Karabük Üniversitesi Yapay Zeka Ekibi Projelerini Şekillendiriyor

Karabük Üniversitesi Yapay Zeka Çalışma Takımı, ikinci toplantısını Üniversite Senato Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda, Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması için devam eden çalışmaların son durumu paylaşıldı.

Toplantıda, yapay zeka araştırma ekibinin dört alt çalışma grubunun oluşturulduğu ve her grupta görev alacak araştırmacıların belirlendiği açıklandı. Her grubun başında alanında uzman akademisyenler yer alacak, araştırmacılar bu gruplarda aktif görev yapacak ve Karabük Üniversitesi’nin bu alandaki çalışmalarına katkı sağlayacak. Makine öğrenmesi ve görüntü ve ses işleme, doğal dil işleme, tıpta ve biyolojide yapay zeka, insan-bilgisayar etkileşimi gibi geniş bir yelpazeye yayılan bu gruplar, yapay zeka teknolojilerinin farklı alanlarına odaklanacak.

Toplantıda ayrıca, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden mamografi görüntüleri elde etmek amacıyla yapılan başvurunun Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylandığı bildirildi. Bunun yanı sıra, KBÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim üyeleri ile Doğal Dil İşleme alanında bir TÜBİTAK projesi başvurusunun hazırlanacağı belirtildi.

Yapay zeka ekibinin düzenli toplantılar yaparak projeler geliştirmesi ve bu projeleri TÜBİTAK, TÜSEB ve Avrupa Birliği gibi çeşitli fonlara sunması kararlaştırıldı. Ayrıca, yapay zeka araştırmalarının daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla bir web sitesi tasarlanmasının planlandığı duyuruldu.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, “Karabük Üniversitesi olarak, yapay zeka alanında yürüttüğümüz çalışmalarla hem akademik anlamda hem de toplumsal katkı sağlama hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda alınan kararlar, araştırmalarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde daha geniş bir etki alanına ulaşmasını sağlayacak. Ekiplerimiz, farklı disiplinlerden gelen uzmanlarla bir araya gelerek, yenilikçi projeler geliştirecek ve bu projeleri çeşitli fon kaynakları aracılığıyla hayata geçirecek. Karaş, yapay zeka teknolojilerinin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeyi ve toplumun her kesimine fayda sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Üniversite olarak yapay zekâ devrimine öncülük etmek istiyoruz. Bu amaçla yapay zekâ çalışma takımını kurduk. Yapay zekâ alanında yüksek lisans programı açtık. Ayrıca Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kurarak yapay zekâ alanında güçlü bir Üniversite haline geldik. Bu büyük gelişmeleri kısa süre içerisinde gerçekleştirdik. Yapay zekâ alanındaki akademik birikimimizi bir araya getirerek çok büyük projeler yapmak istiyoruz. Ülkemizdeki ve dünyadaki diğer üniversite ve kurumlarla iş birlikleri yaparak kapasitemizi, hızımızı ve proje büyüklüğünü artıracağız” ifadelerini kullandı.