Şampiyon Robotçulara Bakan Yılmaz'dan övgü

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "11. Uluslararası MEB Robot Yarışması"nın açılışındaki konuşmasında Japonya'da iki kez üst üste dünya şampiyonluğu kazananan Karabük Üniversitesi'nden övgüyle söz etti. Konya´da bu yılki ana teması "Mevlana", sloganı ise "Ahican Hoşgörü Kenti Konya´da" olarak belirlenen "11. Uluslararası Milli Eğitim Bakanlığı Robot Yarışması"nda 13 ülkeden 2 bin 834 robot yarıştı. Konya’da düzenlenen Mevlana temalı 11. Uluslararası MEB Robot Yarışması'nın açılış töreni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Yılmaz, ülkelerin geleceğinin bilime, teknolojiye ve bilim insanlarına verdikleri önemle şekilleneceğini söyledi. Yılmaz, teknolojide en büyük gelişimin robot alanında gerçekleştiğine işaret ederek, "Önce hayal sonra icat. Her öğrencimizin bu alanda bir icat çıkarmasını istiyoruz, icatların da birbiriyle yarışmasını istiyoruz." dedi. Eğitimde fırsat eşitliğini, kaliteli eğitimi, hayat boyu öğrenmeyi, öğretmenlerin eğitimini, mesleki ve teknik eğitimi önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, "Avrupa´da yükseköğretim öğrencileri sayısı bakımından ikinci sıradayız. Tek bu kriter bile Türkiye´nin yarınının çok daha aydınlık olacağını göstermeye yeterlidir." değerlendirmesini yaptı. Bakan Yılmaz, geçen yılki yarışmada dereceye giren Karabük Üniversitesi ekibinin, robotun adeta ana ülkesi olan Japonya´da birincilik ve ikincilik kazandığını hatırlattı. Türkiye´de teknik ve bilimsel eğitimin geliştiğini ifade eden Yılmaz, "Bizim çocuklarımız azimle, sebatla çalıştıklarında ve gerekli destek verildiğinde büyük başarılar kazanacak yeteneğe fazlasıyla sahiptirler." diye konuştu. Üniversitemizin robotları dereceyle döndü Yarışmaya Karabük Üniversitesi Robot Kulübü (KAROT) olarak çizgi izleyen, sumo, mini drone ve hızlı çizgi izleyen kategorileri olmak üzere dört kategoride katılım gerçekleştirdi. Çizgi izleyen kategorisinde 17 robotla yarışmaya katılan Üniversitemiz 9 robot ile ilk 32’ye girmeye hak kazandı.5 robotla yarıştığı sumo robot kategorisinde ise Avcı isimli robotumuz 1'inci, Zet isimli robotumuz da 3'üncü oldu. Semazen Robotlar Bu yılki ana teması "Mevlana" olarak belirlenen yarışmada, 86 takım tarafından, endüstri 4.0 yaklaşımıyla geliştirilen ve insansız haberleşme sistemleri ile donatılan 172 "semazen" robot yer adlı. Robotlar, Mevlana´nın doğduğu Belhşehrinden Konya´ya uzanan yolu temsil eden platformda, dört aşamalı görevi tamamlamak için performans sergiledi. Robot Yarışması'nda yolculuk sırasında "sema" icra eden robotlar, Mevlana'nın "Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol" sözünün de yer aldığı yedi öğüdü parkurun sonuna ulaştırmak için yarıştı.