KBÜ'de Türkiye'nin ilk "Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı" düzenlendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karabük Üniversitesi iş birliğinde Türkiye'deki bebek kütüphanelerinin sayısını artırmak amacıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk 'Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı'nın açılış oturumu gerçekleştirildi.
Külliye Karabük
Türkiye'deki bebek kütüphanelerinin sayısını artırmak ve eğitim modelleri, kurumlar arası iş birliği, materyal seçimi ile aile destek programlarını ele almak üzere akademisyenler ve uzmanlar, bebekler için Karabük Üniversitesinde bir araya geldi.
İki gün sürecek çalıştayda akademisyenler ve uzmanlar tarafından bebeklerin erken yaşta kitapla tanışması ve ilerleyen yaşlarda aktif kütüphane kullanıcısı olmalarını sağlayacak öneriler masaya yatırılıyor.
Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışına Karabük Valisi Fuat Gürel, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Vali Fuat Gürel: “Çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasında Bebek Kütüphaneleri çok önemli”
Programda konuşan Vali Fuat Gürel, son yıllarda eğitim öğretimde önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gençlerimizi geleceğe taşımak ve ülkemizin geleceğini planlamak adına eğitim öğretimde çok büyük gelişmeler var. Fiziki alt yapımızı güzel hale getirdik. Her türlü gayret, her türlü emek sarf edilmekte. Bebek Kütüphanesi gibi farklı kütüphaneler açılmaya başlandı. Bu da çocuklarımızın geleceğe hazırlanma hususunda onların dikkatini çekmek, onlara ufuk vermek, onların algılayabileceği alt yapıyı hazırlamak çok önemli. Çünkü artık teknolojik bir çağdayız. Bilgisayar, telefon gibi o kadar cezbedici unsurlar var ki kitap okumak artık cezbedici özelliği kalmamış gibi gözükebilir ama çocuklarımızı kütüphanelerden uzaklaştırmamak, onları oraya çekmek adına kütüphanelerdeki renkler bile değişti. Eskiden tek renk olan kütüphaneler şu anda cıvıl cıvıl.” şeklinde konuştu.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu: “Kitap çeşitliliğinde dünyada ilk 10’un içerisindeyiz”
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ise düzenlenen Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı’nın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz aslında bu ilk adımı atarken dev de bir adım atmış oluyoruz. Bundan sonraki süreçlere önemli bir ışık tutacak inşallah. Beklentimiz o. Biz kütüphanelerle aslında vatandaşımıza yetişkinlik, erişkinlik çağında ulaşmanın ötesine geçmek istiyoruz. Bunun içinde sadece çocuklara değil daha 0-3 yaş grubu bebeklere de dokunmamız gerekiyor. Biz bununla sadece bebeklere dokunmak istemiyoruz. Bununla beraber önce anneye dokunmak istiyoruz. Anneyi yakalamak istiyoruz. Kütüphaneyle, kitapla bir araya geldiği mekanları artırmak istiyoruz. Böylelikle biz gelecek nesillere çok daha fazla dokunabilmiş olacağız. Çok daha fazla elimizi uzatabilmiş olacağız. Yapmaya çalıştığımız iş bu. Hayırlı bir iş. İnşallah Karabük’te başlayan bu dev adım hızlanarak Türkiye sathına yayılacaktır.”
Türkiye’nin kitap ve kütüphane konusunda önemli mesafeler kat ettiğine vurgu yapan Turşucu, “ Türkiye’de 2000’li yılların başlarında üretilen kitap çeşitliliği 12 bin civarındaydı. 12 bin çeşit kitap üretiliyordu Türkiye’de. Geçtiğimiz sene 67 bin 135’e geldik. Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) numarası almayan kitaplarda var. Onlarla beraber Türkiye 70 binin üzerinde. Geçen sene itibariyle 70 bin 803 kitap üretildi. Çeşit olarak söylüyorum. Bu çeşitlilikle 'Dünyada neredeyiz?' diye soracak olursanız çok şükür dünyada ilk 10’un içerisindeyiz. Bunun haricinde kitap piyasası büyüklüğü bakımından da Türkiye hep ilk 20’nin içerisinde oldu son 10-15 sene içerisinde söylüyorum; hep ilk 20’nin içerisinde oldu. Türkiye, ekonomisinin de önünde bir kitap piyasası büyüklüğüne sahip ülke.” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Refik Polat: “Bebek Kütüphanesi, erken dönemde gelişen bir kütüphane bilincine katkı sağlayacak”
Rektör Prof. Dr. Refik Polat ise konuşmasında Bebek Kütüphanesi oluşturulurken bebeklerin gelişim alanları ve duyularının harekete geçirilmesine özenle dikkat edildiğine vurgu yaparak, “Bebek Kütüphanesi, bebeklerin ve küçük çocukların yazılı ve görsel materyallere ulaşma, keşfetme, resim ve nesneleri yorumlama, algılama ve okur-yazarlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir kütüphanedir. Yazılı materyallerin yanı sıra beş duyu organına da hitap eden duyu materyalleri, ahşap bloklar, oyun, sanat eğitimleri sayesinde hayal gücü gelişimine de katkıda bulunacaktır. Bebek kütüphanesi bunların yanı sıra iki dilli çocuklar gibi özel gereksinimli ya da risk altında olan çocuklar için de erken müdahale hizmetleri açısından da oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.
Bebek Kütüphanesinin erken dönemde gelişen bir kütüphane bilincine katkı sağladığının altını çizen Rektör Polat, “Çocuklar birey olurken bebeklik döneminden alışkın olduğu kütüphane kültürü ile ilerleyen yaşlarda da sürekli olarak bilgi ve eğitime istekli hale gelecektir.” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehnaz Ceylan ise konuşmasında ilk bebek kütüphanesinin kuruluş süreci ve gelişimini anlattı.
Açılış konuşmalarının ardından Zübeyde Hanım İl Halk Kütüphanesi bünyesinde bulunan Bebek Kütüphanesine ziyaret gerçekleştirildi.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Rektör Polat'ı ziyaret etti
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karabük Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Bebek Kütüphaneleri Çalıştayı'na katılmak üzere Karabük’e gelen Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, programın ardından Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Hamdi Turşucu'ya Karabük Üniversitesi hakkında bilgiler verdi.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu da Karabük Üniversitesinde olmaktan ve Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.