Röportaj

KBU'de ''Dijital Dünyada Kayıp ve Yas'' Konuşuldu

Karabük üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen ''Dijital Dünyada Kayıp ve Yas'' konferansında Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü Kurucu Direktörü Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu davetliydi. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Dijital Dünyada Kayıp ve Yas'' konferansı 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasının ardından KBÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Adem Sağır yaptığı konuşmada '' Bu tarz etkinlikler bizim için önemli çünkü hem bir arada oluyoruz hem de farklı alanlarda çalışan hocalarımızla buluşma imkanı sağlıyoruz. 'Ölüm ve Yas Çalışmaları' başlığı altında düzenlediğimiz serinin ilk konferansı bu ve ilk konferansta Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu hocayı davet etmek istedik. Şengül hocamıza teşekkür ediyorum bizi kırmadığı için çünkü özellikle bu günlerde maddi manevi bir özveri istiyor bu tarz etkinlikleri yapmak. Fedakarlıkta bulunan herkese teşekkür ediyorum.'' dedi. ''Dijital çağda tanoteknoloji nedir? Dijital dünyada yas ve kayıp nasıl yaşanıyor?'' konularında tecrübe ve düşüncelerini kendi kitaplarından da örnekler vererek dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ''Dijital dönüşüm bizim ölüme bakışımızı kayıplarımızı nasıl yaşadığımızı ya da nasıl yas tuttuğumuzu etkiliyor. Kaçınılmaz bir şey uyum sağlamaya çalışıyoruz. Kazanımlarımız da var, teknolojinin bize getirdiği kazanımlar da var, yadırgadığımız şeyler de var ama yol aldığımız bir alan, yaşadıkça gördüğümüz bir alan daha çok. Etkilerini önceden tahmin etmemiz kolay olmuyor. kaçınılmaz bir şey bu. Kaçınılmaz olduğundan doğru kullanmayı başarmamız gerekiyor yani bunu kullanmayalım demek gibi bir lüksümüz yok. Bundan ayrı kalmamız da mümkün değil. Kazanımları görüp orada verdiği zararları dikkate alıp yapmamız gerekenler çerçevesinde kullanmamız gerekiyor. Kuralları var bu işin yani uyabildiğimiz kadar uyumaya çalışıyoruz. Kesinlikle şu olmamalı diyeceğimiz bir yüzyılda değiliz. Kesinlikler üzerinden konuşabileceğimiz bir yüzyılda değiliz. Belirsizlikler çağını yaşıyoruz çünkü. Giderek ölüm değerini gereğini anlamını kaybediyor artık.'' dedi. İnteraktif şekilde gerçekleşen konferans katılımcıların sorularının cevaplanması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.