Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinin çalışmalarından oluşan fotoğraf sergisi ile yaylı çalgılar sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin fuaye alanında yer alan sergilerin açılışını Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Prof. Dr. Sadettin Ökten, İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, Safranbolu 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay İsa Çakmak, Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Özçağlar, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Köse, KYK İl Müdürü Kadir Öztürk birlikte gerçekleştirdi.
Karma Fotoğraf Sergisi
Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ragıp Karaş, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Evrim Çağlayan ve Endüstri Ürünleri Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Raşit Esen'in eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Toplamda 30 fotoğrafın yer aldığı sergide kültür, sanat ve yaşamdan örnekler sunuldu.
Karma Fotoğraf Sergisi, 26 Kasım'a kadar Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin fuaye alanında ziyaretçilere açık olacak.
Yaylı Çalgılar Tasarım Sergisi
Fuaye alanında açılışı yapılan bir diğer sergi ise yaygı çalgılar tasarımı sergisi oldu. Sergide, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sami Yaygıngöl’ün el emeği ile yaptığı farklı türde, birbirinden ilginç yaylı çalgılar yer aldı.
Toplamda 20’yi aşkın yaylı çalgılar arasında; 18. yy Pera Armut Keman, A. Stradivari Keman (1715), A. Stradivari Oppenheım Keman (1716), Niccolo Aması Keman (1663), Barok Viyola, Quintone 16. yy 5 tonlu viyola keman, Nicolo Amati (1663) kuş gözü keman ve sessiz çalışma kemanı gibi farklı kategorideki keman çeşidi bulunuyor.
Çalışmalar arasında yer alan 1985 yılına ait Stradivari kemanın kendisi için çok değerli olduğunu belirten Yaygıngöl, “Onun etiketi uluslararası Stradivari Enstitüsü’nün kayıtlarına girdiği için önemli bir kemandır. Uluslararası literatüre girmiş bir çalgının hem maddi hem manevi değeri çok yüksek oluyor. 33 yıllık bir enstrüman olması, aynı zamanda İtalya’da Stradivari ekolde yaptığım ilk keman olması açısından benim için çok kıymetli.” diye konuştu.
Antik dönemden klasik döneme dayanan konsepti ile dikkat çeken sergi, 26 Kasım'a kadar gezilebilecek.
Haber: Eda Yalçın, Kübra Malkoç
https://www.youtube.com/watch?v=nCBOmed8Mp4
Haber: Eda Yalçın-Kübra Malkoç
Fotoğraf: Erdal Çıtak