Karabük Üniversitesi, 2023 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Temiz, Erişilebilir ve Güvenli Enerji” alanında “Uzmanlaşan Üniversite” olarak seçilmesinin ardından bu alandaki akademik çalışmalara bir yenisini daha ekledi.
Karabük Üniversitesi akademisyenleri tarafından üniversite kampüsünde bulunan çatı tipi güneş enerji santralinin PV panellerinin temizliği için tamamen yerli imkanlarla bir panel temizleme robotu tasarlandı ve üretildi.
Elektrik, elektronik ve mekanik tasarımı, yazılımı ve imalatı tamamen Karabük Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selim Öncü, Doç. Dr. Mustafa Karagöz ve Öğr. Gör. Burak Çiftçi tarafından gerçekleştirilen güneş paneli temizleme robotu, saatte yaklaşık 170 kWp temizleme kapasitesine sahip ve çift veya tek fırça çalışma seçenekleri ile kullanılabiliyor.
Proje yürütücülerinden Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Öncü, güneş paneli temizleme robotu ile ilgili bilgiler vererek, “Güneş enerji santrallerinde kullanılan PV panellerin yüzeyleri, bölge ve iklim şartlarına göre zamanla kirlenmekte ve belirli aralıklarla temizlenmeleri gerekmektedir. Yılda bir hizmet alımı yoluyla yapılan Karabük Üniversitesi 1,1MWp çatı tipi güneş enerji santrali panel temizleme işlemi, tasarladığımız ve % 95 yerlilik oranıyla ürettiğimiz temizleme robotu ile kirlilik durumuna göre daha sık yapılabilecektir. Bu sayede kirlilikten kaynaklanan üretim kayıpları ve bölgesel gölgelenme nedeniyle oluşabilecek arızalar azaltılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Mustafa Karagöz ise, “Karabük Üniversitesinde yürüttüğümüz proje kapsamında, foto-voltaik panellerin kullanıldığı çatı tipi güneş enerji santrallerinin temizliği için bir temizlik robotu geliştirdik. Elektronik devre ve mekanik tasarımı, kontrol yazılımı ve imalatı tamamen ekibimize aittir. Tasarlayıp ürettiğimiz temizleme robotu, üniversitemiz çatılarında bulunan PV panellerin temizliğinde profesyonelce kullanılmıştır” dedi.
Karagöz, robotun performansı ve yapılan testler hakkında da şu bilgileri verdi: “Saatte yaklaşık 170 kWp temizleme kapasitesine sahip olan robotumuz, tek ya da çift fırçayla temizleme seçenekleri ile kullanılabilmektedir. Farklı tip panellerde yapılan temizleme çalışmalarında robotun 15 dereceye kadar kayma yapmadan ıslak zeminde, cam yüzeyde temizliği gerçekleştirdiğini gördük. Yaptığımız testlerde, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi çatısında bulunan kirli panellerin temizlenmesiyle üretim performansı artırılmıştır” ifadelerini kullandı.
Karabük Üniversitesi, güneş enerjisi alanındaki çalışmalarına bu tür yeniliklerle devam etmeyi hedefliyor.