Akademik

KBÜ’de I.Lezzet Şenlikleri

KBÜ’de I.Lezzet Şenlikleri

KBÜ’de I.Lezzet Şenlikleri

Tüm Türkiye'de kutlanan Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle Karabük'te geleneksel tatlarının geçmişten bugüne yolculuğunun sergileneceği ve tadılacağı ''I. Lezzet Sokakta Şenlikleri''  yapıldı. Karabük Üniversitesinde (KBÜ), tüm Türkiye'de kutlanan Türk Mutfağı Haftası vesilesiyle KBÜ'de ilki gerçekleşen, KBÜ Turizim Fakültesinin düzenlediği ve Öğr. Gör. Tolgahan Tabak'ın organize ettiği ''I. Lezzet Sokakta Şenlikleri'' yapıldı. Üniversitelerin, kaymakamlıkların, belediyelerin, kurumların, muhtarlıkların, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve esnafların katkılarıyla gerçekleşen yedi günlük şenlik boyunca yerel mutfağın sırları, doku ve tatları ilgilileriyle buluştu. Lezzet Şölenin ikinci gününde Karabük'ün yöresel lezzetleri Karabük Üniversitesi Konukevinde akademisyenler ve öğrenciler tarafından  Safranbolu KBÜ Konuk Evinde sergilendi. Karabük Valisi Fuat Gürel, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Türker, Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Eflani Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetler akademisyenleri, konuklar ve öğrencilerin katılımlarıyla etkinlik gerçekleşti. Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Konukevinin ev sahipliğini yaptığı Lezzet Sokakta Şenliklerinin ikinci gününde Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi öncülüğünde  KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Eflani Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetler akademisyenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan yöresel lezzetler Uzun Pakla, Keşli Yayım, Oğmaç Çorbası, Su Böreği, Etli Sarma, Cevizli Ev Baklavası, Bütün Et, İçli Göbü, Peruhi, Etli Keşkek, İçli Göbü sergilendi. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat şenliklerin ve söyleşilerin aşçılık ve gastronomi öğrencileri açısından çok önemli olduğuna vurgu yaparak Lezzet Şenliğini çok beğendiğini ifade etti. Rektör Polat bu etkinliğin tekrarının yapılmasını arzuladığını belirtti. Karabük Valisi Fuat Gürel  "Markalaşan şehrimizin lezzetlerini tanıtmak amacıyla ilkini yaptığımız lezzet şenliği şehrimize değer katması inancındayız. Emeği geçen akademisyenlere, arkadaşlara teşekkür ederim. I. Lezzet Şenliklerin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar "Unesco Dünya Miras Kenti Safranbolu lezzetlerini tanıtmak için yapılan Lezzet Şenliğinin ikinci gününde Üniversitemizin ev sahipliğini yapmaktan gururluyuz. Emeği geçen hocalarımıza, arkadaşlarımıza teşekkür ederim."  ifadelerini kullandı. Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Türker "I. Karabük Lezzet ve Gastronomi Günleri kapsamında asırlık Safranbolu lezzetlerini sunmak amacıyla üniversitemiz tarafından I. Lezzet Şenlikleri düzenlenmiştir. Yemek şenliğini organize eden KBÜ Safranbolu Turizm Fakültesi adına hepiniz hoş geldiniz. Emeği geçen tüm akademisyen arkadaşlarım ve öğrencilerime teşekkür ederim." dedi. Açılış konuşmalarının ardından KBÜ akademisyenleri ve öğrenciler tarafından hazırlanan yöresel lezzetler stantları gezildi. Lezzet şenliklerimizin devamında Karabük Valisi Fuat Gürel  tarafından şölene katılım sağlayan farklı üniversitelerin akademisyenlerine, uzman şeflerine, aşçılarına teşekkür belgeleri takdim edildi. Konuşmaların ardından Gastronomi alanında farklı üniversitelerin akademisyenleri ve sektörün önce gelen şefleriyle söyleşiler gerçekleştirildi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Gıda Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yetim "Helal gıdaları mükemmelliyetleştirme ve Kosher gıdalar", Dumlupınar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Kansu Gençer ''Gastronomi ve Mutfak Sanatları'', İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Mutlu "Medikal Mutfak Şenliği", İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğ. Üyesi Murat  Doğan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi  İsmail Hakkı Tekniker "İşletmelerde kurulum danışmanlıkları ve sistem yöntemleri" İstanbul Gelişim Üniversitesi Öğr. Gör. Levent Demirçakmak ''Yöresel ürünlerin profesyonel sektöre uyumu 'Ekol Anatolıa' ", Adnan Menderes Üniversitesi Öğr. Gör. Mehmet Taş ''Coğrafi işaretli ürünler ve ürün tasarımı Aydın Örneği", KBÜ Öğr. Gör. Tolgahan Tabak "İşletmelerde kurulum danışmanlıkları ve sistem yöntemleri", Nevşehir Üniversitesi Doktora Öğrencisi Halil İbrahim Orhan ''Kaybolan Anadolu Lezzetleri, Mevlana ve Sirkencibün'', Karadeniz Mutfak Koordinatörü Volkan Aslan "Bölgesel ürünlerle sürdürülebilir restoran menüleri tasarımı", üzerine söyleyişiler yaptı.  Söyleşiler; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Doç. Dr. Alper Kurnaz "Sürdürülebilir Restoranlar ve Yöresel Ürünler", KBÜ Dr. Öğr. Üyesi Sibel Ayyıldız "Gastronomide vegan mutfak",  İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan "Yemek üretiminde robotik sistemler", İstanbul  Sabahattin Zaim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi  İsmail Hakkı Tekniker "Gastronomide Bilim ve Teknik", Doğuş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Ay "Gastronominin geleceği ve iklim değişikliği", KBÜ Öğr. Gör. Tolgahan Tabak "Lezzet Tasarım Algoritmaları", İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Dr. Leila Mehdizadehtapeh "Nütrisyonel Genetik ve Yemek Tasarımı", Nalia Karadeniz Mutfakları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı "Yöresel lezzetlerden marka yaratmak", Yüksek Mimar İbrahim Canbulut "Türk lezzet tarihi Tabgaçlardan günümüze", Tarım Yazarı Mine Ataman ve üzerine konuşmalar ile söyleşiye devam etti. Söyleşilerin sonunda farklı bölgelerin şefleri Şenol Türkoğlu, Veysel Eren, İsmail Geyik ,Feyzullah Aksoy, Mehmet Taş, Volkan Aslan, Kemal Can Yurttaş ile "Şeflerin gözünden mini sohbetler" etkinliği yapıldı. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat sona eren 1. Lezzet Sokakta Şenliklerinin ardından hem özel sektörden hem de üniversitelerden gelen akademisyen ve şefleri makamında ağırlayarak günün anısına hediye takdiminde bulundu. Prof. Dr. Refik Polat katılımcılara etkinliğe verdikleri katkılardan dolayı teşekkürlerini sundu.