Kampüs

"Gazze İsrail'in açık hava hapishanesi gibi"

İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta Gazze’de yaşanan olayları değerlendirdi. Artı Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta konuşan İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, “2012’de Gazze’ye gittiğimde kuşatma altındalardı. Hala öyle. Gazze, İsrail’in açık hava hapishanesi durumunda.” dedi. İsrail’in, Kasım 2012’de Gazze’ye düzenlediği saldırının ardından bölgeye giden İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta Gazze’de yaşanan olayları değerlendirerek yaşananları paylaştı. İlginin yoğun olduğu konferansta Harry Fear’ın konuşması Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş tarafından Türkçe'ye çevrildi. Gazze’deki işgal örneklerinin diğerlerinden çok farklı olduğunu dile getiren İngiliz gazeteci Harry Fear “Buraya gelirken çok güzel görüntüler gördüm, özgürce nasıl araba kullandığınızı, çevreyi nasıl seyrettiğinizi gördüm ama aynı şeyi Gazzeliler, Gazze'de yapamıyorlar. İsrail açık hava hapishanesi gibi, Gazze'deki durum aynen açık hava hapishanesi gibi bir durum. "İsrail’in ana stratejisi orada terör yaratmak" Gazze Şeridi ile İsrail arasında 2012 yılında yaşanan savaşın başlamasının tartışmalı bir durum olduğunu aktaran gazeteci Harry Fear şöyle devam etti: "Gerçekten objektif olan, tecrübe eden için açık ve net ki İsrail'in askeri stratejisi orada terör yaratmak, terör oluşturmak.” "Dünya, savaşın dehşet durumunu gördü" Gazze’de yaşanan savaşı gerçekçi bir şekilde sunduğunu belirten Harry Fear, “Savaş bittiğinde birçoğumuz umutluyduk. Dünya, savaşın dehşet durumunu gördü. Artık dünya bu savaştan bıktı ve uluslararası bir farkındalık ortaya çıktı. Türkiye Gazze’ye gemiyle yiyecek yardımı gönderdi. Bu ümit verici bir durumdu.” dedi. Gazze’deki Filistinlilerin sıkıntı yaşamasının sebebinin İsrail’in böl ve yönet stratejisi olduğunu vurgulayan İngiliz gazeteci Harry Fear “Bölünme ve kontrol var. Bu durum incelediğinde insani durumdan siyasi duruma bir kayma var. İnsanlığın bunu durdurmasını istiyoruz." dedi. Fear son olarak Filistin’de diplomatik işgalin de yapıldığına ve Filistinlerin hala bir devleti olmadığına dikkat çekti.