Şehir

Edebiyattan Sanata Fasl-ı Muhabbet

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi ve Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF) tarafından ''Edebiyattan Sanata Fasl-ı Muhabbet'' programının ikincisi Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisinde gerçekleştirildi. Programın konuğu KBÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ağarı’ydı. Yapılan programın moderetörnlüğünü GSTF Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Arş. Gör. Zübeyde Uzun üstlendi. Programda KBÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ağarı “Tarih, Coğrafya ve Dil Mülahazalar” konularında dinleyicilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Prof. Ağarı tarih, dil, coğrafya üçgeninde tarih araştırmacılığının parametrelerini anlattı. Tarih araştırmacılığında dilin önemine vurgu yaptı. Prof. Ağarı araştırma merceğinin tarih, dil, coğrafya üzerine olduğunu söyledi. “Ben yaşım arttıkça Türkçenin içine daha çok daldım ama Türkçemiz yozlaşıyor, dilin şövalyeliğini üstlenecek değiliz dil kendini korur ama bizim yardımcı olmamız gerekiyor” dedi.   Prof. Dr. Murat Ağarı gelecek akademik çalışmalarının Tarih-Dil ilişkisi üzerine olacağını ve KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Coşkun ile de Tarih-Coğrafya ilişkisi üzerine akademik çalışmalar yapacaklarını dile getirdi.  Dinleyicilere hayatını etkileyen kitapları üç ile sınırlarsa şunları listeye alacağın söyledi: Doğu Batı Arasında İslam - Aliya İzzetbegoviç, Gariplerin Kitabı - Ian Dallas ve Mesnevî -Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî. Program GSTF akademisyenleri Arş. Gör. Abdurrahman Özsağır (Klasik Kemençe), Arş. Gör. Hazar Ertürk (Tef), Arş. Gör. Furkan Yılmaz (Ud) ve Müzik Bölümü Öğrencisi İsmet Gencol ’un dinleyicilere keyifli anlar yaşatan Türk Musiki dinletisi ile son buldu.