Karabük Üniversitesi ve Mahasarakham Üniversitesi arasında imzalanan akademik iş birliği protokolü çerçevesinde Mahasarakham Üniversitesine giden KBÜ’lü akademisyenler Türk mutfağının eşsiz tatlarından baklavayı Tayland’a tanıttı.
Karabük Üniversitesi ve Mahasarakham Üniversitesi arasında 2023’te imzalanan akademik iş birliği protokolü çerçevesinde Mahasarakham Üniversitesinde “Türk Mutfağı” dersi müfredata eklenerek öğrencilere Türk Mutfağı daha yakından tanıtılması amaçlanmıştı.
İmzalanan akademik iş birliği protokolü kapsamında Karabük Üniversitesini temsilen Mahasarakham Üniversitesine giden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özkan Süzer ve Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Umut Kadir Oğuz Mahasarakham Üniversitesi Rektörü'nün de katılımıyla baklava yapımı üzerine workshop gerçekleştirdi. Ayrıca, alternatif diyabetik baklava denemeleri yapıldı ve katılımcılara tadımlar sunuldu.
Etkinlik süresince Türk mutfağının farklı lezzetleri tanıtılırken, Türk Kahvesi tadımları da eş zamanlı olarak yapıldı. Aynı zamanda iki üniversite arasında akademik işbirliklerinin gelişimine yönelik toplantılar düzenlendi ve gelecekte gastronomi alanında yeni projelerde iş birliği yapma kararı alındı.
Bu gastrodiplomasi etkinliği, kültürel bağların güçlendirilmesi ve Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtılmasına önemli bir katkı sağladı.
"Türk Mutfağını Dünyaya Tanıtmaya Özen Gösteriyoruz"
Türk mutfağını dünya genelinde tanıtma misyonuyla hareket ettiklerini belirten Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özkan Süzer, “"Biz Türk mutfağını ve kültürünü dünyaya tanıtmaya büyük önem veriyoruz. Bu konuda oldukça heyecanlı ve duyarlıyız. Farklı ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlemeye özen gösteriyoruz. Şu an Tayland’ın Mahasarakham şehrindeyiz. Gaziantep’ten bir baklava firmasıyla iş birliği yaparak Mahasarakham Üniversitesi'nde baklava tanıtım etkinliği gerçekleştirdik. Gastrodiplomasi kapsamında baklavanın yanı sıra alternatif tatlandırıcılar kullanarak yeni baklava şerbetleri üzerinde denemeler yaptık ve bu çalışmaları bilimsel makaleye dönüştürmeyi planlıyoruz" dedi.
Süzer, etkinliklerin son derece olumlu geçtiğini ifade ederek, "Etkinliğimizin başarısından çok memnunuz. Katılımcılardan büyük oranda olumlu geri dönüşler aldık. Bu tür etkinlikler, Türk mutfağını uluslararası arenada tanıtmak adına önemli adımlar oluşturuyor" dedi.
Türk mutfağını küresel bir marka haline getirmek için çalıştıklarını ifade eden KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak, Türk mutfağını dünya çapında tanıtmak ve gastronomi kültürümüzü uluslararası alanda daha geniş kitlelere ulaştırmak adına büyük bir sorumluluk taşıyoruz. Bu misyonu gerçekleştirmek için akademik işbirliklerimizi güçlendirmeye ve farklı kültürlerle ortak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Tayland’ın Mahasarakham Üniversitesi ile 2023 yılında imzaladığımız akademik işbirliği protokolü, bu hedef doğrultusunda atılmış önemli adımlardan biridir. Bugün bu işbirliğimizin somut bir örneğini, Türk mutfağının en kıymetli tatlarından biri olan baklavayı Tayland’a taşıyarak göstermekteyiz. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Özkan Süzer ve Turizm Rehberliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Umut Kadir Oğuz’un değerli katkılarıyla gerçekleştirilen bu gastrodiplomasi etkinliği, yalnızca Türk mutfağının tanıtılmasına değil, aynı zamanda akademik ve kültürel bağların güçlenmesine de katkı sağlamaktadır. Karabük Üniversitesi olarak, bu tür işbirliklerinin gastronomi eğitiminin ve Türk mutfağının küresel anlamda bir marka haline gelmesine vesile olacağına yürekten inanıyoruz. Önümüzdeki süreçte de bu tür projeleri desteklemeye ve yeni işbirliklerine imza atmaya devam edeceğiz" dedi