"Günümüzün en önemli hazinesi bilgi"

Siber güvenlik alanının gittikçe öneminin arttığını vurgulayan Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi M. Tahir Güneşer, "Türkiye’de genç beyinler var ve bu genç beyinler siber güvenlikle ilgili ürünleri üretebilecek durumdalar. Çok büyük sermaye, çok büyük yatırım gerektirmeden sadece ilgi ve merakla bu konuda gençlerimizi yönlendirebilir, eğitebiliriz.” dedi.
Karabük Üniversitesi, Bangladeş Daffodil Uluslararası Üniversitesi ve Güney Kore Dongseo Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği “Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı'nın (ICONCS 2018)” düzenleyicileri arasında yer alan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi M. Tahir Güneşer, konferansla ilgili bilgiler verdi. Dr. Öğr. Üyesi M. Tahir Güneşer, Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı'na yaklaşık 11-12 ülkeden akademisyenin katıldığını ve konferansta 100’den fazla bilimsel çalışmanın tartışılacağını söyledi. Siber güvenlik alanının gittikçe önemi artan alanlardan birisi olduğunu ifade eden Güneşer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi dünyanın tümünde hızlı bir bilgi üretimi var. Hali hazırdaki üretilen bilgiler bilimsel altyapılarla tartışılıyor, analiz ediliyor ve ortaya daha değerli olan analiz edilmiş bilgiler ortaya çıkıyor. Analizden kastımız şu; binlerce analizin verilerini toplayabilirsiniz ama binlerce hastanın verilerini topladıktan sonra siz onları analiz ettiğinizde belki de bir hastalığa çare olabilecek bir ön koruma geliştirebilirsiniz. Dolayısıyla bu değerli olma imkanı sağlayan şey, ortaya çıkan veri aslında bir hazine. Bilgi hazinedir. Günümüzün en önemli hazinesi olan bilgiyi korumak için çeşitli güvenlik enstrümanlarını üretmemiz ve korumamız lazım. Hem global anlamda bilgiyi buraya taşımak hem de aynı zamanda biz burada bu katma değerimizde nasıl üretebiliriz bunun üzerinde çalışma yapmak istediğimiz için bu konferansı gerçekleştirdik. Çünkü Türkiye’de genç beyinler var ve bu genç beyinler siber güvenlikle ilgili ürünleri üretebilecek durumdalar. Siber güvenlik deyince donanım malzemeleri bekleniyor ama aslında bunlar yazılım malzemesidir. Dolayısıyla çok büyük sermaye, çok büyük yatırım gerektirmeden sadece ilgi ve merakla bu konuda gençlerimizi yönlendirebilir, eğitebiliriz.”