KBÜ'de "Türkistan Edebiyatında Tasavvufi Mazmunlar” konferansı

Karabük Üniversitesinde düzenlenen "Türkistan Edebiyatında Tasavvufi Mazmunlar" adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Özbek edebiyatçı ve gazeteci Dr. Sultanmurad Alim, Türkistan'daki tasavvuf ve tasavvuf geleneği hakkında bilgiler verdi.

Külliye Karabük

Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Türkistan Edebiyatında Tasavvufi Mazmunlar" adlı konferans düzenlendi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Özbek edebiyatçı, gazeteci ve aynı zamanda Özbekistan Semerkand Devlet Üniversitesinde Öğretim Üyesi olan Dr. Sultanmurad Alim konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Sultanmurad Alim, konferanstaki konuşmasında Türkistan'daki tasavvuf ve tasavvuf geleneği hakkında bilgiler aktardı.

Konuşmasının başında Türkistan coğrafyasındaki edebiyatı, tarihsel süreç içerisinde değerlendiren Alim, şair Ali Șir Nevai'nin Çağatay Türkçesi'nin gelişmesi için büyük katkılar sağladığını vurguladı.

Türkistan'da şekillenen tasavvuf ve tasavvuf geleneği hakkında bilgiler veren Dr. Sultanmurad Alim, Türkistan'daki ilk tasavvuf eserin Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig olduğunu söyledi. Alim, Türk maneviyatının tasavvufsuz kabul edilemeyeceğini belirterek, Ali Șir Nevai, Hoca Ahmet Yesevi ve Mevlana Celaleddin Rumi ile ilgili bilgiler verdi.