Kampüs

Sırt çantası ile 65 ülke gezdi

Gezi Kulübü ve Öğrenci Konseyinin ortak organizasyonuyla Bestami Köse Üniversitemize konuk oldu. Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşide Bestami Köse gezi hayatına nasıl başladığını anlatarak öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. 20 yaşındayken hiçbir sosyalliği olmayan bir genç olduğunu söyleyen Köse, "Bundan 6 yıl önce üniversite 2. Sınıf bir öğrenci hayal edin. O benim, Bestami Köse. Hayatımın en güzel çağlarındaydım ama çok stresliydim. Arkadaşlarım gezme planları yaparken bunlar bana çok uzak şeyler geliyordu. Recep diye bir arkadaşımla tanıştım ve onun gazı ile Roma'ya gitmek için çantamı alıp çıktım." dedi. Aslen Hataylı olduğunu ve 20'li yaşların başında İskenderun'a gidip denizi görmenin bile kendisi için çok değişik ve sosyal bir durum olduğunu ifade eden Bestami Köse, "İlk çıktığım gün Roma Garı'nda tüm eşyalarım çalındı. Ben de yardım istemek için Facebook'a bir post attım. Tanımadığım bir sürü kişi yardım etmeye çalıştı ve yardım etti. Düşünün param bitmiş hikayem başladığı noktada sona erdi. Sonra pes etmedim gezmeye devam etmek istedim yine bir sürü kişi yardım etti."dedi. "Sırt çantamla 65 ülke gezdim, bir kere Dünya turu sayısız Avrupa turu gerçekleştirdim"  Sırt çantası ile yaklaşık 65 ülke gezdiğini ve gezmeye başladığı günden itibaren bir kere Dünya turu sayısız Avrupa turu gerçekleştirdiğini belirten Köse konuşmasına şöyle devam etti: "Hayatını yol ile güzelleştirmek isteyen insanlar var ise onlara yol göstermek için buradayım. Ülkemiz dahil olmak üzere Dünya'da çok güzel yerler var. Bir insan size parasız gezeceğini söylüyorsa size hayal satıyordur, yalan söylüyordur. Ama çok az miktarda paralar ile gezebilirsiniz. İmkansız diye bir şey yok. Param olmadığında bileklik yapıp sattım, gitar mızıka çalmaya çalışarak para kazandım.  Ayda 1000, 2000 euro gibi rakamlar kazandığım oldu." "Gezerken yollarda 3 dil öğrendim" Çok farklı insanlar ile tanıştığını, gezerken yollarda 3 dil öğrendiğini belirten Köse konuşmasında son olarak şunları söyledi:" Siz de yapabilirsiniz. Gezmek ve yeni kültürler tanımak için çeşitli programlar var. Avrupa gönüllü hizmeti, Erasmus, AB projeleri gibi. Bunları kullanabilirsiniz. Çeşitli kültürler tanıyarak öğretim hayatınıza katkıda bulunabilirsiniz. Hem hibe de sağlanıyor bu programlarda, gezmeyi legal hale getirebilirsiniz. Gezmek yolda olmak farklı bir duygu, bunu yaşayarak tadabilirsiniz. Seyahat benim için insan ilişkilerinden ve biraz felsefik duygulardan oluşuyor. Sizin gibi gezmeyi düşünen, seven arkadaşlarıma bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana. Söyleşi soru cevap kısmının sonunda Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Doğuhan Kayan'ın Bestami Köse'ye hediye takdim etmesiyle sona erdi.