Rektörlük

Dr. Öğr. Üyesi Önalan “Gazzâlî, İktisat ve Ahlâk” Kitabını Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık'a Takdim Etti

Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Oruç Önalan, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a nezaket ziyaretinde bulunarak “Gazzâlî, İktisat ve Ahlâk İslâm İktisadî Düşünce Kimliğinde Dünya, Hakikat, İnsan ve Servet Üzerine” yeni yazdığı kitabını takdim etti.

Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Oruç Önalan tarafından hazırlanan “Gazzâlî, İktisat ve Ahlâk” başlıklı çalışma, İslâm Düşünce Geleneği’nin önemli isimlerinden olan ve Büyük Selçuklu Devleti döneminde yaşayan Gazzâlî’nin iktisadi düşüncelerini konu ediniyor.

Kitap, Gazzâlî'nin dünya, hakikat, insan ve servet meseleleri bağlamında iktisadî dünyasını okuyucuların karşısına çıkarıyor.  Aynı zamanda  İslâmî iktisadi düşünce kimliğine bu düşünceleri esas alarak öznel bir karakter oturtabilme çabasını sunuyor.

Çalışmanın içeriğinde öncelikle ictihad faaliyetinin önemi bağlamında akıl ve nakil ilişkisi ele alınıyor, kıyas ve maslahat ictihadına vurgu yapılarak, bu düşünce bağlamı ile İslâmî iktisat çalışma alanları arasında bir etkileşim kurulmaya çalışılıyor. Çalışma, bu temel dinamiklerin ardından İslâm iktisadî düşünce tarihinin önemine farklı yönlerden değinerek okuyucuları Gazzâlî’nin hakikat arayışına ilişkin bir yolculuğa çıkarıyor.

Kitapta iktisat ve din yakınlaşmasını, kapitalizm ve neoliberal politikalara yönelik eleştirileri, dünyevileşme ve çoklukla övünme yarışı gibi yıkıcı kötülükleri, emek ve sermaye ilişkilerini, infâk kurumunu, israf, faiz ve sömürü düzeni ile ferdiyetçilik ve toplumsal çatışma dinamiklerini, servet, zenginlik ve fakirlik ilişkilerini ve son olarak devlet ve mülkiyet hakkı arasındaki etkileşimi, hem bugünün penceresinden bakarak hem de Gazzâlî’nin ekonomik tasavvurlarının çizdiği kuşatıcılık etrafında yorumlanmaya çalışılıyor. Çalışmanın amacı bu bakımdan Gazzâlî’nin iktisadî düşüncelerini farklı yönlerden tasvir etmek değil, Gazzâlî’nin düşünce dünyası üzerine bütüncül bir İslâmî iktisadî düşünce kimliği oluşturmaya çalışmak olarak şekilleniyor.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, bu kıymetli kitabı memnuniyetle kabul ettiğini ifade ederek, eserin İslâm iktisadi alanındaki önemli tartışmalara değerli bir katkı sunacağını belirtti.

Ziyaret, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.