Akademik

KBÜ “Karabük Lezzet Şenlikleri”ne Ev Sahipliği Yaptı

KBÜ “Karabük Lezzet Şenlikleri”ne Ev Sahipliği Yaptı

KBÜ “Karabük Lezzet Şenlikleri”ne Ev Sahipliği Yaptı

“Türk Mutfak Haftası” etkinlikleri kapsamında Karabük’te geleneksel tatlarının geçmişten bugüne yolculuğunun tadılarak sergileneceği bu yıl ikincisi düzenlenen “Karabük Lezzet Şenlikleri”nin Karabük Üniversitesi ayağı sona erdi. Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin üçüncü gününde "Şefler Masası Sohbetleri"nde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, şenliklerin ve söyleşilerin aşçılık ve gastronomi öğrencileri açısından çok önemli olduğunu belirtti. Karabük Valiliği koordinasyonunda 19-26 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ”Karabük Lezzet Şenlikleri” Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr. Gör. Tolgahan Tabak koordinatörlüğünde Karabük Üniversitesi Konukevi'nde başlamıştı. Karabük Üniversitesinin, kaymakamlıkların, belediyelerin, kurumların, muhtarlıkların, sivil toplum kuruluşları ve esnafların katkılarıyla yedi gün boyunca yerel mutfağın sırları doku ve tatlarının sergileneceği “Karabük Lezzet Şenlikleri”nin ikinci günü Yazıköy’de başladı. Dün protokol üyeleri ve şefler tarafından suyu konularak pişmesi için taş fırına bırakılan “Safranbolu Keşkeği” yaklaşık 10 saatlik pişme süresinin ardından protokol üyeleri tarafından taş fırından çıkartıldı. Daha sonra keşkek, katılımcılara ikram edildi. Programa Vali Vekili Muhittin Gürel, Vali eşi Özlem Aras Güler, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar, Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı, Nalia Karadeniz Mutfağı Mutfak Koordinatörü Volkan Aslan, Radisson Blu Ankara Executive Chef ve ASOMDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gömeç, JW Marriott Ankara Executive Chef Taner Öztürk, Tarım Yazarı ve Fütürist  Mine Ataman, The Stay Oteller Grubu Yiyecek İçecek Direktörü Executive Chef Arzu Öztürk, kurum müdürleri, davetliler ve halk katıldı. Program, yöresel kıyafetlerin sunumu ve dansların yapılmasıyla devam etti. Ardından temsili gelin alma yapıldı. Yazıköy’deki programın ardından protokol üyeleri ve şefler Kaz Dağlı Meydanından Hıdırlık Tepesine kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Daha sonra Safranlı Pilav yapımı için kazan ateşi yakıldı ve katılımcılara Zerde-Şerbet ve Safranbolu Simidi ikram edildi. AÇIK HAVA SÖYLEŞİLERİ YAPILDI Etkinlik kapsamında Moderatörlüğünü Safranbolu Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuray Türker’in yaptığı, Radisson Blu Ankara Executive Chef ve ASOMDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gömeç, Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı ile Tarım Yazarı ve Fütürist Mine Ataman‘ın konuşmacı olarak katıldığı “Yöresel Mutfakta Markalaşma, Yemek, Kültür ve Turizm” başlıklı açık hava söyleşisinde gezi alanlarındaki incelemeler, mevcut durum, markalaşma yolundaki çalışılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. GASTROSHOWLAR BÜYÜLEDİ Nalia Karadeniz Mutfağı Mutfak Koordinatörü Volkan Aslan, Karabük Üniversitesi Konukevi Mutfak Şefi, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr. Gör. Tolgahan Tabak ve The Stay Oteller Grubu Yiyecek İçecek Direktörü Executive Chef Arzu Öztürk’ün yeni tasarımları olan yemeklerin gösterileri yapıldı. Yapılan gastroshow katılımcılardan beğeni toplarken gösteri sonrası yapılan yemeklerin ikramları yapıldı. Yapılan yemekleri tadan katılımcılar yemeklere tam not verirken ikramların ardından yemeklerin temsili patent teslimleri gerçekleştirildi. Program yapılan Safranlı Pilavın dağıtılması ve protokol üyelerinin yöresel ürünlerin yer aldığı stantları gezmesiyle ikinci gün sona erdi. SATIR ARASI SOHBETLERİ YAPILDI Bu yıl ikincisi düzenlenen “Karabük Lezzet Şenlikleri”nin Karabük Üniversitesi ayağının üçüncü ve son gününde "Satır Arası Sohbetleri" kapsamında "Mutfakta Bilim ve Teknik" konulu söyleşi gerçekleştirildi. Karabük Üniversitesi Konukevi bahçesinde gerçekleştirilen söyleşiye, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, misafir şefler, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı "Yöresel Mutfaklarda Markalaşama Serüveni",  Tarım Yazarı ve Fütürist Mine Ataman "Yöresel Mutfağın Sürdürülebilirlik için Tarım ve İklim Değişikliği", Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğr. Gör. Tolgahan Tabak "Yöresel Mutfakların Geleceği ve İnsan", Radisson Blu Ankara Executive Chef ve ASOMDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gömeç "Sürdürülebilir Restoran ve Mutfak Bahçeciliği"  konuları üzerine söyleşi gerçekleştirdi. "Yöresel Mutfaklarda Markalaşma Serüveni" hakkında konuşan Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı, "Yöresel mutfakların sürdürülebilirliği ve markalaşması ile alakalı Tolgahan Tabak şefle beraber Türkiye’ye model olacak bir çalışma yapıyoruz. Etkinlikte farklı yönüyle burayı görme şansımız oldu. Her geldiğimizde üstüne koyarak ilerlediğini gördük. Ben ortak bir heyecan gördüm burada. Sanki hedef görülmüş, tünelin sonu görünmüş ve herkes o amaç için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Programı organize eden Tolgahan Tabak şefime teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Yöresel Mutfağın Sürdürebilirlik için Tarım ve İklim Değişikliği" hakkında konuşan Tarım Yazarı ve Fütürist Mine Ataman, "Yerel mutfak bilimle omuz omuza vermiş durumda. Bu ikisi birleştiğinde her şeyi başarabiliyor musunuz? İklim değişikliğinin bu büyük felaketinden bizi ancak bilim koruyabiliyor" dedi. "Gastronomide Sürdürülebilirlik ve Pazar Yönetimi" hakkında konuşan Doç. Dr. Alper Kurnaz, "Programın ikinci gününde güzel ürünler vardı. Ancak işletmelerde yok. Biz restoran işletmelerine onları aktaramıyoruz. Mesela ürünlerin etiketleri çok zayıf, hatta yok. Etiketleme yok. Mesela 'Bu ürünün menşei, ürünün içeriği nedir? Ne zaman üretilmiş? Prosesin süreci, paketleme süreci nasıl imal edilmiş?' Sertifikasyona tutulması lazım. Burada perakendeci toptancı bir arkadaş olsaydı diyecekti ki 'Ben sürekli aynı ürünü bulamıyorum, almak istiyorum ama bulamıyorum.' Bunların standardize hale getirmesi, sertifikasyon programlarına tabi tutulması, sektörü kazanması lazım" şeklinde konuştu. "Sürdürülebilir Restoran ve Mutfak Bahçeciliği" hakkında konuşan Radisson Blu Ankara Executive Chef ve ASOMDER Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Gömeç, "Bu işin hem alaylı kısmı hem de naçizane bir parçada eğitim veren kısmında bulunmaktan, sizin gibi bu işin okulunu okuyan genç arkadaşlarla da bu tarz ortamlarda buluşmaktan onur duyuyorum" dedi. Söyleşinin ardından Doç. Dr. Alper Kurnaz, Uğur Gömeç, Taner Öztürk, Volkan Aslan, Arzu Öztürk, Tolgahan Tabak ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat'ın katılımı ile "Şefler Masası Sohbetleri" gerçekleştirildi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat şenliklerin ve söyleşilerin aşçılık ve gastronomi öğrencileri açısından çok önemli olduğuna vurgulayarak, "Gastronomi, mutfak sanatları günümüzün en hızlı gelişen alanlarından. Bu tarz programların faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu yıl ikincisini düzenliyoruz ve 'Karabük Lezzet Şenlikleri' kapsamında yapılan bu etkinliklere Karabük Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Emeği geçen hocalarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, bu yıl ikincisi düzenlenen Karabük Lezzet Şenliklerinin ardından hem özel sektörden hem de üniversitelerden gelen akademisyen ve şeflere günün anısına hediye takdiminde bulundu ve hatıra fotoğrafı çektirdi.   Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR- İlayda Zararcı / Fotoğraf: Erdal ÇITAK-Kaan KAYMAZ / Kamera: Mahmut GÜMÜŞ Kurumsal İletişim Merkezi Koordinatörlüğü (KİMER)