Şehir

KBÜ'nün ÜNİDES Projesi ile Safranlı Lezzetler Büyüledi

Karabük Üniversitesi Gastronomi Kulübünün yürütücülüğünü üstlendiği “Safran Tarifnamesi Projesi”, safranın bilimsel ve gastronomik yönleriyle tanıtıldığı dopdolu bir etkinlik olarak Safranbolu’da hayata geçirildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Kulüpleri Proje Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında dört dönem sonunda 113 projeyle Türkiye birincisi olan Karabük Üniversitesi (KBÜ), bu projelerin bir bir hayata geçirildiği süreci başarıyla sürdürüyor. Safranbolu’da gerçekleştirilen “Safran Tarifnamesi Projesi” de bu başarı halkasının önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Safranın izinde lezzetli bir gün

KBÜ Gastronomi Kulübü öncülüğünde hazırlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli “Safran Tarifnamesi Projesi”, Safranbolu’da renkli ve bilgi dolu bir etkinlikle gerçekleştirildi.

İmren Lokum İmalathanesi’nde başlayan programda, katılımcılar “safranlı lokum yapımı” atölyesiyle güne tatlı bir başlangıç yaptı. Ardından Safranova Etkinlik Mutfağı’nda düzenlenen açılış programı ve panellerle safranın gastronomideki yeri, sağlık üzerindeki etkileri ve turizm potansiyeli detaylı şekilde ele alındı.

Etkinlikte; Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Kırmacı, Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgün, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Eflani MYO Aşçılık Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Tolgahan Tabak, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Hayrettin Mutlu, Medikal Şef Emrah Fandaklı ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Karabük Temsilcisi Şebnem Urgancıoğlu gibi birçok isim bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Proje kapsamında düzenlenen “Safran Sahnesi” panelinde Prof. Dr. Kırmacı, Dr. Mutlu ve Şef Fandaklı, öğrenci topluluklarının sorularını yanıtladı.

Ardından Emrah Fandaklı rehberliğinde safranlı çay, mıhlama, pilav, zerde ve limonata yapımı katılımcılarla birlikte gerçekleştirildi.

Proje, safranın daha bilinçli kullanılmasını sağlarken aynı zamanda gastronomi turizmi, yerel üretim ve kültürel miras bilincine de katkı sunuyor.