şehir hayatına etkili olacak verimlilik projelerini hayata geçiriyoruz. Bu iki projemizi de verdik. Bunların da kabul edileceğini ümit ediyoruz. Kentsel tasarım ve mimarlık çalışma takımımız oldukça yine sektöre hızlı giren bir çalışma takımımız ve Karabük Belediyemiz ile bu konuda görüşmelerimizi yaptık. 10 kadar Karabük Belediyemize proje verdik. Belediye Başkanımızla ve belediye üyelerimizle yapmış olduğumuz çalışma takımı toplantımızla bu projeleri kendilerine sunduk. Son derece beğenildi. İnsanlar Karabük'ün marka değeri olan projelerle, sokaklarla caddelerde mutlu bir şekilde bundan sonra hayatlarını sürdürecek. Adım adım bu projeleri de hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.

Karabük Üniversitesinin Ticaret ve Sanayi Odaları ve BAKKA ile yapılan iş birlikleri ile sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle olan ilişkilerini güçlendirdiğini belirten Kırışık,  “Karbon Ayak İzi raporlamasında OSTİM Teknik Üniversitesi'yle yapmış olduğumuz danışmanlık hizmeti sözleşmesi, Saka Demir Çelik şirketimizle yapmış olduğumuz raporlama hizmeti, Çelikoğlu Demir Çelik Sanayi'yle yine Karçel'le ilimizdeki Kibar Dış Ticaret Anonim Şirketi'yle ve Marzinc ile bu konuda protokoller yaptık. Bu protokollerin pek çoğu tamamlandı ve raporlaması sonuçlandırıldı. Üniversite sanayi iş birlikleri konusunda Ticaret Sanayi Odamızla iş birliği protokolümüz Bartın Ticaret Sanayi Odası'yla, Zonguldak Ticaret Sanayi Odası'yla ve Karadeniz Ereğli Ticaret Sanayi Odası'yla iş birliği protokolleri yaparak sanayi ile organize sanayi bölgeleriyle iş birliğimizi geliştiriyoruz. Aynı zamanda BAKKA ile yapmış olduğumuz protokollerle hayata geçireceğimiz projeler var. Burada da önemli bir ilerleme kaydettik, protokollerimizi imzaladık.” dedi.

Karabük Üniversitesinin teknoloji ve eğitim alanındaki iş birliği ağını güçlendirmeye devam ettiğini belirten Rektör Kırışık, “TUSAŞ ile yaptığımız protokoller ile öğrencilerimizin stajlarını TUSAŞ’ta yapabilmelerinin yolunu açmış olduk. TUSAŞ son derece önemli bir kurum ve TUSAŞ ile yapmış olduğumuz protokol bizim için oldukça kıymetli. Aynı zamanda TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Lokman Kuzu hocamız bizim üniversitemizde profesör olarak görev yapmaktadır. Hocalarımızın böyle önemli kurumlarda aktif görev üstlenmesi bizim gelişim ağımızı oldukça güçlendiriyor. Yine TÜRKSAT ile yapmış olduğumuz protokol ile öğrencilerimiz TÜRKSAT’ta staj yapabilecekler. Bu da üniversite öğrencilerimiz açısından son derece önemli bir gelişme.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, iş dünyasına çağrıda bulunarak şunları kaydetti: Yeni bir dünya kuruluyor. Bu yeni dünyada bilim son derece önemli bir rol oynuyor. Bu konuda üniversitelerle birlikte çalışmak, AR-GE'ye ayırdığımız yatırımları artırmak zorundayız. Ayakta kalmak için, gelişebilmek için bunu yapmak zorundayız. Biz de bu hususta üniversite olarak sizlerin yanındayız. Göreve hazırız. Bütün altyapımızı kurduk. Sizleri desteklemek için bekliyoruz. Her türlü desteğiniz, katkınız için teşekkür ediyorum.” 

KASİD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin İpek, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a konuşmasının ardından teşekkür belgesi takdim etti.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, etkinlikte yaptığı konuşmada Karabük’ün tarihsel gelişimini ve ekonomik dönüşümünü ele aldı. 

Karabük Üniversitesinin bölge sanayisiyle entegre bir yapıya bürünmesinin, Karabük’ün gelişimi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu da vurgulayan Çapraz, “Sayın Rektörüm çok güzel özetledi, Karabük Üniversitesinin bugünlere gelmesi gurur verici. 2007 yılı da bizim için önemli. Çünkü en son bağlayıcı cümlesi bilime vermemiz gereken önemdi. Burada onun için Karabük Üniversitesinin kuruluşu da bence çok önemli 2007 tarihi. Eğer biz gelişeceksek, büyüyeceksek, sanayimiz gelişecekse bu AR-GE ile bilimle ve üniversiteyle olacak. Biz de buna inanıyoruz ve her türlü iş birliğine de Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak hazırız. Sağ olsun Rektörümüz göreve geldiğinden beri de bu iş birliğine çok önem veriyor. Ben sizlerin huzurda kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum.” diye konuştu.Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, “Türkiye’de Milli İktisat” konusu hakkında bilgiler paylaştı.  Ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü KASİD Ar-Ge ve Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Aslan, “ Türkiye Yüzyılında Yerli ve Milli Teknolojiler” konusunda ki sunumunu katılımcılarla paylaştı.

İş Dünyası ve Akademi Arasında Güçlü Köprüler

Zirve kapsamında düzenlenen panellerde, bölge ekonomisine değer katacak projeler ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi üzerine fikirler tartışıldı. Sanayi ve akademi arasında kurulan güçlü bağların, bölge ekonomisini daha da ileriye taşıyacağı vurgulandı.

Etkinliğin ikinci günü ise Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, İstanbul 3. Vergi Mahkemeleri Başkanı ve Yazar Mustafa Balcı, Karabük Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Yılmaz, Avukat KASİD Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Soner Böyükdikmen, Avukat Ender Varlık, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Çağatay Kılınç ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay Koç’un sunumlarının ardından KASİD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin İpek’in kapanış konuşması ile sona erdecek.

"İş Dünyası ve Gelecek Vizyonu" temalı zirve, 5 Ocak 2025 tarihinde Hadrianapolis Antik Kent Gezisiyle sona erecek.