Karabük Üniversitesi’nde 30. Ulusal Ergonomi Kongresi Başladı

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde, Türk Ergonomi Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen “30. Ulusal Ergonomi Kongresi” başladı.

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü’nde düzenlenen 30. Ulusal Ergonomi Kongresi’ne Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen “30. Ulusal Ergonomi Kongresi”, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından açılış programında Üniversitenin tanıtım filmi gösterildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, 30. Ulusal Ergonomi Kongresi’nin açılış konuşmasında,  “Karabük Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 30. Ulusal Ergonomi Kongresi’ne hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Elbette ergonomi bilimi oldukça önemli, bu konuda yapay zeka bize çok önemli fırsatlar sunabilir. Yeni bir dünyanın eşiğindeyiz ama farkında değiliz. Sanayi devriminden sonra yapay zeka devrimi yepyeni bir çağ açacak. Yapay zeka konusunda çok ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Aksi takdirde bu devrimi, bu çağı kaçırma riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Yapay zekanın bize sunduğu fırsatlar olağanüstü bir hızı gerektiriyor. Bugünkü yapay zeka konusunda kimi zaman ortaya çıkan dirençlerin zamanla ortadan kalkacağını ve yapay zekanın her alana gireceğini görüyoruz. Dolayısıyla ergonomi konusunda yapay zekayı çok etkin ve verimli bir şekilde kullanabilir, yıllarca uğraşarak üreteceğimiz eserleri çok kısa süreler içerisinde üretebiliriz. Dolayısıyla ergonomi ve yapay zeka olarak, Ulusal Ergonomi Kongresi’nin temasının belirlenmesini oldukça başarılı buluyorum ve tebrik ediyorum. İnşallah bu çalışmanın, insanı merkezine alan, insanı nasıl daha rahat ettirebiliriz, topluma daha güzel hizmet edecek bir hale nasıl getirebiliriz, dünyayı insan için yaşanabilir bir cennet haline nasıl getirebiliriz diye düşünmek, fikir üretmek ve bilgi üretmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Ergonomi Kongresini hazırlayan, bu süreçte emeği geçen bütün meslektaşlarıma ve hocalarımıza teşekkür ediyorum ve bu çalışmanın hayırlı sonuçlara vesile olmasını, faydalı sonuçlar üretmesini temenni ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi. 

KBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, “Üniversite-sanayi iş birliğinin iki temel ayağı bulunmakta. Bunlardan bir tanesi, üniversitelerle sanayicilerimizin yapmış olduğu projelerle teknolojik, katma değeri yüksek, yerli ve milli ürünler üretmesi olarak ifade edilebilirken, aslında üniversite-sanayi iş birliğinin ikinci ayağı, üniversitelerin düzenlediği farklı organizasyonlarla sanayicilerle, sanayide çalışan mühendislerle üniversitedeki akademisyenlerin bir araya getirilmesi önemli bir fayda sağladığını düşünmekteyiz. Dolayısıyla şu anda yapmakta olduğumuz kongrenin en temel hedeflerinden bir tanesi de budur. Çünkü şu anda görüyorum ki salonumuzda hem üniversiteli akademisyenlerimiz var hem endüstriden katılan mühendislerimiz var ve bunların bir araya gelebildiği, tartışabileceği bir ortam ortaya çıkarmış durumdayız. Fakülte olarak bunun farkındayız. Hedefimiz, her geçen sene bu tür organizasyonları daha yoğun ve daha kaliteli bir şekilde ortaya çıkarmak olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok, “Ergonomi tanımlarına bakmak bile ergonominin ne kadar yaygın olduğunu göstermeye yeterlidir. Ev ergonomisi var, trafik ergonomisi var, bina ergonomisi var, mühendislik ergonomisi var, büro ergonomisi var; her yerde var. Bir ev kadını çalışırken ergonomik özelliklere dikkat edecek. Yani fırın, tezgah, ocak gibi araçlar arasında gidip dolaşırken ulaştığı mekanları ve adımları minimuma indirmek bakımından nereye yerleştirsin, hangi işine öncelik tanısın, daha az nasıl yorulsun. Hasılı, ergonomi her yerde var. Genel bir sınıflama yaparsak, fiziksel, bilişsel, yönetimsel ve organizasyonel diye uğraşlarımızın çok büyük bir kısmının ergonomi içinde olduğunu görüyoruz. Efendim, ben tekrar emeği geçen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Desteklerini sunan üniversitemiz yöneticilerine de teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.  

 Kongre Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Güler, “Sizleri 30. Ulusal Ergonomi Kongresi’nde ağırlamaktan ve bugün burada bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bu etkinlikte ergonomi alanındaki en yeni gelişmeleri ve çözümleri bir araya getirerek iş dünyasını, akademiyi ve endüstriyel sektörü buluşturacağımız bir araya getireceğimiz bir platform oluşturmaya gayret ettik. Bu kongreyi, ergonomi alanındaki güncel konuları, yenilikleri, en yeni uygulamaları paylaşmak, öğrenmek ve birlikte tartışmak için bir araya geldiğimiz güzel bir fırsat olarak görmekteyiz. Ergonomi Kongresi’nin amacı, katılımcılarına iş dünyasındaki ve endüstriyel sektördeki en son trendlere, teknolojilere ve araştırmalara ışık tutmak, yeni perspektifler kazandırmak ve etkileşimli bir ortam sağlamaktır. Böylece akademisyenler ve profesyoneller deneyimlerini paylaşacak ve ergonomi alanındaki gelişmeleri daha da ileriye taşıyacaklardır” diye konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok  ve Prof. Dr. Elif Kılıç Delice’ye  teşekkür plaketi verildi.

Kongerenin devamında yapay zeka başta olmak üzere fiziksel ergonomi, bilişsel ergonomi, organizasyonel ve yönetsel ergonomi, çevresel ergonomi, düzeltici ve önleyici ergonomi, özel ihtiyaçların ergonomisi, iletişimsel ergonomi, sürdürülebilirlik ve yeşil ergonomi, iş sağlığı ve güvenliği ile afet yönetimi ve ergonomi başlıkları ele alındı.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek “30. Ulusal Ergonomi Kongresi”  12 Ekim'e kadar devam edecek.