Akademik
TÖMER Kafe İle Uluslararası Öğrenciler Türkçe Konuşacak
TÖMER Kafe İle Uluslararası Öğrenciler Türkçe Konuşacak
Uluslararası öğrenciler ile Türk öğrencilerin buluşarak Türkçe konuşma üzerine pratik yaparak kültürler arası kaynaşmanın sağlanması amacıyla Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde oluşturulan “TÖMER Kafe”nin açılışı yapıldı.
Karabük Üniversitesinden eğitim almak için farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilerin Türkçe öğrenmelerini ve Türk kültürünü tanımalarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteren "TÖMER Kafe", Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki öğrencilerin uluslararası öğrencilerin Türkçe konuşma pratiklerinin geliştirilmesi, kültürel kaynaşmanın sağlanması, akademik sohbetlerin yapılması amacıyla açıldı.
Öğrenci İşleri Merkez Binasında oluşturulan TÖMER Kafe, düzenlenen tören ile bugün hizmete girdi. Düzenlenen açılış törenine, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılar Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, akademisyenler , öğrenciler ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin Türkiye'de en fazla uluslararası öğrenciye sahip Üniversite olduğuna işaret ederek, "Öğrencilerimize en iyi şekilde eğitim vermek için çok büyük gayret içerisindeyiz. Hem ülkelerimiz ile sıkı görüşmeler içerisindeyiz hem de size daha iyi dünya standartlarının üzerinde bir eğitimi nasıl verebiliriz diye uğraş içerisindeyiz. Üniversitemiz Türkiye'de uluslararası değerlendirme analizi açısından baktığımızda bazı alanlarda ikinci sırada, bazı alanlarda beşinci sırada yer almaktadır. Dünya çapında ilk 100'e girdiğimiz alanlarımız bulunmaktadır. Yenilikçi ve dünya standartlarının üzerinde bir eğitim vermek için çağa uygun, çağın ötesinde bir eğitim vermek için büyük bir gayret içerisindeyiz. Elbette bunu yaparken dil öğrenmek son derece önemli bir yer tutmaktadır. Sizin öğrendiğiniz dili etkin ve verimli bir şekilde kullanmanız, derslerde en güzel şekilde anlamanızın sağlanması amacıyla çeşitli uygulamalar yürütüyoruz. İlk uygulamalarımızdan bir tanesi yaklaşık 35 kişilik olan sınıflarımızın 20 öğrenci kapasitesine düşürülmesiydi. Bu, öğrencilerimizin hocayla interaktif iletişiminin daha kolay, daha hızlı sağlanması açısından son derece faydalı bir uygulama olmuştur. İkinci uygulamamız açısından TÖMER Kafe dediğimiz, Türkçe öğrenimimizin bir kafe sosyal ortamında sürekli kılınabileceği ve kolayca öğrenmenin sağlanabileceği bir sürecin içerisine sizi dahil etmekte" diye konuştu.
Bir dili öğrenmenin bir kültürü, coğrafyayı ve medeniyeti de öğrenmek anlamına geldiğine işaret eden Rektör Kırışık, "Bu anlamda size çok büyük bir katkısı olacaktır. Türkçe öğrenmenin hem Türkiye’de hem de Türkçe konuşulan ülkelerde, Türk devletlerinde son derece etkili ve verimli bir şekilde konuşmanızı, iletişim kurmanızı sağlayacağını düşünüyoruz ve milyarlarca eserin okunmasında size yol göstereceğini düşünüyoruz. Bu konuda Türkçe'yi en iyi şekilde öğrenmenizi, kendinizi sürekli ve düzenli olarak geliştirmenizi, Türkiye ile kendi ülkelerimiz arasında bir köprü oluşturmanızı bekliyoruz. Elbette yeni çağda artık büyük değişimler yaşanıyor. Artık 20. Yüzyılın hâkim devletleri, hakim güçleri eski etkinliğini kaybediyor. Bu yüzyılda yeni güçler, yeni etkinlik alanları ortaya çıkıyor. Bu anlamda Türkiye de gerçekten 21. Yüzyılda son derece etkili olmaya başlayan, gücünü sürekli artıran bir rol üstlenmektedir. Bu noktada sizlerin de Türkçe öğrenmeniz, bu rolün genişlemesinde, bu rolün öğrenilmesinde, dünya biliminde iyi bir noktaya gelinmesinde son derece etkili sonuçlar doğuracaktır. O halde hep birlikte öğrenmeye, kendimizi geliştirmeye, hem ülkemize hem de insanlığa en iyi şekilde hizmet vermeye çalışalım. Gayret gösterelim, sizlerin bu konudaki gayretiniz ülkenizde en iyi şekilde hizmet etme sonuçlarını doğuracaktır. Unutmayın, bir anlamda ülkenizin Türkiye'deki temsilcisisiniz, buradan ülkenize gittiğinizde de Türkiye'nin gönül elçilerisiniz. Dolayısıyla Türkiye'yi ne kadar iyi tanırsanız ülkenize o kadar faydalı hizmetler üretebilirsiniz. Eğitiminizi ne kadar iyi gerçekleştirirseniz ülkenize hizmet etme noktasında çok büyük bir başarı gösterebilirsiniz. Hepinizden isteğimiz, beklentimiz, dileğimiz öncelikli olarak Türkçe'yi en iyi şekilde öğrenmeniz, Türkiye'yi en iyi şekilde tanımanız, Türk kültürünü en iyi şekilde öğrenmeniz ve ülkenizde Türkiye ile ilgili bu bilgileri aktarmanız. Aynı zamanda aldığınız bilimsel eğitimleri, bölümlerinde aldığınız eğitimleri en iyi şekilde ülkenize taşıyabilme çabası göstermeniz, bu konudaki gayretinizin sürekli olacağını umut ediyorum. Hepinize bu TÖMER Kafe'nin açılışında bulunduğunuz için teşekkür ediyorum. Bu projeyi destekleyelim ve bu projelerin daha da gelişmesi için gayret gösterelim. Siz ne kadar bu projeleri desteklerseniz sizinle ilgili yeni projeler, yeni faaliyetler, aksiyonlar gerçekleştirebiliriz. Hepinize çok teşekkür ediyorum ve bütün çalışmalarınızda Türkçe öğrenmenizde üstün muvaffakiyetler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek TÖMER Kafe’yi kullanıma açtı.
TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, “Biz TÖMER olarak öğrencilerimizin Türkçe konuşma yeteneklerini geliştirmek adına bir kafe fikri geliştirdik. Rektör Hocamızın fikriydi. Biz bu fikri geliştirdik ve nasıl kullanabileceğimiz üzerinde düşündük. Sınıfların bulunduğu bir mekanda Türkçe derslerini yapmak üzere bir kafe ortamında Türk öğrencilerle uluslararası öğrencilerimizin bir araya gelmesinin kendilerini Türkçelerini geliştirmek adına iyi olacağına karar verdik ve gerekli ortamı oluşturduk. Bundan sonra 35 dakikalık konuşma derslerimizde uluslararası öğrencilerimizle birlikte oluşturduğumuz bir Türk öğrenci grubundan öğrencileri derslerimize davet edeceğiz. Türk öğrenciler akademik konularda, Türk kültürü hakkında ve öğrencilerimizi merak ettiği konular hakkında 35 dakika içinde Türkçe konuşacaklar. Böylelikle hem Türk öğrencilerle karşılaşmış olacaklar, kültürler arasında etkileşim meydana gelecek hem de sınıftaki öğretmen dışında başkalarıyla da Türkçe konuşma imkanı bulacaklar. İleride ikinci bir projemiz daha olacak. Üniversitemizde ikinci dili geliştirmek isteyen akademik personel ve öğrencilerimiz burada uluslararası öğrencilerimizle bir rezervasyon oluşturduktan sonra bir saatlik süre içinde yarım saat Türkçe, yarım saat ikinci dil olmak üzere bir program hazırlayacağız. Bütün üniversitemiz akademik personeli ve öğrencilerinin haberi olacak. İsteyenler, talep edenler bu programa katılıp ikinci dillerini uluslararası öğrencilerimizin yardımıyla geliştirebilecekler” diye konuştu.
Program uluslararası öğrencilerin Türkçe okudukları şiir dinletisinin ardından sona erdi.
Editör: Arş. Gör. Fatma Sena YAMAN / Haber: Yasin ALDEMİR / Fotoğraf: Erdal ÇITAK / Kamera: Mahmut GÜMÜŞ
Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü