Şehir

KBÜ Eskipazar MYO’dan TCDD Eğitim Merkezi ve TÜRASAŞ'a Teknik Ziyaret

Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu akademisyenleri, yürütülen projeleri incelemek ve iş birliği geliştirmek amacıyla Eskişehir'de yer alan TCDD Eğitim Merkezi ve TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğüne teknik ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaret kapsamında ilk olarak Eskipazar MYO akademisyenleri TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Mustafa Karakoyun ile bir araya gelerek, yerli ve milli lokomotiflerin ve tren setlerinin üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi aldı. Gerçekleştirilen ziyarete Karabük Üniversitesi Eskipazar Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Bilal Çolak, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Eker, Öğr. Gör. Muhammed Emin Arı, Öğr. Gör. Aydın Özkul ve Öğr. Gör. Mehmet Fatih Özlük katıldı. Görüşmede, Karabük Üniversitesinde yürütülen uygulamalı eğitimin verimliliğini artırmak amacıyla karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

Ziyaret sırasında tahribatsız muayene laboratuvarları, elektrik makineleri atölyesi, cer motoru üretim tesisleri, boji imalat atölyeleri, kaynak evi, lokomotif motor imalat atölyesi ve test merkezleri gibi birçok teknik bölüm de incelendi. Yerli üretim olan E5000 tipi elektrikli lokomotifin imalat süreci hakkında kapsamlı bilgiler edinildi.

Daha sonra akademisyenler, TCDD Eğitim Merkezi Müdürü Halim Soltekin ile bir araya gelerek makinistlik eğitim süreçlerini yakından inceledi.  Müdür Soltekin, makinist adaylarının teorik, simülasyon ve uygulamalı eğitimlerden geçerek toplamda 960 saatlik bir eğitim aldıklarına dair eğitim sürecine ilişkin bilgi verdi. Söz konusu eğitimlerin Karabük Üniversitesi bünyesinde uygulanabilirliği üzerine görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca, simülatörlerle gerçekleştirilen sınavlarda adaylara gerçek senaryolarla karşılaşabilecekleri zorlu görevlerin verildiği, bu süreçlerin profesyonel eğitim kadrosu tarafından denetlendiği vurgulandı.

Ziyaretler, demiryolu eğitimleri konusunda sektörel iş birliklerinin artırılması yönünde önemli adımların atılmasına zemin hazırladı.