Akademik
Nasıl 'Girişimci' olunur?
Nasıl 'Girişimci' olunur?
Karabük Üniversitesi Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhan Gürkan, "Girişimcinin en önemli özelliği rakiplerinden birkaç yıl önce yenilikleri görebilmesidir."dedi. Dünyayı takip etmeyen birisinin üniversitede 'Girişimcilik' bölümünü okumakta zorlanacağını ifade eden Gürkan, "Girişimcinin insan ilişkileri güçlü olmalıdır. Eğer para kendinde yoksa parası olan biriyle iletişim kurması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Karabük Üniversitesi Girişimcilik Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hasan Uygurtürk ve Doç. Dr. Serhan Gürkan 'Girişimcilik' ve 'Türkiye'de girişimciliğin durumu' konularında açıklamalarda bulundu.
Girişimcilik kavramının sadece yeni bir iş kurma anlamına gelmediğini, mevcut bir işi geliştirmek anlamında da kullanıldığı bilgisini veren Doç. Dr. Serhan Gürkan, Türkiye'de önemli sayıda şirketin var olduğunu ama katma değer üretilemediğini söyledi. Katma değer yaratma noktasında girişimciliğin ön planda olması gerektiğini söyleyen Gürkan,"Burada mevcudun içinden yeni bir şeyler çıkarmak, mevcudu daha geliştirici noktalar önem kazanıyor." diye konuştu.
Doç. Dr. Hasan Uygurtürk: Devlet üniversiteleri içinde tekiz
Karabük Üniversitesinde bulunan 'Girişimcilik' bölümü hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Hasan Uygurtürk, girişimcilik bölümünün devlet üniversiteleri arasında sadece Karabük Üniversitesinde yer aldığını söyleyerek şunları kaydetti: "Girişimcilik bölümünü vakıf üniversitelerinde okuma durumu olanlar için alternatifler biraz daha fazla ama devlet üniversitelerinde girişimcilik okumak isteyen öğrencilerin geleceği tek adres Karabük Üniversitesidir. Biz bunu güçlü yanımız olarak görüyoruz. Ayrıca mevcudu daha iyi konuma getirmek için özellikle vakıf üniversiteleri ile bir yarış içerisindeyiz."
Karabük'teki girişimcilerin öğrenci sayısının yüksek olmasından dolayı sürekli öğrenciye yönelik yatırımlar yapmasını eleştiren Uygurtürk, "Halbuki en küçük çaptaki atölyelerden büyük fabrikalara kadar asıl odak noktamızın üretim olması gerekiyor. Çünkü katma değer yaratan unsurlar bunlar. Ama diğer türlü kafe veya sosyal etkinlik yerlerinin faaliyetleri pek uzun ömürlü olmuyor." şeklinde konuştu.
Son olarak girişimciliğin Türkiye'deki durumu hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hasan Uygurtürk, girişimcilik için özellikle son yıllarda ciddi teşviklerde bulunulduğunu söyledi. Devlet yöneticilerinin hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Memur olmayın girişimci olun' tavsiyesinde bulunduğunu belirten Uygurtürk, "Kosgeb olsun, Ticaret ve Sanayi Odaları eliyle olsun girişimciler için oldukça fazla destekler oluyor. Akademik ve uygulama alanında da önemli desteklerin olduğunu söyleyebiliriz. Girişimcilik üzerine yapılan akademik çalışmaların da son zamanlarda arttığını görmekteyiz." diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Canan Yurdakul