Akademik

Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile Gastronomiyi Buluşturan Karabük Üniversitesi Projesine Hibe Desteği

Karabük Üniversitesi tarafından yürütülen "Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR" adlı proje, Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Ortaklıkları (KA220-VET) kapsamında 250 bin Avro hibe almaya hak kazandı.  Proje, sürdürülebilir gastronomi eğitimini sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile birleştirerek, mutfak eğitimine yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinin iş birliği ile yürütülecek olan projede Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karabük Teknokent firmalarından CODLAB AI Yazılım Tic. Ltd. Şti. yerel ortak olarak yer alıyor. Ayrıca; Letonya’dan  SIA "Hotel School" Viesnīcu biznesa koledža , İtalya’dan Italian Hospitality School SRL, Polonya’dan Zespol Szkol nr 1  ve Yunanistan’dan SMARTS Private Company kurumları uluslararası ortak olarak yer alacak. Karabük Üniversitesinden proje çalışmalarında Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt, Dr. Öğr. Üyesi Kasım Özacar, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Özkan Süzer, Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tokdemir ve Yüksek Mühendis Yılmaz Olcay yer alıyor.

Gastronomi Bölümü öğrencileri sanal ortamlarda yemek pişirme uygulamaları yapabilecek

Proje çalışmaları kapsamında sürdürülebilir gastronomi konusunda VR uygulamaları tasarlanacak olup bu uygulamalarla Gastronomi Bölümü öğrencileri sanal ortamlarda yemek pişirme uygulamaları yapabilecek. Sanal ortamda, geleceğin şeflerinin çevre dostu ve sürdürülebilir mutfak becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak bu simülatör hem mesleki eğitimin kalitesini artıracak hem de çevresel farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Erasmus+ hibesiyle desteklenen proje, uluslararası iş birlikleri ve modern eğitim teknikleri sayesinde, gastronomi alanında önemli bir katkı sağlamayı hedefliyor.

2 yıl sürecek olan proje çalışmaları sürecinde Letonya (Riga), Yunanistan (Lamia) ve Türkiye (Karabük) de toplantılar düzenlenecek. Proje kapsamında Karabük Üniversitesinde uluslararası gastronomi konferansının yapılması planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, sürdürülebilir gastronominin geleceğin en önemli konularından biri olduğunu belirterek, sanal gerçeklik tabanlı eğitim sistemlerinin bu alandaki farkındalığı artırmada kilit rol oynayacağını vurguladı.