Akademik

Karabük Üniversitesinde “Siber Vatan Projesi” Kapsamında Eğitimler Başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Dijital Dönüşüm Ofisi iş birliğinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile ortaklaşa yürütülen "Siber Vatan Programı" kapsamındaki eğitimler Karabük Üniversitesinde başladı.

Karabük Üniversitesi, Türkiye’nin dijital savunma kapasitesini artırmayı hedefleyen Siber Vatan Projesi kapsamında önemli bir adım atarak, siber güvenlik alanında öncü bir eğitim ve araştırma merkezi olmayı amaçlıyor.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Yusuf Kurtgöz Salonunda Harun Şeker moderatörlüğünde başlayan eğitime Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Avcı ve öğrenciler katıldı. 

Programda Eğitmen Harun Şeker tarafından öğrencilere “Sızma Testi Eğitimi” verildi.

Programla ilgili Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, ‘’Siber vatan, siber güvenlik noktasında üniversitemize sağlanan bu ayrıcalık hem üniversitemiz için oldukça önemli hem de öğrencilerimiz için oldukça önemli. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın bize sağladığı imkân sayesinde hem sizler kendi kabiliyetlerinizi geliştirme imkanına sahip olabileceksiniz hem de siber güvenlik noktasında belki bir farkındalık oluşturma imkanına sahip olabileceğiz. Onun çok önemli ve kıymetli.’’ ifadelerini kullandı.

Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İsa Avcı ise konuşmasında “2024-2025 Akademik yılında BAKKA destekli Siber Vatan Projesi, siber güvenlik eğitimi açısından üniversitemiz bu yıl başlamış oluyor. Karabük Üniversitemizde yaklaşık 40 tane öğrencimiz ön elemelerden geçtikten sonra bu eğitime hak kazanıyorlar. Daha sonra belirli eğitimler aldıktan sonra öğrencilerimiz siber vatan projesi kapsamında mezun olarak yetişmiş oluyorlar. Tabi burada eğitimle beraber aynı zamanda bunu devam ettirmeleri yani eğitimin sonucunda elde ettikleri bilgi, birikim ve becerilerini sürekli ve sürdürülebilir hale getirmeleri öğrencilerimiz açısından önemli. Karabük Üniversitesi olarak bize bu eğitimlerin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyoruz aynı zamanda destekleri için Rektör hocamıza da teşekkürlerimizi arz ederiz.’’ ifadelerini kullandı.

Yapılan mülakatlar sonucunda 40 şanslı öğrenci eğitime katılmaya hak kazandı. 

Bilgisayar Mühendisliği 2.Sınıf öğrencisi Özlem Cihan, ’’Öncelikle Siber Vatan eğitimine seçildiğim için kendimi çok mutlu ve şanslı hissediyorum bu çalışmalara devam edip kendimi ülkemin siber güvenliğini korumak için bu çalışmalara devam edeceğim.’’ dedi. 

Bilgisayar Mühendisliği 2.Sınıf öğrencisi İsmail Yerlikaya, “Siber güvenlik alanında yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan çok güzel bir program. Bu programa katıldığım için kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum.’’ diye konuştu.