Röportaj
İslami İlimler Fakültesinde Metaverse ve Din Konuşuldu
İslami İlimler Fakültesinde Metaverse ve Din Konuşuldu
Karabük Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda ''Metaverse ve Din'' konulu panel düzenlendi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen, KBÜ İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümü Doç. Dr. Zeynep Özcan'ın moderatörlüğünü yaptığı ''Metaverse ve Din'' konulu panelde açılış konuşmasının ve Kuran-ı Kerim okunmasının ardından KBÜ İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yıldız ''Metafizik ve Metaverse'', Bilgisayar Mühendisi Yusuf Sirkeci ''Metaverse nedir? Ne değildir?'', KBÜ Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Eşraf Zeydan ''Sanal Alem Metaverse: İnsan toplumunun gelişimi için Metaverseden faydalanmada İslami araştırmaların rolü'' ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi bölümü Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit ''Metaverse ve Din'' konularında sunumlar gerçekleştirdiler.
KBÜ İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümü Doç. Dr. Zeynep Özcan ''İnsanlık tarihinde dini algı ve yaşayışta köklü değişimler meydana getiren önemli değişimler olmuştur. Bu gelişmelerin belki de en kritiği internet ve dijital tabanlı uygulamalardır. Nitekim dijitalleşme insana ve hayata dair ne varsa dönüştürmektedir. Dolayısıyla dini algı ve yaşantı da bu dönüşümden fazlasıyla nasibini almaktadır. Sanal din, dijital din, siber din gibi ifadelerin oldukça sıradanlaştığı günümüzde internet sadece bilgi kaynağı değil aynı zamanda dine dair yaşayışın gerçekleştiği bir zemin haline gelmiştir.'' dedi.
KBÜ İslami İlimler Dekanı Prof. Dr. Saim Kayadibi ''Metaverse ve Din paneli günümüzde çok önemli. Önce sanal aleme açıldık daha sonra metaverse diye bir aleme girildi. Türkiye'de ilk defa bu anlamda bir panel gerçekleştireceğiz. Katılacak olan akademisyenlerimiz metaversenin mahiyetini ve din ile ilişkisini değerlendirecekler. Şu anda bütün gençlik ve insanlık dijital ortama doğru kayıyor ve bu dijital ortama kayarken dinin bu ortamdan ayrı tutulması mümkün değil. Dindarlık ve din açısından bu konuları değerlendirmemiz gerekiyor.'' dedi.
Bilgisayar Mühendisi Yusuf Sirkeci ''Bügün bahsedeceğim konular 'Metaversenin bugünkü geldiği durum' ve 'Metaversenin gelişmesi için gereken alt yapılar neler olacak?'. Dünya bir değişime gidiyor. Bir platform olacak. Bu platformlarla ilgili gelişmeleri öğrencilerimize anlatacağım. Metaverse, sanal gerçekliğin biraz ilerisinde. Dokunma ve hissetme cihazları olacağı için bu cihazların dünyada geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Geldiği noktalar hakkında öğrencilerimize bilgiler vereceğiz.'' dedi.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi bölümü Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit ''İlk olarak Metaevrenden bahsedeceğim. Twitter'daki inanç düzlemini ve insanların inanç ile ilişki ağlarını betimlemeye çalışacağım. Meta denilen aslanda kurgulanan zeminde 'Zemin-din-inanç' ilişkisini ifade etmeye çalışacağım.'' dedi.
KBÜ İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yıldız ''Metafizik ve Metaverse neyin ötesine geçmeye çalışıyor? Metafiziğin fiziğin neden ötesine geçmeye çalıştığını anlatacağım. Bu öteye geçme çabamızın yeni olmadığını, insanlık tarihinde çok eski bir çabamızın olduğunu anlatmaya çalışacağım. Metaversenin de evrenin ötesine veya paralel yeni bir evren oluşturma çabasının da bu çabaların bir sonucu olarak değerlendirebileceğimizi ifade etmeye çalışacağım.'' dedi.
KBÜ İslami İlimler Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Eşraf Zeydan ''Metaversenin mahiyeti, dini konularla ilişkisi ve geçirmiş olduğu evreler konusunda genel çaplı bir program yapacağız. Metaverse bütün ilimlerin ilgilendiği bir konudur. Çünkü baktığımız zaman şu anda dünyanın %90'ı dijitalleşmeye doğru gidiyor. Hayatımızı bu çerçevede şekillendirmemiz gerekiyor.'' dedi.
İnteraktif şekilde gerçekleşen panel katılımcıların sordukları soruların cevaplanması ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.