Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç Karabüklülerle Buluştu

Kamu Denetçiliği Kurumunca düzenlenen Türkiye’nin 100. yılında 81 ilde ‘’Ombudsman Halkla Buluşma’’ programları kapsamında Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç Karabüklülerle buluştu. Kamu Denetçiliği Kurumunca düzenlenen Türkiye’nin 100. yılında 81 ilde ‘’Ombudsman Halkla Buluşma’’ programları kapsamında Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç ve kamu denetçileri Karabük Kültür Merkezinde Karabüklülerle buluştu. "Vatandaş ile İdare Arasında Çıkan İhtilafların Çözümünde Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolü" kapsamında düzenlenen "Ombudsman Karabüklülerle Buluşuyor" toplantısına, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Karabük Valisi Fuat Gürel, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Duran, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, KBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Prof. Dr. İzzet Açar, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Muhtarlar, Kamu Kurumlarının Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Filmin ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Karabük Valisi Fuat Gürel, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat konuşma yaptı.Karabük Valisi Fuat Gürel, "Kamu denetçiliği ya da diğer adıyla ombudsmanlık sistemi Türk hukuk sisteminde yeni yer alan ve önemli bir kurum. Bu kurumun tanıtılması ve bu kurumun vatandaşlar nezdinde bilinmesinin faydalı olacağını değerlendiriyoruz. Bu manada Başkanımız ve ekibi bugün buradalar. Türkiye’de şu ana kadar 60 ilde bu etkinlikleri bu toplantıları yapmışlar. Bu manada Karabük’e gelmelerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Halk ile vatandaş arasında çıkan sorunların çözümünde mahkemesiz olarak gayeye ulaşmak, vatandaşı rahatlatmak için kurulmuş olan bir kurum Kamu Denetçiliği Kurumu. Biraz önce izlediğiniz gibi çok yeni, genç ama Türkiye’nin en dinamik kurumlarından birisi. Osmanlı Devletinin manevi kurucusu Şeyh Edebali’nin bir sözü var bu çok sık tekrarlanıyor, ben de bunu ifade edeceğim, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' yani her şeyin temelinde insan var.  Mahkemeye gitmeden önce devletle idare arasındaki çıkan bu sorunları çözmek için birçok kurum kurulmuş. CİMER bunlardan bir tanesi. Kamu Denetçiliği Kurumu da farklı, her birinin fonksiyonları ayrı. Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasanın 74. maddesinde yer alıyor. Ayrıca 6328 sayılı özel bir kanunu var. Anayasadan ve kanundan aldığımız yetkilerle sizlerin müracaatları ve şikayetleri üzerine idarenin eylem ve işlemleriyle tutum ve davranışlarını denetliyoruz, tavsiye kararları veriyoruz ve bu faaliyetlerimizi yıllık olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bildiriyoruz" diye konuştu. Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, "Şu kısa slayt gösterisi bizi çok etkiledi, beni çok etkiledi. Gerçekten bunun tanıtımı bugüne kadar yapılmadı ve çok geniş kapsamlı tanıtımların yapılması lazım. Geniş kitlelere ulaştırılması lazım ki gerçekten vatandaşlarımız ücretsiz olarak bunlardan faydalanabilmeli. En önemlisi de 18 yaş altındaki gençlerin bundan faydalanabilmesi. Şimdi bunların Milli Eğitim ile beraber iş birliği içerisinde bütün gençlere öğretilmesi benim için çok önemli bir konu. Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi’nin de üyesi olarak bizim sık sık gündeme aldığımız, konuştuğumuz olaylardan bir tanesi de budur. Denetim, denetimin işlenmesi, denetim mekanizmalarını özgür olarak vatandaşa yansıtabilmesidir" dedi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, "Karabük Üniversitesi Rektörü olarak, Karabük’ün en önemli kuruluşlarından birisinin başında olan birisi olarak sizleri saygıyla selamlıyorum. Karabük Üniversitesi bu şehrin en önemli kuruluşlarından birisi. 50 bine yakın öğrencimiz var ve bunun 12 binden fazlası 100 farklı ülkeden uluslararası öğrenci. Çok güzel 8 yıl geçirdik. Güzel bir şekilde Üniversitemizi bundan sonra gelecek iyi bir insana devredeceğiz. Bundan sonra o bayrak yarışı onla devam edecek" dedi Konuşmaların ardından Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, katılımcıların talep ve şikayetlerini dinledi. Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Erdal ÇITAK- Kaan KAYMAZ / Kamera: Mahmut GÜMÜŞ- Mehmet Furkan KARABULUT Kurumsal İletişim Merkezi Koordinatörlüğü (KİMER)