Akademik
KBÜ’de Dijital Dönüşüm
KBÜ’de Dijital Dönüşüm
Karabük Üniversitesi Koronavirüs önlemleri kapsamında akademik eğitimlerini ve ders dışı faaliyetleri 23 Mart 2020 tarihinden itibaren uzaktan eğitim sistemiyle devam ettirdi. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi (KBUZEM) bünyesinde online dersler başta olmak üzere yeni kaydolan öğrencilere oryantasyon programları ve çeşitli alanlarda e-sertifika eğitimleriyle akademik dönemi online olarak sürdürüyor. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı da sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda online olarak düzenlediği çeşitli etkinlikler sayesinde ders dışındaki vakitlerde öğrencilere ulaşıyor.
Karabük Üniversitesinde 23 Mart 2020’de başlanan uzaktan eğitim kapsamında 615 bin 365 saat boyunca işlenen online dersler, Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim ve Araştırma Merkezi (KBUZEM) bünyesinde yapıldı.
KBUZEM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. M. Tahir Güneşer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Kovid-19 salgını süreci başladığında KBUZEM bünyesinde örgün eğitimin bilgisayar ortamında verilebilmesi hususunda çalışıldığını bildirdi. KBUZEM’de “birebir modelleme” mantığı ile akademik programlar ile ilgili modellemeler gerçekleştirildiğini aktaran Doç. Dr. Güneşer, şu şekilde konuştu:
“2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemine ‘Müfredatımızın eğitim çıktılarını uzaktan eğitim teknikleri kullanarak daha iyi nasıl geliştirebiliriz?’ vizyonu üzerinde çalışmalar yürüterek başladık. Buna yönelik olarak akademik programlardaki yöneticilerimizle eğitim toplantıları yaptık, öğretim elemanlarımızın dersleri etkin verebilmesi için oryantasyon ve eğitim faaliyetleri düzenledik.”
KBÜ akademik personelinin uzaktan eğitime hızlı bir şekilde adapte olduğunu belirten Doç. Dr. Güneşer, “Hocalarımızın eğitim kalitesini artırabilmek için çok değişik metotlar uyguladıklarını biliyoruz. Bununla ilgili tecrübe paylaşımı toplantıları da yaptık ve bu tecrübe paylaşımında başarılı olan hocalarımızın diğer hocalarımıza kendi tecrübelerini aktarabilmeleri için ortamlar oluşturmaya çalıştık. Uzaktan eğitim merkezi sadece hizmet sunan bir birim değil, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun da tarifiyle aynı zamanda araştırma ve uygulama merkezi. Eğitim yöntemleri tekniklerinde, teknolojik araştırmalar hususunda tüm bölümlerle ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile özel çalışmalar yürütmeye başladık” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Güneşer, KBÜ’nün teknik altyapı olarak birçok bölge üniversitesine hizmet verecek yetkinlikte olduğunu ifade ederek, “YÖK’ün uzaktan eğitime başlanılmasına karar verdiği 23 Mart 2020’den bugüne kadar öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza hizmetimizi aksaksız sunduk. Bundan sonraki süreçte de bir aksaklık olmaması için sürekli güncellemeler, yenilemeler, geliştirmeler yapıyoruz. Bunu da ileriye dönük olarak yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yeni kaydolan öğrencilere Oryantasyon Programı
Üniversiteye yeni kaydolan öğrencilere, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Döneminde KBUZEM altyapısı ile Karabük Üniversitesini ve Karabük şehrini tanıtmak amacıyla Oryantasyon Programı düzenlendi. Oryantasyon Programında öğrencilere, Kovid-19 salgını süreci ile başlayan uzaktan eğitime ilişkin bilgi verildi, KBÜ’ye dair sosyal, kültürel ve teknik konular konuşuldu. Bu kapsamda 74 sanal sınıf açılarak öğrencilere online olarak oryantasyon eğitimi verildi.
Güz Döneminde 380 bin 991 saat online ders
Karabük Üniversitesinde bu kapsamda, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Döneminde 380 bin 991 saat ders işlendi. KBUZEM’in yürüttüğü uzaktan eğitimde 304 farklı ön lisans, lisans ve lisansüstü programda, 829 akademik personel tarafından 5 bin 908 ders verildi. Online derslere, 37 bin 486 öğrenci Microsoft Teams ve Adobe Connect platformlarından ulaştı. Öğrenciler bilgisayar, tablet ve akıllı telefon aracılığıyla online dersleri takip etti. Bu süreçte, KBUZEM bünyesinde bin 373 sınav yapıldı.
Sosyal, Kültürel ve Sanatsal Faaliyetler online olarak düzenleniyor
Bunun yanı sıra, KBUZEM aracılığıyla KBÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) bünyesindeki Psikososyal Danışmanlık Koordinatörlüğüne online terapiler konusunda sanal sınıflar sağlanıyor. Ayrıca SKS tarafından Kovid-19 sürecinde öğrencilere sosyal ve kültürel faaliyetler konusunda hizmet verilmesi amacıyla SKS’ye online eğitimler, konferanslar ve toplantılar ile ilgili sanal sınıf açma konusunda destek veriliyor. Bu kapsamda, Proje Yazma Eğitimi, Uluslararası Öğrenci Bilgisayar ve Ofis Programları Eğitimi, Mülakat Teknikleri Eğitimi, Diksiyon Eğitimi, Ön Kuluçka Merkezi Eğitimi gibi faaliyetler düzenlendi. 12 farlı eğitim, 30 farklı grup halinde düzenlenen bu eğitimlere yaklaşık 1500 öğrenci katıldı. Ayrıca, KBÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından sosyal medya hesapları üzerinden öğrencilerimize yönelik söyleşi, konferans, konser, tiyatro ve yarışmalar düzenleniyor. Pandemi süresince 2020 yılı içerisinde düzenlenen 60 sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyete yaklaşık 75 bin öğrenci katılım sağladı.
E-sertifika eğitimleri verilmeye devam ediyor
KBUZEM tarafından uzaktan eğitim döneminde online olarak e-sertifika eğitimleri verildi. Bu bağlamda çeşitli alanlarda e-sertifika eğitimleri katılımcılara sunuldu. İş Güvenliği ve Sağlığı Eğitimi, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Eğitimi, Bebek Kütüphanesi Uygulayıcısı Eğitimi, Siber Güvenliğe Giriş Eğitimi ve Sanat Terapisi Eğitimi katılımcılara sunulan e-sertifika eğitimleri arasında yer alıyor. KBUZEM, e-sertifika eğitimlerini çeşitli alanlarda katılımcılara sunmaya devam ediyor.