KBÜ’de Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısı Gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda, lisansüstü akademik danışmanlık süreçlerinin ele alındığı Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından tez ve danışmanlık süreçlerine ilişkin  Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısı düzenlendi. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısına Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel katıldı.

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, lisansüstü eğitimin üniversitelerdeki önemine değinerek, "Üniversiteler iki kanatlıdır; eğitim ve araştırma. Danışmanlık yaptığımız lisansüstü eğitim, araştırma tarafının en önemli ve anahtar kısmını oluşturuyor. Üniversitenin sıralamalarda yükselmesi, akademik başarısı ve projelerin artması doğrudan lisansüstü çalışmalara bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Karaş, lisansüstü eğitimin üniversitenin genel başarısına katkısının büyük olduğunu belirterek, “Yakın zamanda Mühendislik Fakültemiz URAP sonuçlarında önemli bir sıçrama yaptı. Bu tür başarılar, lisansüstü çalışmaların ve projelerin sonucudur. Doluluk oranlarımız gayet iyi, sıralamalarımız ise oldukça olumlu bir ivme yakaladı. Daha iyisi için hep birlikte çalışıyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında Karaş, “Lisansüstü danışmanlık süreçlerini sadece bir prosedür olarak değil, bilim üretme ve üniversitemizi ileriye taşıma aracı olarak görmeliyiz. Üniversitemizi ve kendimizi daha ileriye taşımak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesi Lisansüstü Akademik Danışmanlık Toplantısında konuşan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zeynep Özcan, enstitünün üniversite ve topluma olan katkılarına dikkat çekti. Doç. Dr. Özcan, Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün sadece bilgi üreten bir yapı olmadığını, aynı zamanda kamu ve özel sektör için nitelikli ve vizyon sahibi uzmanlar yetiştiren önemli bir birim olduğunu vurguladı.

Konuşmasında Lİsansüstü Eğitim Enstitüsü hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Zeynep Özcan, "Enstitümüz, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın yol gösterici rehberliğinde, kalkınmaya yön veren projeler geliştirmeye ve bilimsel araştırmalar yapmaya devam etmektedir. Bugün itibariyle bin 527’si uluslararası olmak üzere toplamda 4 bin 512 öğrenciye hizmet vermekteyiz. Enstitümüzde, fen, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında 36 doktora, 61 tezli yüksek lisans, 4 uzaktan tezsiz yüksek lisans ve 5 İngilizce yüksek lisans olmak üzere toplam 106 aktif program bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı mezun sayısının 650 olduğunu belirten Özcan, ”Danışmanlık süreçlerinde gerek YÖK kararları gerekse üniversite iç işleyişinde yaşanan güncellemelerde bir takım değişiklikler olabilmektedir. Bu toplantının amacı son güncellemeler ve gelişmeler ışığında danışmanlık süreçlerine dair bir takım hatırlatmalar yapmak ve bu süreci etkili bir şekilde ilerleyebilmesi için bilgi paylaşımında bulunmaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, katılımcılara lisansüstü akademik danışmanlık sürecine ilişkin bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumda, danışmanlık süreçlerinin verimliliğini artırmak için yeni uygulamalar ve yapılan değişiklikler hakkında detaylar paylaşıldı.

Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.