Sağlık

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemine dikkat!

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemine dikkat!

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemine dikkat!

Kış mevsiminin yaklaşması ile nezle, soğuk algınlığı, grip, farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığının arttığını görüyoruz. Grip ve soğuk algınlığı, kış aylarında başımıza gelmesini istemediğimiz hastalıkların başında geliyor. Peki, bu hastalıklardan korunmak için ne yapılmalı? Bu sorunun cevabını Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Kamil Turan verdi. Kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınacak önlemleri Külliye Karabük’e değerlendiren Turan, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmek için taze meyve ve sebzeyle birlikte bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini belirtirken, tarhana çorbasına da dikkat çekti. Hava değişimine bağlı olarak soğuk havada yaşayabilen mikropların aktif hale geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. M. Kamil Turan; “Hava ısınır ya da soğursa bizim genetik yapımız havanın ısındığı veya soğuduğu dönemde metabolizma hızımızı artırıp azaltamaya çalışarak bizi gelecek mevsime göre adapte eder ve bu evrede vücut direnci düşük olur. Direnç düşük olduğu için mikroorganizmalar solunum yolu ile bizi hasta eder.” dedi. Bağışıklık sistemlerinin ve savunma mekanizmalarının hava değişiminden olumsuz etkilendiğini dile getiren Turan, “Havaların soğumasıyla vücut direnci düşmeye başlıyor. Bu durum, bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı vücudun güçsüz kalmasına neden oluyor.” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. M. Kamil Turan, kış aylarında bağışıklık sistemimizin güçlü kalması için taze bulunan sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Kışın herkes kendi bölgesinde ne yapıldığını gayet iyi bilir. Mesela Karabük’te herkes kışın daha dirençli olabilmek için tarhana yapar. Kışın daha dirençli olabilmek için bol miktarda su tüketmeli, özellikle taze meyve ve sebze de. Sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek önemli. Bu mevsimde çıkan yeşillikler de tüketilmeli." Haber: Mehmet Zahid Çetinkaya