KBÜ’de "Kimyasal Kökenli Teknolojik Afetler Çalıştayı" düzenlendi

Karabük Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından "Kimyasal Kökenli Teknolojik Afetler Çalıştayı" düzenlendi. “Kimyasal Kazaları Önleme, Hazırlık ve Müdahale İçin Yetkinliğe Dayalı Mesleki Eğitim Modüllerinin Geliştirilmesi" başlıklı Erasmus + Avrupa Birliği projesi çalışmaları kapsamında düzenlenen çalıştay Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.   Çalıştaya, Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Ercüment Ünal, bazı bakanlıkların il müdürleri ile çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay Çalıştayda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, modern teknolojideki hızlı ilerleme ve kimyasal maddelerin sanayide ve ticarette daha çok kullanılması nedeniyle muhtemel bir kaza sonucunda yaşamı tehlikeye girebilecek insan sayısının artabileceğini belirtti. Erbay, teknolojik afetler kapsamında bu durumun ülkeler açısından ciddi oranda risk yaratacağını da ekledi. Ayrıca İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kimyasal Kazaları Önleme, Hazırlık ve Müdahale İçin Yetkinliğe Dayalı Mesleki eğitim Modüllerinin Geliştirilmesi” projesinden de bahseden Erbay, projenin ortaklarının Karabük Üniversitesi, Kardemir A.Ş. ile İspanya’dan Tesicnor S.L, Finlandiya’dan Lahti Üniversitesi ve Portekiz’den Previform olduğunu belirtti. Kardemir A.Ş Genel Müdürü Ercüment Ünal Gerçekleştirilen çalıştayda konuşmacılar arasında yer alan Kardemir A.Ş Genel Müdürü Ercüment Ünal da ülkemizde ve dünyada özellikle son yıllarda insana ve çevreye olan tehditlerin büyük çoğunluğunun kimyasallardan kaynaklandığını belirterek Kardemir A.Ş’nin bu konuda aldığı önlemlere ve uyguladığı gerekli kontrollere değindi. Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Ercüment Ünal, kimyasal malzemelerin, bulundukları yerler, üretildikleri prosesler, depolandıkları, taşındıkları bölgelerde yönetim ve uygulamalarda oluşan yanlışlarla beraber çok ciddi kimyasal kazalara yol açtığını da söyledi. KARDEMİR olarak yasal mevzuatlardaki rolü ve yükümlüklerini tamamlamak üzere 2015 yılında endüstriyel kazaların kontrolü, etkilerinin azaltılması ve Seveso Yönetmeliği kapsamında güvenlik raporu hazırlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiklerini aktaran Ünal, şöyle devam etti: "Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yönetmelik kapsamında kimyasal maddelerin bildirimlerini de yaparak yükümlülüklerimizi tamamladık. Demir çelik sektörü, aslında girdisinden ürün bazında nihai çıktısına kadar kimyasal atıklar oluşturmamakta. Sadece KARDEMİR'de değil, dünyada entegre tüm demir çelik tesislerinde kimyasal atıklar bulunmamakta. Ancak kok bataryalarından ürettiğimiz yan ürünler, katran ve benzol gibi yan ürünlerin taşınması kapsamında, bunlar tehlikeli ürünler sınıfında. ADR tüzüğü kapsamında taşıyan araçların seçimine kadar ciddi hassasiyetler bulunmaktadır. Bu kapsamda da şirketimizde bu tip ürünleri taşıyan araçların tüm kapı çıkış kontrolleri ADR tüzüğüne göre yapılmakta ve ilgili yönetmelik gereği iki tane personelimiz tam zamanlı olarak tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak kimyasalların üretim, depolama ve sevkiyat noktasındaki kontrollerini yapmaktadır." Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Yaşar ise konuşmasında, kimyasal kazaların önlenmesi noktasında duyarlılık kazanılması konusuna vurgu yaparken, Karabük Üniversitesi olarak eğitimin yanı sıra farklı olarak her alanda duyarlılık sağlamaya çalışıldığını belirtti. Yaşar ayrıca, kimyasal kazaların önüne geçilmesinin ancak eğitim ile mümkün olacağını söyledi. Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan     Kimyasal Kökenli Teknolojik Afetler Çalıştayı’nda son konuşmacı olarak yer alan Karabük Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan, "Afetlerin temelinde yatan en önemli faktör insandır. İnsanlar tepeden tırnağa doğada etkili ve doğayı olumsuz etkiliyor. Bunun için eğitim yoluyla insanların bilgilendirilmesi gerekmektedir.” dedi. Karabük Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kimyasal Kökenli Teknolojik Afetler Çalıştayı" açılış konuşmaların ardından iki ayrı oturumda gerçekleşen sunumlarla sona erdi.