Rektörlük

KBÜ ve Kardemir Enerji A.Ş. Arasında Büyük İş Birliği

Karabük Üniversitesi Enerji Çalışma Takımı ile Kardemir Enerji A.Ş. arasında iş birliği toplantısı düzenlendi. Kardemir'in enerji alanında ihtiyaç duyduğu projelerin gerçekleştirilmesi konusunda görüşmelerde bulunuldu.

Toplantı öncesinde Kardemir Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede, Karabük Üniversitesi ve Kardemir arasında enerji odaklı iş birliklerinin geliştirilmesi ve bölgeye katma değer sağlayacak projelerin planlanması konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Ardından düzenlenen toplantıda, enerji sektöründeki güncel gelişmeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgedeki uygulama potansiyeli ve üniversite ile sanayi arasında geliştirilebilecek iş birlikleri değerlendirildi.

Senato Toplantı odasında düzenlenen toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Kardemir Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Sun, akademisyenler, Kardemir ve Kardemir Enerji A.Ş. çalışanları katıldı.

Enerji, demir-çelik, yapay zeka ve batarya teknolojileri gibi Türkiye'nin öncelikli ihtiyaç duyduğu alanlarda çalışma takımları kurduklarını belirten Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Kardemir ve enerji sahasıyla ilgili biz ortaklık çalışmaları yapmayı ve projeler üretmeyi oldukça önemsiyoruz. Bu kapsamda özellikle mühendislik sahasında çalışma takımlarımız var. Bunlardan en önemlisi de enerji çalışma takımımız.  Hocalarımız da enerji çalışma takımımızın bir kısmını, sahadaki önemli aktör isimlerimizi oluşturuyor. Aynı zamanda demir çelik çalışma takımımız var. Yapay zeka çalışma takımımız var ve bir de batarya çalışma takımımız var. Dolayısıyla mühendislik sahasında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanları, bu alanlarda çalışan hocaları birleştiren çalışma takımları kurmuş olduk. Bu çalışma takımlarımızı Türkiye çapında hizmet sunmasını istiyoruz. Ama önceliğimiz elbette Karabük ve Kardemir.” şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesinin Mühendislik Fakültesinin başarılarına da değinen Kırışık, “Biz Türkiye'de geçen yıl 24’üncü sıradaydık bu sene Mühendislik Fakültemiz 13’üncü sıraya çıktı. Makine Mühendisliğinde Türkiye'de 5’inci sıradayız. Bu bizim için her iki alanda da çok gurur duyulacak bir başarı. En yakın zamanda mühendislik sahasında ilk 10’a girmek istiyoruz. Makine mühendisliği sahasında da inşallah birinci olmak hedefiyle yola çıktık.” diye konuştu.

Sanayi iş birliğinin Karabük Üniversitesinin stratejisinin merkezinde yer aldığını vurgulayan Kırışık, “Biz bütün bunları yaparken ana eksenimiz sanayi ile birlikte çalışmak. Kardemir'in, sanayinin ihtiyacı ne? Hangi sorunu var? Bu konuda ne bekliyor, ne ihtiyacı var? Hangi çözülmeyi bekleyen sorunu var? Biz bunları ele alıp bu ihtiyaçları karşılamak, bu sorunları üniversite olarak çözmek istiyoruz. Ana felsefemiz, çalışma stratejimiz bu ve biz bunun üzerine bir ilerleme kaydediyoruz. Üniversitemizde hocalarımız da bu noktada sağ olsunlar, son derece pozitifler. Çok güzel, çok çalışkan, buluşları olan müthiş bir ekibimiz var. Bu ekibimizi Karabük'ün, Kardemir'in ihtiyaçlarını karşılamak üzere görevlendirmek, yararlanmak istiyoruz.” dedi.

Toplantıda üniversitenin başarılarını takdir eden Kardemir Enerji  A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, “Değerli hocam, sizleri tebrik ediyorum. Gerçekten Karabük Üniversitemiz kuruluşundan beri çok hızlı bir atılım içinde oldu. Her alanda başarılarıyla gurur duyuyoruz. Sizler de bu bayrağı devraldınız daha yükseklere eriştirmek için ekibinizle birlikte gayret sarf ediyorsunuz. Sizlerle de gurur duyuyoruz. Makine mühendisliği alanında ve diğer alanlardaki bu başarınız dolayısıyla tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Üniversite-sanayi iş birliğini her platformda desteklediğini belirten Ceylan, “Üniversite-sanayi iş birliğini her platformda destekledim, desteklemeye de devam ediyoruz. Tabi burada önemli bir avantajımız, Karabük Üniversitesi olarak ifade ettiğiniz gibi, Karabük Demir Çelik Fabrikalarımızın, Kardemir’in mevcudiyeti çok önemli. Kardemir büyük bir potansiyel; bu tür faaliyetler açısından, mühendis kökenli hocalarımız açısından bir laboratuvar niteliğinde adeta. Tabi Kardemirimiz ile olan köprüyü, üniversitemiz iş birliğini daha da ileri boyutlara taşımamız gerekiyor. Bir şansımız da bu dönemde Prof. Dr. İsmail Demir hocamızın Kardemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olması. Bu konulara çok önem veriyor. Geliştirilebilecek çok proje olduğu inancı içinde kendisi de. Bu maksatla buradayız. İnşallah bu bir başlangıç olur. Bundan sonra da daha ileri adımları hep birlikte atmış oluruz.” şeklinde konuştu.

Yenilebilir enerji alanında yatırımları ve faaliyetleri hızlandırmak istedikleri ifade eden Ceylan, “Biz ekip olarak buradayız. Biz de Kardemir Enerji Şirketiyiz. Yüzde yüzü Kardemir’e ait bir şirket. Bizde özellikle yenilebilir enerji alanında yatırımlarımızı, faaliyetlerimizi hızlandırmak istiyoruz. Şirketimizi güçlendirmek istiyoruz. Bu alanda üniversitemiz de bizim için önemli bir fırsat teşkil ediyor. Hem Kardemir açısından çeşitli projeleri birlikte geliştirebiliriz hem de ülkemizdeki çeşitli sanayi kuruluşlarının işlerini birlikte gelişebiliriz, birbirimize destek verebiliriz inancı içindeyim.” dedi.

Toplantı, enerji alanında daha etkin çözümler geliştirmek için yapılabilecek ortak çalışmaların planlanması ve taraflar arasında iş birliğinin artırılması hedefiyle sona erdi.