Orman Endüstrileri Buluşmalarının İlki Gerçekleşti

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (Karabük TSO) ve KBÜ Orman Fakültesi iş birliğiyle “Orman Endüstrileri Buluşmaları” başladı! Karabük Üniversitesi ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odası akademi-sanayi iş birliği içinde orman sanayi ve ormancılık alanlarında yeni gelişmelerin ve yatırımların gerçekleşmesini sağlamak amacıyla harekete geçti. “Orman Endüstrileri Buluşmaları” adı altında ilki gerçekleşen toplantıda sanayiciler, orman fakültesi, ormancılık alanındaki birlik ve kooperatifler ile kamu görevlileri bir araya geldi. Karabük TSO Meclis Başkanı Hüsnü Salih Yılmaz’ın ile KBÜ Rektör Yardımcısı ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Açar’ın açılış konuşmalarının ardından fakülte akademisyenleri sektöre yönelik sunumlarını yaptı. TeknoKent Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuz Fındık’ın Ar-Ge ve İnosvasyon konusundaki sunumunun ardından ise Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (GÜCİSDER) Huriye Özener; markalaşma, tanıtım ve coğrafi işaretlerin bölge itibarına katkısı hakkında bilgiler verdi. KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar’ın kağıt endüstrisi, yan sanayi ve katma değerli ürünler konusundaki sorulara; endüstriyel ormanlar oluşturulmasının değerlendirilebileceği, Yenice Meslek Yüksekokulunda Ormancılık Bölümünün açılmasıyla ilgili girişimlerin başlatıldığı yan sanayi ve tasarım konularında önemli çalışmalar yapılabileceğinden bahsetti. GÜCİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ise marka ve tanıtım çalışmaları ile coğrafi işaret çalışmalarıyla bir garanti markası oluşturulması gerektiğinden söz etti. KBÜ Orman Fakültesi Bölüm Başkanı Doç Dr. Hüseyin Yörür, orman sanayisinde yapılabilecek çalışmalardan ve Ar-Ge’nin pahalı bir yatırım olmasına rağmen uzun vadede Karabük’ün tüm Türkiye’de orman sanayii konusunda birincil noktaya ulaşabileceğini belirtti. KBÜ Orman Fakültesinden Doç. Dr. Ufuk Coşkun Türkiye ve Batı Karadeniz bölgesinde odun hammaddesi arzının dağılımı ve sektöre ilişkin politikalar, Doç. Dr. Cumhur Güngöroğlu Yenice ormanlarının önemi ve ekoloji esasları, Arş. Gör. Sema Aysal Keskin Karabük'te Endüstriyel ağaç odunları, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden Doç. Dr. Raşit Esen endüstriyel tasarım ve orman ürünleri, KBÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Oğuz Fındık KBÜ Teknokent hakkında bilgilendirmelerde bulundular. 80 kişilik katılımla gerçekleşen; sektör aktörlerinin ve ormancılık alanındaki STK’ların sorularıyla devam eden toplantıda geniş çaplı istişarelerde bulunuldu. Orman Endüstri Buluşmalarının sonraki etaplarında Turizm, Yaban Yaşamı, Aromatik Bitkiler, Markalaşma Çalışmaları gibi konular da odağa alınacak.