Akademik

KBÜ'de Mevlana’nın İzinde Manevi ve Kültürel Farkındalık Etkinliği

Karabük Üniversitesi Dil ve Sanat Kulübü, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında "Mevlana’nın İzinde: Manevi ve Kültürel Farkındalık" adlı projesiyle 100 bin TL destek almaya hak kazandı. Projenin birinci aşaması olan Mevlana ile ilgili eğitim seminerleri İlahiyat Fakültesi Ahmet Yesevi Salonu'nda gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Dil ve Sanat Kulübü tarafından, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında “Mevlana’nın İzinde: Manevi ve Kültürel Farkındalık” temalı etkinlik gerçekleştirildi. İlahiyat Fakültesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Mevlana Celaleddin Rumi'nin manevi ve kültürel mirasını genç nesillere aktarılarak hoşgörü ve sevgi temelinde farkındalık oluşturulması amaçlandı.

Programa Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu, Gençlik Merkezi Müdürü Özgür Özkan, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesinden Öğr. Gör. Kamuran Karahamza, “Bugün burada, 751. vuslat yıl dönümünde büyük mutasavvıf ve düşünür Hazreti Mevlana’yı yad etmek, onun evrensel mesajlarını yeniden hatırlamak ve bu değerleri geleceğe taşımak için bir aradayız. Bugünkü programımızda Hazreti Mevlana’nın düşünce dünyasını daha yakından tanıyacak, onun insanlığa rehberlik eden öğretilerini değerli hocalarımızın katkılarıyla yeniden değerlendirme fırsatı bulacağız.” ifadelerini kullandı. 

Karabük Üniversitesinin ÜNİDES projelerindeki başarılarından söz eden Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu, “Karabük olarak biz, üniversite yönetimimiz ile birlikte Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız ile bu proje duyurusu başladığı andan itibaren çok hızlı davranarak güzel bir çalışmaya imza attık ve ilimizden 10 tane proje Bakanlığımıza yazılmış oldu. Bu projelerden de 6 tanesi destek görmüş oldu ve gerçekten bu projelerin içerisinde de en çok bütçe alan ve en disiplinli giden bu projemiz oldu. Bu konuda ben özellikle Kamuran hocam ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, “Bugün Sufi düşüncede Mevlevilik konusuna değineceğim. Özellikle Mevlana Celaleddin Rumi’nin Anadolu’daki o kurucu şahsiyet olarak ve Mesnevisi de kurucu eser olan Anadolu irfanına nasıl bir etkide bulunmuş, bizim dindarlığımızı veya Anadolu’daki İslami düşünceyi nasıl etkilemiş, bunlarla ilgili çarpıcı birkaç örnekle inşallah sunumumuzu yapacağız. Bu, hem öğrencilerimizin Anadolu’daki kültürümüzü anlamaları hem de bizim dünyaya açılan değerlerimiz açısından çok önemli olduğu kanatindeyim. Vesile olanlara teşekkür ediyoruz. İnşallah güzel bir program olacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak “Sufi Düşüncede Mevlevilik” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

İlahiyat Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Şevket Enes Samancıoğlu, “Güzel bir proje hazırlandı, Dil ve Sanat Kulübü öğrencilerimize ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün burada projemizin ilk aşamasını gerçekleştiriyoruz. Hazreti Mevlana’yı anmayı ve anlamanın aslında ilk adımını öğrenci arkadaşlarımız ile birlikte atmış oluyoruz. Ben de bugün burada bir kurucu metin olarak Mesnevi isimli bir konferansla inşallah Hazreti Mevlana’yı daha iyi tanıtmak için öğrencilerimize önce kendi anladıklarımı arkadaşlarımıza aktarmaya çalışacağım.” şeklinde konuştu.  Ardından, Dr. Öğr. Üyesi Şevket Enes Samancıoğlu “Bir Kurucu Metin Olarak Mesnevi” başlıklı sunumuyla Mevlana’nın Mesnevi’sinin sufi düşünce ve manevi yolculuk üzerindeki etkilerini katılımcılara aktardı.

İlahiyat Fakültesinden Arş. Gör. Berat Akbaş, “Bugün inşallah, hazırlamış olduğumuz ÜNİDES projelerinin ilk ayağı olan seri konferanslarımızı gerçekleştiriyoruz. Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin 751. Vuslat Yıl dönümünü idrak edeceğiz. Ben de bugün son oturumda, mevlevilikte musiki konusunu anlatmaya çalışacağım. Tabi mevlevilikte musiki dediğimiz zaman, genelde akla gelen ilk şey sadece o mevlevi ayinleri, semazenler oluyor. Ama aslında mevlevilikte musiki dediğimizde, çok daha geniş bir alanı kapsayan büyük bir olgudan bahsetmek gerekiyor. Çünkü özellikle 17. ve 18. yüzyılda, mevleviliğin Türk din musikisini aslında ihya ettiğini görüyoruz. O yüzden mevlevilikteki musiki anlayışını biraz daha geniş bir çerçeveden bakabilmek adına, bugün kısa bir sunum gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. Ardından  Arş. Gör. Berat Akbaş “Mevlevilik ve Musiki” sunumunu gerçekleştirdi. 

Seminer sonunda, Arş. Gör. Berat Akbaş ve Neyzen Emre Kamil tarafından ilahi dinletisi gerçekleştirildi.

Katılımcılar, Mevleviliğin manevi boyutunu anlamaya yönelik bu etkinlikle önemli kazanımlar elde etti. Program, Türk-İslam medeniyetinin değerlerinin günümüz gençliğine aktarılmasında önemli bir adım olarak değerlendirildi.