Şehir

Sanayinin Gelişiminde MYO’ların Rolü Karabük’te Masaya Yatırıldı

Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler MYO ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda, sanayi-meslek yüksekokulu iş birliğinin önemi vurgulanırken, iş gücü piyasasına nitelikli insan kaynağı kazandırma vizyonu da ele alındı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından sanayi ile meslek yüksekokulları arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve ortak çözüm önerileri geliştirmek amacıyla düzenlenen “Sanayinin Gelişiminde Meslek Yüksekokullarının Rolü” başlıklı çalıştay geniş katılımla gerçekleştirildi.

Karabük Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (KARORSAN) yerleşkesindeki programa; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, üniversite üst yönetimi, sanayi temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

YÖK’ten MYO-Sanayi İş Birliğine Güçlü Destek

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, programın açılışında yaptığı konuşmada sanayi-üniversite iş birliğinin Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen kapsamlı bir strateji olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ak, bu kapsamda 2019'dan itibaren meslek yüksekokullarının sanayi ile planlı bir şekilde çalışmasını sağlayan özel destek programlarının yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Ak, “İmalat, bilişim ve lojistik temelli 37 tür program Türkiye genelinde özel bir mali kaynakla destekleniyor. Bu programlar, üniversite bütçesinden ayrı, daha esnek harcama kurallarıyla yürütülüyor. Hedefimiz; öğrencilerin işin başında yetişmesini sağlamak ve sanayiye nitelikli iş gücü kazandırmaktır.” dedi.

Karabük Üniversitesi TOBB Teknik Bilimler MYO’nun bu süreçteki başarısına özel olarak değinen Prof. Dr. Mahmut Ak, “Karabük Üniversitesi, OSB’lerde kurulan MYO’lara verilen bu destek kapsamında 2024 yılı itibarıyla 8 programla destek almaya hak kazandı. Makine, Otomotiv, Elektrik, Elektronik, Kaynak, İklimlendirme, Bilgisayar Programcılığı ve Metalurji programlarıyla hem nitelikli iş gücü yetiştiriliyor hem de sanayinin dönüşümüne katkı sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

Rektör Kırışık: “Üniversite-Sanayi İş Birliği Stratejik Dönüşümümüzün Temelidir”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, açılış konuşmasında sanayiyle iş birliği odaklı üniversitenin vizyonunu anlattı.

Rektör Kırışık, “Üniversite olarak sanayinin ihtiyaçlarını merkeze alan projeler üretiyoruz. TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projelerinde aktif yer alıyor, sanayi kuruluşlarıyla çözüm odaklı iş birlikleri kuruyoruz.” dedi. Kırışık ayrıca, sektörel dönüşüm kapsamında bazı programların kapatıldığını, yerlerine yenilikçi ve sanayiye hitap eden bölümlerin açıldığını da söyledi.

Akademik Başarıda Büyük Yükseliş

Rektör Kırışık, son dönemlerde üniversitenin akademik performansında önemli bir yükseliş yaşandığını da söyleyerek öne çıkan bazı başarılarla ilgili bilgiler de aktardı:

- 2024 yılında uluslararası bilimsel yayınlarda %25 artış ve toplamda 2.500 yayın

- SCImago sıralamasında tarımsal ve biyolojik bilimler alanında Türkiye birinciliği

- Webometrics sıralamasında 593 basamak yükseliş

- Makine Mühendisliğinde Shanghai Ranking’e göre Türkiye ikinciliği

- TÜBİTAK 2209-A projelerinde Bilgisayar Mühendisliği bölümü Türkiye ikinciliği

- ÜNİDES’te kabul alan toplam proje sayısında Türkiye birinciliği 

- 12 akademisyen, Stanford Üniversitesinin hazırladığı listede dünyanın en etkili bilim insanları arasında

Rektör Kırışık, İşletme Bölümünün 4 yıllık akreditasyon aldığını ve mezunların ASELSAN, HAVELSAN gibi prestijli kurumlarda görev aldığını da aktardı.

Çalıştay’ın açılışında konuşan Karabük Vali Yardımcısı Mustafa Şahin ise öğrencilerin barınma, burs ve iş garantisi gibi desteklerle teşvik edilmesinin önemine değinerek çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

TOBB Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Hasan Gökkaya ise MYO'ların yalnızca ara eleman değil, "sektörde aranan eleman" yetiştirme vizyonuna sahip olduğunu vurguladı ve şunları söyledi. Gökkaya, “Nitelikli insan kaynağı, sermaye ve teknolojiden daha belirleyici bir faktördür. Bu potansiyelin hayata geçirilmesi için sürdürülebilir üniversite-sanayi iş birliği şarttır.” dedi.

Sektör ve Akademi, Mesleki Eğitim İçin El Ele

Açılışın ardından, ilk oturum Prof. Dr. Yavuz Sun moderatörlüğünde KARORSAN yerleşkesinde yapıldı. Oturumda; TOBB Reel Sektör Araştırma Geliştirme ve Uygulama Daire Başkanı Mustafa Kemal Günay, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz, KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş, Karorsan Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Gedikoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Mesleki eğitimde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan katılımcılar; mesleki yeterlilik kriterlerinin geliştirilmesi, iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması, mezunlardan beklentiler ve Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) karşılaşılan istihdam ihtiyaçları gibi konular üzerinde durdu.

İkinci oturumda ise “TOBB Teknik Bilimler MYO ile Yerel Sanayinin Etkileşimi” başlığı altında uygulamaya dönük iş birlikleri masaya yatırıldı. Özellikle staj, proje ve uygulamalı dersler bağlamında akademik programlarla sanayi ihtiyaçlarının daha güçlü biçimde eşleşmesi gerektiği vurgulandı.

Sanayi Tesislerinde Teknik İnceleme

Etkinliğin son bölümünde YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve beraberindeki akademik heyet, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz, KARORSAN Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Gedikoğlu ile sanayi temsilcileri, KARORSAN yerleşkesinde faaliyet gösteren Çelikray ile Rolmak Döküm tesislerinde teknik incelemelerde bulundu.

Heyet, demiryolu sistemlerine yönelik üretim yapan Çelikray fabrikasını ziyaret ederek üretim süreçleri hakkında bilgi aldı. Ardından ağır sanayi ve döküm sektöründe önemli bir yere sahip olan Rolmak Döküm tesisine geçilerek, döküm teknolojileri, kalite kontrol süreçleri ve istihdam olanakları değerlendirildi.