Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda birinci olan “Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı” adlı proje hayata geçirildi.
2-3 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen Sosyalfest’in ‘Üniversite’ kategorisinde Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması’nda Türkiye birincisi olan “Görme Engellilere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı” adlı proje, Karabük Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirildi. Görme engelli bireylerin sosyal ve zihinsel gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan “Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı” adlı projenin uygulama etkinliği Stadyum Genç Ofis’te düzenlendi.
Stadyum Genç Ofis’te düzenlenen uygulama etkinliğine Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Dekanlar, Meslek Yüksekokul Müdürleri, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Bilgiç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Şenol Ayyıldız, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili İsmail Özcan, Türkiye Sakatlar Derneği Karabük Şube Başkanı Muhittin Yılmaz, dernek üyeleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.
Projenin uygulama etkinliğinde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyalfest’in Türkiye için önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, “Türkiye için son derece önemli büyük bir organizasyonun bir parçasını hayata geçirmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sosyalfest’in Türkiye için büyük anlamlar taşıyacağını ve büyük hedeflere koşmak için bize önemli bir güç katacağını biliyoruz” dedi.
Türkiye’de ve dünyada ilk kez düzenlenen Sosyal Bilimler Festivali’ni Karabük’te gerçekleştirme konusunda çaba sarf edildiğine dikkat çeken Rektör Kırışık, festivalin Karabük Üniversitesi kampüsünde 2-3 Mart 2024 tarihlerinde düzenlendiğini ve 100 bine yakın kişinin katılım sağladığını dile getirdi.
ANKARA’DA HEDEF 1 MİLYON KATILIM
2-3 Mart 2024 tarihlerinde ilki düzenlenen Sosyalfest’in ikincisinin ise 2025 yılı Mart ayında Ankara’da planladıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Üniversite sayımızı daha da artırarak, protokol yaptığımız üniversite sayısını daha da artırarak, Türkiye projesi haline getirmek istediğimiz Sosyal Bilimler Festivali’ni aynı zamanda uluslararası sahaya da taşıyarak, Türkiye’nin dünya projesi haline getirme hedefi ile çalışıyoruz. Karabük’te 100 bine yakın bir katılımla gerçekleştirmiş olduğumuz bu organizasyonu Ankara’da 1 milyon civarında bir katılım hedefiyle yola çıkarak gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
HAYATA GEÇEN İLK SOSYAL MODEL PROJESİ
Rektör Prof. Dr. Kırışık, “Bugün burada toplanmamızın bizim açımızdan çok önemli bir değeri var. Çünkü, Üniversite kategorisinde Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması kapsamında Görme Engellilere Akıl Oyunları Sosyal Model Tasarımı yapan bir takımımız burada birinci olarak büyük bir başarı gösterdi. Türkiye birinciliğini pek çok proje arasından kazandı. Bu, ilk sosyal modeli hayata geçirme toplantımız. Türkiye birinciliği elde etmiş, Türkiye derecesi elde etmiş projelerimizi adım adım sizlerle birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Bu gerçekten son derece önemli. Çünkü ilk sosyal model olarak hayata geçireceğimiz proje olacak. Burada engellilerimiz bizim için çok kıymetli ve çok değerli insanlarımız, kardeşlerimiz. Engellilerimizin daha rahat yaşama alanlarına kavuşması, birlikte eğlenebilecekleri, öğrenebilecekleri zeminler oluşturulması, buluşma imkanlarının, bir araya gelme imkanlarının arttırılması açısından hem eğitici hem öğretici sosyal model tasarımımız bizim için çok önemli, çok kıymetli bir değer taşıyor” ifadelerini kullandı.
Engellilerin daha rahat yaşama alanlarına kavuşması ve sosyal görünürlüklerinin artırılması için çalıştıklarını ifade eden Rektör Kırışık, “Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün de kıymetli katkıları ve destekleriyle, Gençlik Merkezimizde Türkiye birincisi olan bu sosyal modeli hayata geçirerek engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak, daha eğlenceli hale getirmek, daha yaygın olarak sosyal görünürlüklerini artırmak istiyoruz. İnşallah engellilerimiz için güzel, eğlenebilecekleri, öğrenebilecekleri, kendini geliştirebilecekleri bir imkan ve bir ortam olmuş olacağına inanıyorum. Bu maksatla hep beraber engellilerimizin hayatını kolaylaştıracak her türlü önlemi almaya, katkıyı sağlamaya, onlara destek olmaya hepinizi davet ediyorum. Engellilerimiz için yapacağımız şeyler, onların hayatını kolaylaştıracak her şey bizim açımızdan da son derece önemli. Aynı zamanda engelli olmayan insanlarımızın da, gençlerimizin de engelliymiş gibi ya da gözlerini kapatarak oyunlara katılım sağlaması, engellilerin yaşamını anlama, hissetme konusunda son derece önem taşıyacaktır” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için hayata geçirdikleri Sosyal Bilimler Festivali’nin tüm milletimize ve devletimize hayırlı olmasını dileyerek, bundan sonraki projelerde de büyük başarı ve desteklerle ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Kırışık, konuşmasının ardından Sosyalfest Engelsiz Yaşam Türkiye Birincisi Emine Yurteri, Türkiye Sakatlar Derneği Karabük Şube Başkanı Muhittin Yılmaz ve Türkiye Sakatlar Derneği Katılımcılarına teşekkür belgesi takdiminde bulundu. Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman da Sosyalfest Engelsiz Yaşam Türkiye Birincisi Proje Danışması Prof. Dr. Fatih Aydın ve Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili İsmail Özcan’a teşekkür belgesi takdim etti.
Belge takdiminin ardından Sosyalfest Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışmasında “Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı” projesi ile birinci olan Emine Yurteri proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yurteri, projenin amacının var olan akıl oyunlarını revize edip engelli bireylere uygun hale getirerek engelli bireylerin akıl oyunu oynayabilmeleri sağlamak olduğunu belirtti. Projenin özgünlüğüne dikkat çeken Yurteri, görme engelli öğrencilerin seçmeli akıl oyunları dersini seçmesini ve derse katılımını sağlayacak, diğer bireyler gibi zihinlerini geliştirmelerine yardımcı olacak ve boş vakitlerinde akıl oyunu oynayabilmelerine olanak sağlayacak olan Tangram, Sözel ve Sayısal Akıl Oyunları Materyali, Hopla-al oyunları hakkında da bilgiler verdi.
Yapılan bilgilendirmenin ardından “Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı” projesi uygulamaya geçti. Etkinlikteki oyun alanında görme engelli bireyler karşılık akıl oyunlarını oynadı.
Uygulama etkinliği hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.