Şehir

Karabük Üniversitesi ve MARZİNC Arasında Danışmanlık Hizmeti Sözleşmesi İmzalandı

Karabük Üniversitesi ile MARZİNC arasında yeşil dönüşüm odaklı danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalandı.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ile Marmara Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MARZİNC) arasında üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla yeşil dönüşüm odaklı danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında, MARZİNC’in yan ürünü olan Waelz cürufun mekanik ve kimyasal özellikleri incelenip bu cürufun geri kazanımı için yeni olanakların geliştirilmesine yönelik ileriki çalışmalara bir temel sağlanacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, MARZİNC’in Karabük Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerini ziyaret ederek MARZİNC Genel Müdürü Ceyhun Tatar ve Yönetim Kurulu Danışmanı Metin Altan ile görüştü. Görüşmeye Genel Sekreter Lütfü Köm, Demir Çelik Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Recep Demirsöz ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Enes Özkök eşlik etti.

Görüşmede şirketin üretim faaliyetleri, gelecek planları ile Karabük Üniversitesinin araştırma altyapısı ve akademik birikiminin şirkete sağlayabileceği katkılar üzerine istişare edildi.

Görüşmenin ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve MARZİNC Genel Müdürü Ceyhun Tatar, Waelz Cürufunun Genleşme Potansiyeli ve Liç Deneyleri Danışmanlık Hizmeti Sözleşmesini imzaladılar.

Sözleşme kapsamında verilecek olan danışmanlık hizmeti ile Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü ve MARZİNC ortaklığında hurda çeliği geri dönüştüren çelikhanelerin baca filtrelerinde toplanan tozların işlenerek çinko oksit üretimini sağlayan Waelz prosesinin yan ürünü olan cürufun mekanik özellikleri, genleşme potansiyeli, kimyasal yapısı ve suya kirletici sızdırma davranışları incelenecek. Ayrıca bu çalışmalar, cürufların özelliklerinin ve çevreye olası etkilerinin değerlendirilmesini sağlayarak ileri aşamalarda geliştirilmesi planlanan çözümlere bir temel oluşturacak. Bu süreçler, titizlikle yönetilerek her iki kurumun bilgi ve deneyimlerinden en iyi şekilde yararlanılacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve MARZİNC Genel Müdürü Ceyhun Tatar, nihai hedeflerinin cürufların geri kazanımı için katma değerli ve sürdürülebilir yöntemler geliştirerek ülkemizin yeşil dönüşüm hedeflerine katkı sağlamak olduğunu belirtti.