I. Uluslararası Türkoloji Kongresi KBÜ'de

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından organize edilen ve üç gün süren I. Uluslararası Türkoloji Kongresi "Arayışlar ve Yönelimler" sempozyumu çevrimiçi olarak yapıldı. Karabük Üniversitesinin (KBÜ) ev sahipliği yaptığı uluslararası statüde düzenlenen kongre Kazakistan’dan Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Zhubanov Üniversitesi, Azerbaycan’dan Bakü Devlet Üniversitesi, Özbekistan’dan Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi iş birliğiyle düzenlendi. Toplam 83 bilim insanının bildirilerini sunduğu kongre Türk Dünyası'nın çeşitli bölgelerinde çalışan akademisyenler KBÜ aracılığıyla bir araya gelerek Türkoloji alanına önemli katkılar sundular. Kongrenin açılış seremonisinde Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ağarı’nın kongre düzenleme kurulu adına yaptığı açılış ve selamlama konuşmasından sonra KBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türkan Gözütok kongrenin Türkoloji alanı açısından önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Kongre, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Metin Özarslan’ın moderatörlüğünde, Türkoloji alanının önemli isimlerinin alanlarına dair yaptıkları sunumları ile devam etti. Hacettepe Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalından Prof. Dr. Osman Horata, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalından Prof. Dr. İbrahim Tüzer ve Eski Türk Dili Anabilim Dalından Prof. Dr. Akartürk Karahan ve Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalından Prof. Dr. Vusale Musalı sunumlarını yaparak açılış oturumunda yer aldılar. Üç gün Türkçe ve İngilizce sunumlarla gerçekleştirilen kongrede, üç ayrı çevrimiçi sınıfta toplam 23 oturum gerçekleştirildi.