Sağlık

KBÜ’de ''Psikiyatri Hemşireliği Eğitimi ve Uygulamasında Neredeyiz?" Çalıştayı Düzenlendi

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği iş birliği ile “Psikiyatri Hemşireliği Eğitimi ve Uygulamasında Neredeyiz?” Çalıştayı Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

"Psikiyatri Hemşireliği Eğitimi ve Uygulamasında Neredeyiz?" Çalıştayında, psikiyatri hemşireliği alanındaki eğitim ve uygulamaların mevcut durumunu değerlendirmek, güncel gelişmeleri paylaşmak ve geleceğe yönelik stratejiler belirlemek amacıyla sağlık alanında bilimsel çalışmalar yapan akademisyen, uzman ve araştırmacılar bir araya geldi. TÜBİTAK’ın 2223-B Yurtiçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği kapsamında desteklenen çalıştayta psikiyatri hemşireliğindeki gelişmeler ve yenilikler ele alındı.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen çalıştayın açılış oturumuna Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Tarık Özmen ve Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Güngör, Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç, Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Dr. Emrullah Demiral, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Açılış oturumda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Karabük Üniversitesi tarafından sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla düzenlenecek olan Sağlık Bilimleri Festivali hakkında bilgiler vererek, “Üniversitemizde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu yer alıyor. Sağlık alanında güçlü bir ekibimiz var. Bunun için de Sağlıkfest diye bir festival düzenliyoruz. Lise, ön lisans, lisans, lisansüstü ve serbest kategorimiz var. Serbest kategoriye 18 yaşını geçmiş herkes başvurabiliyor. Gençlerimize daha fazla düşünme ve analiz etme bunun yanında çözüm üretme fırsatı vermek için Sağlıkfest’i düzenlemiş bulunuyoruz. Bu kategorilere Sağlıkfest’in tanıtımıyla ilgili materyallere sağlıkfest.org web sitemizden ulaşabilirsiniz. Festivalimize katılmanızı bekliyoruz. 6-7 Kasım'da coşkulu bir festival yapacağız; özel sektörün ve kamu kurumlarının katılımıyla güzel bir festival planlıyoruz. Hepinizi bu programa katılımlarınızdan dolayı hoş geldiniz diyor, tebrik ediyorum, teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevin Onan, “Üniversitemizde 2-3 Mart 2024'te Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest gerçekleştirerek bir ilke imza atılmıştır. Bu festival kapsamında tasarlanan ve dereceye giren sosyal model tasarımları hayata geçirilmiştir. Yine 6-7 Kasım'da üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Sağlık Bilimleri Festivali: Sağlıkfest kapsamında tasarlanacak olan tüm faydalı modeller yine birey, aile ve toplumun sağlığına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu anlamda sizleri Sağlıkfest etkinliğimize davet etmek istiyorum. Psikiyatri Hemşire Derneği iş birliğiyle çalıştayda Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk yılında psikiyatri hemşireliği eğitimi ve uygulamasında gelinen noktayı konuşmak; ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği lisans ve lisansüstü eğitimleriyle uygulamasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini değerlendirmeyi amaçladık bu çalıştayla. Sizlerin katılımıyla bugün çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Psikiyatri Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Gül Dikeç, “Daha önceki çalıştayların bize rehberlik ettiği bu çalıştayda aslında hem eğitimde hem de uygulamada ne aşamada olduğumuzu, değişen dünyada hangi değişikliklerin olduğunu ve neleri konuşmamız gerektiğini istişare etmek için sizlerle bir araya gelmek istedik. Kuşkusuz burada konuşacaklarımız, çalışmalarımız aslında hem yönetim kurulunun hem de komisyonlarımızın çalışmalarının daha sistematik bir hale gelmesini sağlayacak. Biz aslında bu çalıştayda hem eğitimde neredeyiz, neler değişti, gözden geçirmek; olası müfredat değişiklikleri ya da lisans programlarının açılma sürecinde rehberlik etmek; bunun için de programlarımızın oluşturulan programların gözden geçirilmesi; yine uygulama içinde daha gerçekçi, daha ölçülebilir hedefleri gözden geçirmeyi istedik. Ben ev sahipliği yaptığı için Karabük Üniversitesine, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalına, tüm bu süreçte iş birliği yapan dernek yönetim kuruluna, çalışan emekçi arkadaşlarıma ve yine kıymetli vaktinizi ayırıp buraya geldiğiniz, bizlerle olduğunuz için sizlere teşekkür ederim. Verimli bir çalıştay dilerim. Sevgi ve saygılarımla” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Kadriye Buldukoğlu, “Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Eğitimimizin Benzerlik ve Farklılıkları Yönünden Değerlendirilmesi” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, psikiyatri hemşireliği eğitiminin farklı üniversiteler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları analiz edildi ve geleceğe yönelik eğitim stratejileri üzerinde duruldu.

Ardından Prof. Dr. Zekiye Çetinkaya Duman ve Prof. Dr. Nurhan Eren tarafından “Psikiyatri Hemşireliği Uygulamada Ne Hedefliyor? : Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hizmetlerinde Hemşirelik Uygulamalarının Güçlendirilmesi Çalıştayı Sonuç Raporu ve Gelecek” konusu ele alındı.

İki gün süren çalıştay, grup çalışmalarının sonuçlarının sunulması, ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği uygulamaları üzerine yapılan değerlendirmelerle sona erdi.