Akademik
Karabük Üniversitesi Öncülüğünde Sanal Dünyada Mimari
Karabük Üniversitesi Öncülüğünde Sanal Dünyada Mimari
Karabük Üniversitesi (KBÜ) liderliğinde yürütülen İtalya ve İngiltere’nin ortak olarak yer aldığı Erasmus+ kapsamında desteklenen projenin tanıtım toplantısı, çevre illerden gelen akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Küçük Konferans Salonunda yapıldı.
Türkiye’den Karabük Üniversitesi (KBÜ) öncülüğünde ve ev sahipliğinde İtalya'dan Salento University ve İngiltere'den Birmingham City University ortak yürüttüğü çalışma "Digitizing Architectural Restoration Education Through Virtual Reality" adlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen Erasmus+ projesinin tanıtım toplantısında, Bolu ve Düzce'den gelen akademisyenler ile öğrenciler katılım sağladı. KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Küçük Konferans Salonunda yapılan tanıtım toplantısında KBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Kasım Özacar ve KBÜ Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünden Öğr. Gör. Yavuz Erbil proje ile ilgili bilgiler aktarırken uygulamalı deneyim imkanı sundular.
Proje yürütücülüğünü KBÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Ortakçı’nın yaptığı bu projede; KBÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Kasım Özacar, KBÜ Safranbolu Şefik Dizdar Meslek Yüksekokulu Tekstil-Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dulkadir, KBÜ Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümünden Öğr. Gör. Yavuz Erbil ve Öğr. Gör. Taha Ortakçı araştırmacı olarak yer aldı.
Projenin amacı; Mimarlık eğitimin uzaktan bir şekilde yapılmasına olanak tanımak ve metaverse uygulamasında öğrencileri evlerinden bireysel olarak bu sanal ortama dahil edebilmek.
Bir ilk olarak mimarlık eğitiminin uygulamalı olarak metavers ortamına taşındığı projede öğrenciler ve öğretim elemanları Virtual Reality (VR) sanal gerçeklik gözlüklerini takarak sanal dünyada mimarlık yapabilme olanağı sunuyor Her bir kullanıcının avatarlarla temsil edildiği uygulamada kullanıcılar gerçek bir binada ölçüm alıyormuşçasına beraber ders işleyebilecek.
Türkiye’den örnek model olarak Safranbolu’daki tarihi Tabakhane Binası, İtalya’nın Lecce şehrindeki Torre Pali ve İngiltere’nin Birmingham şehrindeki Coventry Ruin binaları modellenerek metaverse ortamına aktarıldı. Katılımcılara bu sistemin derslerde nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak VR sanal gerçeklik gözlüğü ve ekipmanlarıyla sanal evreni deneyimlemelerine fırsat tanındı.