Yükseköğretim Kurulu'nda düzenlenen törenle Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno'ya Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno'ya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nda düzenlenen törenle Karabük Üniversitesi tarafından fahri doktora takdim edildi.
Fahri doktora takdim törenine; Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Çad Yükseköğretim Bakanı David Houdeingar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Rahmi Er, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler ve Karabük Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye ve Kıbrıs'ta eğitim gören Çadlı öğrenciler katıldı.
Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno
“2010 yılında Türkiye’de sadece 4 Çadlı öğrenci vardı, şimdi bu rakam 900”
Idriss Deby Itno - Çad Cumhurbaşkanı
Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno törende yaptığı konuşmada, kendisine sunulan fahri doktoradan dolayı büyük bir onur duyduğunu ifade etti.
2010 yılında Türkiye’de sadece 4 Çadlı öğrenci olduğunu söyleyen Itno, şu anda bu rakamın 900 olduğunu belirterek “Bu çok önemli bir rakam.” değerlendirmesinde bulundu.
Çadlı öğrencilerin Türkiye’de bulundukları zamanı iyi değerlendirmeleri gerektiğini de vurgulayan Itno, devamında şunları söyledi:
“Katma değerli alanlarda çalışmalıyız ki Çadlı öğrenciler buraya gelsinler ve Çad’a geri geldiklerinde ülkemiz için çalışabilsinler. En iyisine ulaşmaya çalışın. Bir yola girdiğinizde sonuna kadar gitmeniz gerekiyor ve bunu başarılı bir şekilde yapmanız gerekir.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
"Türkiye hayallerin gerçekleştirilebileceği bir ülke"
Fuat Oktay - Cumhurbaşkanı Yardımcısı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yükseköğretim Kurulu'nda düzenlenen Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno'ya fahri doktora takdim töreninde yaptığı konuşmada resmi ziyaret vesilesiyle Itno ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Oktay, Türkiye’nin yalnız ekonomik ortaklık için değil, her ihtiyaç duyulduğunda tereddüt etmeden Afrikalı kardeşlerinin yardıma koşan bir ülke olduğunu ifade etti.
Törende, Çadlı bir öğrencinin okuduğu "Hayalleri Gerçekleştirmek" isimli şiirinin kendisini etkilediğini vurgulayan Oktay şöyle konuştu:
"Türkiye, hayallerin gerçekleştirileceği bir ülke. Çadlı gençlerin hayallerinin peşinde koşmaları, hayallerini kendi ülkeleri için kurmaları, Çad'ı geliştiriyor olmaları, Çad'ın sadece ekonomik kalkınması değil sosyal ve kültürel kalkınması anlamında iddialı bir şekilde Çad'a dönecek olmaları beni mutlu etti."
"Çadlı öğrencilerin 500’den fazlasının Karabük’te bulunması anlamlıdır”
Ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören ve anadili gibi Türkçe konuşan yüzlerce Çadlı öğrencinin bulunmasından da büyük bir memnuniyet duyduğunu aktaran Oktay şunları söyledi:
“Yaklaşık 900 Çadlı öğrenci, Türkiye'deki üniversitelerimizde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim görmektedir. Bu öğrencilerin 500'den fazlasının Karabük'te bulunması anlamlıdır. Karabük Üniversitesi bu yıl 200 Çadlı öğrenciye burs imkanı sağlamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı ise toplam 42 Çadlı öğrenciye burs sağlamıştır. Karabük Üniversitesine öğrenci gönderme sürecinde gösterdikleri özen ve kolaylık sebebiyle Çad Cumhurbaşkanı Debi nezdinde tüm Çadlı yetkilileri tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde de Çadlı gençleri burslar ile desteklemeye devam edeceğiz."
Konuşmasının sonunda Fuat Oktay, Türkiye-Çad dostluğu ile Karabük ve Encemine şehirlerinin kardeşliğini Karabük Üniversitesi tarafından Itno'ya takdim edilen fahri doktora unvanının taçlandıracağını ifade etti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç
"Türkiye'yi tercih eden uluslararası öğrenciler, Avrupa standartlarında eğitim olanağı buluyor"
Prof. Dr. Yekta Saraç - YÖK Başkanı
Türkiye'de 4 yıl önce 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayısının 148 bini aştığını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "57 üniversitemiz, 18 ülkeyle toplam 229 ortak eğitim öğretim protokolü yürütüyor." dedi.
Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın önemine vurgu yapan Saraç, Türkiye'yi tercih eden uluslararası öğrencilerin, Avrupa standartlarında eğitim olanağı bulduğunu, öğrencilerin diplomalarının sadece Avrupa genelinde değil önde gelen birçok ülkede iş imkanlarına kapı açan önemli bir anahtar olacağını belirtti.
Uluslararası öğrencilerin yaklaşık %25’inin lisansüstü programlara kayıtlı olduğu bilgisini paylaşan Saraç, “Amacımız gelecek ilk 3 yılda bu rakamı %30’a çıkarmaktır. Ülkemizde 180 farklı ülkeden uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. En fazla öğrenci Suriye’den gelirken, bu ülkeyi sırasıyla Azerbaycan, Türkmenistan, İran ve Afganistan takip etmektedir. Ayrıca üniversitelerimizde 3.203 yabancı akademisyen görev yapmaktadır.” şeklinde konuştu.
Karabük Üniversitesinin Türkiye'de en çok uluslararası öğrenci alan üniversiteler arasında 4. sırada yer aldığını belirten Saraç, bu nedenle üniversitenin kadrolarını tebrik etti.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Polat
“Çadlıların gönlünde kocaman bir evim var”
Prof. Dr. Refik Polat - Karabük Üniversitesi Rektörü
Konuşmasında Çadlı öğrencilerin kendileri için ayrı yeri olduğunu anlatan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, "Çadlı öğrenci başkanı 'Çad'da size bir ev yapalım, oraya gelin' dedi. Fiziki olarak Çad'da bir evim olmadı, olmayacak ama şunu çok iyi biliyorum ki Çadlıların gönlünde kocaman bir evim var." dedi.
Konuşmaların sonunda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Çad Cumhurbaşkanı Idriss Deby Itno’ya fahri doktora diplomasını taktim etti.
https://www.youtube.com/watch?v=I36GGpZYYfE