Karabük Üniversitesi Sanal Gerçekliği Mutfağa Taşıdı

Uluslararası başarıları ve projeleriyle adından sıkça söz ettiren Karabük Üniversitesinin sürdürebilir gastronomi eğitimine yönelik öncü projesinin tanıtımı yapıldı. Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Gastronomi-Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğiyle hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen "Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR" adlı Erasmus+ KA220 projesi, mutfak eğitimine yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda gerçekleşen "Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR" adlı Erasmus+ KA220 projesinin tanıtım toplantısına Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, akademik ve idari personel, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karabük Teknokent firmalarından CODLAB AI Yazılım Tic. Ltd. Şti., Letonya’dan  SIA "Hotel School" Viesnīcu biznesa koledža , İtalya’dan Italian Hospitality School SRL, Polonya’dan Zespol Szkol nr 1  ve Yunanistan’dan SMARTS Private Company gibi önemli ulusal ve uluslararası kurumların proje ortağı olarak yer aldığı "Master Chef Simulator" projesi, sanal gerçeklik teknolojisi aracılığıyla sürdürülebilir gastronomi eğitimini hedefliyor. Proje kapsamında, genç şef adaylarına VR teknolojisiyle çevre dostu ve sürdürülebilir mutfak becerileri kazandırılacak.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, "Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR" adlı Erasmus+ KA220 projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada üniversitenin başarılarına dikkat çekti.  Rektör Yardımcısı Karaş, "Son yıllarda hayata geçirdiğimiz projelerin sayısı, pek çok büyük bilinen üniversitenin önünde yer almaktadır. Proje başlığına baktığınızda, gastronomi ve bilişimin iç içe olduğu bir çalışma ile karşılaşıyorsunuz. Türkiye'nin büyük üniversitelerinden biriyiz ve bu yolda ilerliyoruz. Bölgede bir merkez ve akademisyen yetiştiren bir üniversite konumundayız. Bu projeler ve çalışmalarla başarılarımızı daha da ileriye taşıyacağız. Proje ekibine ve katılımcılara başarılar diliyorum. Projemiz hayırlı olsun" dedi.

Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, "İş birliğinin ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak üç önemli ayağı önemsiyoruz . Birincisi, akademik başarı. Son dört yıldır yürüttüğümüz projeler kapsamında veriler üzerinden kendimizi takip ediyor ve geliştirmeye çalışıyoruz. İkinci ayağımız ise sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile üçüncüsü Erasmus ve TÜBİTAK projeleri. Bu projeleri de son derece değerli buluyoruz. Avrupa Birliği projelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum ve üniversitemizle yaptığımız bu projeyi ortaya koymanın anlamlı olduğuna inanıyorum. Güçlerimizi birleştirmek çok değerli. İnşallah hayırlara vesile olur" ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi İsa Avcı, yaptığı konuşmada Karabük Üniversitesi, Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer ortaklarla yürütülen projelere vurgu yaptı. Avcı, "Teknoloji Transfer Ofisi olarak bu süreci yönetme sorumluluğu bize verildiği için mutluyuz. Ofisimizde, Avrupa Birliği projeleri, TÜBİTAK projeleri ve diğer birçok alanda akademisyenlerimize ve öğrencilerimize destek sağlıyoruz. Bu destekler sadece proje danışmanlığı ile sınırlı kalmıyor, aynı zamanda proje yazma süreçlerinde de rehberlik ediyoruz. Avrupa Birliği projeleri, ülkemize ekonomik anlamda katma değer sağladığı için bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Bu vesileyle ekibimizi tebrik ediyor, başarılı bir proje süreci için elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Kasım Özacar, Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt, Yüksek Mühendis Yılmaz Olcay ve Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcisi Esma Bahar Dilaver tarafından projeye dair detaylar, hedefler ve iş birliği yapılan kurumların katkıları paylaşılarak bilgilendirme yapıldı.